Getz-klimatyzacja a utrata mocy

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich , może ktoś odpowie mi na to pytanie.
W jaki sposób działa klimatyzacja w GETZ-ie 1.3.
Czy po włączeniu przycisku A/C sprężarka pracuje non-stop,czy jest tam jakiś czujnik który ja uruchamia częsciej podczas upału żadziej podczas pogody mniej upalnej.
Pytam ponieważ podczas pracy klimatyzacji odczuwam nierównomierne obciążenie silnika,tzn. raz samochód jest mocniej hamowany a innym razem mniej (zauważyłem że jest to uzależnione od pogody ).
Jeszcze jedno- czy podczas pracy klimy słyszycie ją ?
Dzięki za odpowiedzi

Cytat:
2005-06-16 14:06:16, kasp pisze:
Czy po włączeniu przycisku A/C sprężarka pracuje non-stop,czy jest tam jakiś czujnik który ja uruchamia częsciej podczas upału żadziej podczas pogody mniej upalnej.

Sprężarka nie pracuje non stop, napęd rozłączany jest poprzez sprzęgło elektromagnetyczne w kole pasowym.

Cytat:
Jeszcze jedno- czy podczas pracy klimy słyszycie ją ? Dzięki za odpowiedzi

Jedyne co możesz usłyszeć, to pracę dodatkowego wentylatora przy chłodnicy i szum powietrza z nadmuchu.

Ja w pewnym okresie slyszalem jeszcze jakis przewod ktory obijal mi sie o cos plastikowego pod maska. Dzialo sie tak jak wlaczalem klime. Wprowadzala ow kabel w wibracje.

Pozdrawiam

Może to być kwestia sztywności o mocowania przewodu. Klimatyzacja opiera się na przewodach aluminiowych, jeżeli jest zbyt blisko innego elementu wystarczy go lekko odgiąć i problem z głowy.