| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
SebaE Było Daewoo Espero 1 ... Katowice | 2006-05-13 13:38:14 Wiec mam taki problem.
ogólnie u mnie jest tak(pisałem kiedyś na forum) że w ciepłe dni moje auto bardzo się zamula. Byłem dzisiaj u jednego mechanika z tym problemem ,przejechał się moim autem i stwierdził że prawdopodobnie sprzęgło jest do wymiany, bo tak jakby nie rozłącza całkowicie i auto mimo że się wkręca na obroty nie ma mocy. Dodam od siebie gdy auto jest zimne nawet w ciepły dzien idzie jak burza jak się rozgrzeje to kapa... No i teraz moje pytanie jets takie czy faktycznie może byc taki problem z tym sprzegłem?, ten mechanik stwierdził że poprzez rozgrzewanie sprzęgła metal się rozszerza i jets taki efekt. Czy da się ewentualnie w jakis sposób wyregulowac to sprzęgło że dobrze brało? Dodam że biegi wchodza dobrze, natomiast po rozgrzaniu auta w momencie wciskania sprzęgła jest takie delikatne "stuk" Ze swojej strony podejrzewam tez może katalizator? może jets zapchany i jak się rozgrzeje to jest kapa? Auto ma teoretycznie 160kkm |
SebaE Było Daewoo Espero 1 ... Katowice | 2006-05-13 18:52:34
Prędkośc wzrasta ale bardzo powoli. |
SebaE Było Daewoo Espero 1 ... Katowice | 2006-05-13 20:00:31
Ja się może źle wyraziłem właśńie chodziło mi o to że się ślizga. A tak na marginesie sama wymiana sprzegła to jaki koszt? |
qbaj pro cee'd 1.6 CVVT warszawa | 2006-05-13 20:29:57
|
SebaE Było Daewoo Espero 1 ... Katowice | 2006-05-14 15:50:05 Jeszcze takie pytanko czy podobne objawy może wywoływac zapchany katalizator?
Jest jakiś prosty sposób na sprawdzenie czy to własnie ślizga się sprzegło? bo ja nie jestem na 100% przekonany czy to akurat sprzęgło a może właśnie zapchany katalizator? |
qbaj pro cee'd 1.6 CVVT warszawa | 2006-05-14 17:23:47
drugi sposob widzialem jak robil jeden mechanik..ale polecam tylko wtedy jesli jestes gotowy na wymiane sprzegla sie okaze sie ze to ono..mianowicie..podjedz przednimi kolami pod dosc wysoki kraweznik..w sensie nie wjezdzaj na niego tylko niech kola sie opra..wrzuc jedyneczke i puszczaj powoli sprzeglo dodajac gazu..jesli samochod nie wjedzie na kraweznik a silnik nie zgasnie to sprzeglo od razu do smietnika..przy dobrze lapiacym sprzegle w takiej sytuacji samochod winien albo wjechac na kraweznik albo blyskawicznie zgasnac..
nie musze tlumaczyc ze jest to bardzo dewastujacy sposob...
|
SebaE Było Daewoo Espero 1 ... Katowice | 2006-05-14 18:10:58 TEn drugi sposób z tym kraweżnikiem muszę spróbować.
Co do tego pierwszego to raczej właśnie u mnie tak nie jest wciśniecie gazu w podłoge---auto przyspiesza ale bardzo powoli obroty raczej ida równomiernie. Dlatego coraz bardziej myśle że to zatkany katalizator--jeśli byłby zatkany to możliwe by było że dopiero gdyby on się rozgrzał (tzn katalizator) to wtedy by mulił auto? |
Dariusz Espero 2.0 CD Sosnowiec | 2006-05-17 15:34:42
Z tego co piszesz, to nie ma żadnego "rozdźwięku" między przyspieszaniem obrotów silnika a przyspieszaniem samochodu, czyli ten Twój mechanik jest ... ehhh szkoda go nawet nazywać za taką diagnozę. Najlepsze z tym, że "na koniec, sprzęgło nie rozłącza". Masz zamulony silnik i wyjaśniaj ten problem : albo mocno zubożona mieszanka (lub strasznie przewzbogacona), albo zapchany wydech (np. na katalizatorze). |
Pawelek-L Ozarów maz | 2006-05-17 22:05:53 Gdzies czytałem ze by sprawdzic stan sprzegła jedziemy na 4 biegu tak z 3000 obrotów i szybko wciskamy sprzegło po czym puszczamy ( tez szybko ) jak szarpnie to znaczy ze ok.
No ale tak czytam i raczej nie sądze by to było sprzegło... Ja komplet łozysko, tarcza, docisk kupiłem na allegro ( jakies VALEO ), dałem chyba 280 zł. Wymiana w naprawde dziwnym warsztacie ( szczere pole dookoła, podpici mechanicy, pełno wraków na podwórku ) 150 zł. Wszystko działa...... tyle ze chłopaki odwalili fuszerke i po przejechaniu 5 km odczepiła sie rurka od zbiorniczka wyrównawczego z płynem chłodniczym. Dobrze ze tak dla sportu zajrzałem sobie pod maske
|
SebaE Było Daewoo Espero 1 ... Katowice | 2006-05-17 23:54:21
Musze to jutro spróbować zobaczymy... Co do mojego problemu to mi się tez nie wydaje żeby to było sprzęgło coraz bardziej stawiam na zatkany wydech(katalizator) ale sam już nie wiem.Auto w zasadzie straciło moc.Musze jakos do mechanika jakiegoś podjechać ale nie mam nikogo zaufanego żeby się jeszcze na Espero dobrze znał. |
qbaj pro cee'd 1.6 CVVT warszawa | 2006-05-18 01:07:22 o sprzegle zapomnij w takim razie..bo widze ze to totalne nieporozumienie...hmm ale tak z glupia frant..resetowales kompa? jak nie to zacznij od tego ja nie wierze w zaden zapchany katalizator..sprawdz kody usterek..moze jest jakis blad ktory cie naprowadzi |
SebaE Było Daewoo Espero 1 ... Katowice | 2006-05-18 07:11:34
Kompa nie resetowałem był resetowany jakies 3 tyg temuprzy okazji rozładowania akumulatora
Sam nie wiem co mu jest temu autu. Kody błedów to Błąd zaworu EGR---w sumie sprawdzałem go wciskając membramę membrama chodzi niby i wraca do swojego położenia ale to tak na postoju sprawdzane, po zapaleniu na zimnym silniku jak wcisne membrmaę to obroty spadają więc chyba ok? Ale może podczas jazdy cos z nim jets nie tak. Drugi błąd to sonda lambda zbyt uboga mieszanka.Z tym że tutaj to może byc kwestia wyregulowania gazu, jest na śrube na analizatorze miesiąc temu było OK. Dodam że objawy takie tzn muł jets na gazie i benzynie bez różnicy. |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2006-05-18 10:02:03 Może padła lambda - pokazuje cały czas ubogą mieszankę, mimo że tak nie jest?
Wykręć świecę i obejrzyj - jeśli jest pokryta sadzą lub wypalona to albo mieszanka jest zbyt bogata, albo zbyt uboga. |
SebaE Było Daewoo Espero 1 ... Katowice | 2006-05-18 23:19:37
Sprawdziłem dzisiaj tak jak pisałeś, szarpneło ale lekko. Nie wiem czy miało mocno czy lekko hehe |
kinatS Bochnia | 2006-05-19 09:43:29 Kiedys dawno temu mialem tak ze nie jakos rewelacyjnie ale sie przymulalo przy przyspieszaniu, pomogla wizyta w ASO (na gwarancji bylo) i rest komputera, skonczyly sie czkawki i zamulanie przy przyspieszaniu.
A zamulanie, na gazie moze byc wynikiem zapchanego filtra gazu, na gazie i na beznzynie moze to byc np filtr powietrza (przy wiekszych obrotach wzrasta zapotrzebowanie na powietrze) moze tez byc to kupe innych rzeczy... moze juz zmeczone jest, i mu sie poprostu nie chce .. |
SebaE Było Daewoo Espero 1 ... Katowice | 2006-05-23 15:44:18
No chyba juz jest zmęczone. Podejrzewam uszczelkę pod głowicą i że przez to ucieka kompresja. Objawy takie nierówno na wolnych obrotach ale tylko na benzynie i tylko na zimnym silniku jak się rozgrzeje to już jest ok. Troszkę ubywa płynu chłodzącego. No i przy ciepłym silniku jak się odkręci korek od zbiorniczka wyrównawczego to widac trochę bąbęlków nie dużo ale są.... Więc chyba wszystko wskazuje na uszczelkę........ ![]() |
Pawelek-L Ozarów maz | 2006-05-23 16:51:49
Takie objawy to ja miałem jak czujnik podcisnienia szlak trafił ( 1.8 CD ).... no przynajmniej tak to nazwali w warsztacie..... jak sprawe wyjasnisz daj cynk ![]() |
SebaE Było Daewoo Espero 1 ... Katowice | 2006-05-23 19:43:55
A mniejsza moc silnika tez przy tych objawach odczuwałes czy nie? Ja wogóle chyba musze jechać do ASO Daewoo bo już mnie mechanicy zwykli wkurwiają.... |