Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
raffat E34 520i, E39 528i Wrocław | 2006-04-20 23:56:03 Witam ponownie!
Odnosnie innego mojego postu, przyczyna kaluzy pod autem okazala sie nieszczelna chlodnica. Nie wierze ze naprawa zalatwi sprawe w 100% tak wiec zaczalem szukac chlodnicy na wymiane. I tu zaczyna sie prawdziwy cyrk!!!! Moje auto to E34 2.0 24V bez Vanosa, dokladnie luty 92 produkcja. Wiekszosc BMW ma chlodnice szerokosci 440 mm natomiast u mnie pasuje TYLKO (wedlug katalogu) chlodnica szerokosci 520 mm ktora byla montowana wylacznie w moim aucie i z silnikiem 2.0 z Vanosem, w zadnym innym, nawet 2,5 24V z vanosem ma 440 mm czyli chlodnice mniejsza! O co w tym wszystkim chodzi??!! Co gorsza okazuje sie ze mam wyjatkowo rzadki komputer silnika prod. Siemensa, gdzie dobra chociazby termostat to juz parodia: zwykle 2.0 24V ma temp otwarcia 80 st, Vanos ma juz 92 st a moja wersja (bez Vanosa) ma 88 st!!!!! Wiaze sie pewnie z tym wieksza chlodnica, ale dlaczego 2,5 identyczne ma mniejsza???? I teraz pytanie kluczowe: oczywiscie dostac taka chlodnice jak potrzebuje graniczy z cudem tak wiec musze rozwazyc kupno 440 mm wersji. Co sie z tym moze wiazac? Czy auto moze sie przegrzewac? Poza tym wszytko jest identyczne, montaz ten sam. Obawiam sie tylko zeby mi potem auto nie zeswirowalo. Pomocy koledzy bo szalu dostane......... |
raffat E34 520i, E39 528i Wrocław | 2006-04-21 11:28:05 No dobrze, ja wiem ze byly montowane od 09/91 w kazdej wersji 2.0.
Zastanawia mnie tylko dlaczego silnik wiekszy wyrabia z identycznym termostatem na mniejszej chlodnicy a 2.0 musi miec juz chlodnice od jelcza niemalze :/ Pytanie moje dotyczy zamiany na oryginal ale np od 2,5. Jakie moga byc tego konsekwencje. Byc moze ktos juz z Was tak robil i efekty zna. |