| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
dudek ESPERO 1.8 CD Jaktorów | 2005-03-23 18:24:54 witam!
mam problem a mianowicie nie włącza mi się klimatyzacja. jeszcze 2 miesiace temu działała bo sprawdzałem. co może być przyczyną? |
Rafi Klubowy Weteran Espero 2.0 Automat Legnica | 2005-03-23 20:17:08 doskonale cie rozumiem. mam ten sam problem. dzis pojechałem do specjalistycznego warsztatu bo tez mi sie klima nie włącza! gosc podpial węże, wpuscił 15 atmosfer i czekał ok 40 minut.. po tym czasie ubyło 0,2 atmosfery.. gosc powiedział ze jest mikro nieszczelność. mówił ze w Daewoo najczesciej to skraplacz klimy... trzeba napełnić specjalnym płynem z barwnikiem (230 zł) i po kilku dniach przyjechać! on lampą ultra fioletowa czy czymś podobnym sprawdzi gdzie ten wyciek, jezeli skraplacz to naprawa ok 200zł + ponowne dopełnienie płynu chłodniczego.. razem koszt operacji ok 500-600zł... tak wiec mi chyba el. szyby pozostają.. |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2005-03-23 20:18:39
za 600 to nowy skraplacz kupisz. tylko musisz się jakoś upewnić że to on cieknie... |
the_undertaker Klubowy Weteran Passat/New Beetle Złotniki Kujawskie | 2005-03-23 20:21:29 Czuję się jak bym to ja napisał ten post Choć nic w nim śmiesznego
Dwa miesiące temu też mi klimatyzacja działała a tydzień temu DEAD. Jak to mi powiedział spec od klimy jesli nie ma ciśnienia w układnie to klima za chiny się nie włączy. Ledwo co wszedł pod auto, mrugnął lampką i rzucił hasłem "klima niesprawna - skraplacz do wymiany". Oto mimika mojej twarzy we wspomnianym momencie:
Rzucił ceną ok. 400 zeta za skraplacz (jest jakiś za 200 zeta na Allegro, ale nie wiem czy do Espero) plus 350 za napełnienie środkiem i odgrzybienie. Niedawno jednak naprawiałem sprzęgło klimy i trochę za bardzo je przeszlifowałem przez co jak mechanior zakładał to niezawsze łapało. Modlę się żeby to było tylko to bo inaczej to... nie opłaca się naprawiać
A wszystko się działo jak klient chętny na moje auto wziął je na warsztat sprawdzić stan mechaniczny
Pocieszeniem jedynym jest to, że w lecie gustuję bardziej w otwartym oknie niż używaniu klimy (nie chodzi o głośne puszczanie muzy i łokieć za oknem ) |
elChopin Volvozłomek V40 Warszawa | 2005-03-23 20:22:27 hehe - nowy skraplacz to kupisz za 350, mi się udało za 299 hehehe |
iampinki ESPERO, cabrio juz n ... bydgoszcz | 2005-03-23 21:44:03 moja umarla zanim ja auto kupilem...
jak planowalem pojechac do serwisu zeby mi wycenili koszt naprawy to dzien wczesniej padlo mi lozysko od napinacza paska klimy i jeszcze nie wiem ile bym musial na naprawe wylozyc... ale chbya nie bede jej naprawial tymbardziej ze takie pwoietrze z klimy zle na mnie dziala... |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2005-03-23 21:49:18 Nie wiesz co dobre (bo co bardzo dobre to tego jeszcze w złomiakach nie montowali). No ale klima ma jeden minus. Trzeba szyby zasunąć i jak tu się pod Klubem Koła Gospodyń Wiejskich w łikend pojawić? |
pjacek26 Klubowy Weteran Scenic+Espero Iłowa | 2005-03-23 22:30:16 Wreszcie ktoś ma podobny problem z klimą jak ja.
Ja też mam mikronieszczelnośc, ale jakąś dziwną. Sprawdzili mi że ubywa po 15 minutach 1 kreska po napełnieniu powietrzem. Napełnili klimę gazem i środkiem który będzie widać pod lampą jak będzie wyciekał (200 zł). No i od tej pory klima działa, a ja jeździłem już 2 razy do mechanika który chodził mi z lampą dookoła klimy i szuka wycieku. Do tej pory nie znalazł i klima dalej działa, ale twierdzi że wyciek musi być i możliwe że jest w środku (blisko nawiewu przy nagrzewnicy), no więc jeźdże sobie z klimą (jak temp. powyżej zera na dworze wchodzi), i czekam aż w końcu się wyciek pojawi... Skraplacz na 100% mam sprawny bo nowy i uszczelki też |
the_undertaker Klubowy Weteran Passat/New Beetle Złotniki Kujawskie | 2005-03-23 22:54:58 @elChopin gdzie w razie co szukać tego skraplacza w atrakcyjnej cenie??? |
Tomek-Mydlowski Warszawa | 2005-03-24 04:06:23
na 99% poleciał skraplacz, czyli ta "druga chłodnica" Na 100% nieszczelność powstała w dolnym (prawym lub lewym) narożniku. Możliwe ze da sie to jeszcze pospawać - ale to nie wytrzyma dłużej niż rok. Pewnie skończy się wymianą skraplacza....i tu uwaga!!!! NIE KUPUJ NISSENSA!!! gówno nad gównami, wytrzymuje rok i sie rozpada, kup oryginał cena ok 800zł jak sie potargujesz kupisz taniej. Ja dałem 670zł ok rok temu. przed kupnem wyjmij stary skraplacz i pojedź z nim do sklepu - było kilka modeli różniących się skokiem gwintu na łączeniu, najczęsciej jest calowy, choć zdarza sie metryczny....a nawet pancerny
Wiem to wszystko od gościa który zajmuje sie klimą od wielu lat a esperaka układ zna na wylot. Powiedział mi jasno - jak przywioze mu nissensa - owszem zamontuje, ale nie daje żadnej gwarancji. Jak dostanie oryginał, nawet z innymi mocowaniami wiatraka (da sie je przelożyć) byle z tym samym gwintem - daje 3 lata gwarancji. .....no chyba że masz zamiar sprzedać esperaka w przeciągu jednego roku, wtedy nie ładuj kasy i kup nissensa
|
Tomek-Mydlowski Warszawa | 2005-03-24 04:09:20
jarasz coś? zmniejsz dawke bo zaczyna Ci szkodzić..... |
elChopin Volvozłomek V40 Warszawa | 2005-03-24 09:58:40 kupiłem na allegro od gościa który się nazywa mtravel - handluje chłodnicami ( jest z Krakowa) - no jest to niestety nissens (ale za to cenę warto) myślę że spokojnie pochodzi dwa lata (a jest ponad 2 razy tańszy niż oryginał)
pozdr |
dudek ESPERO 1.8 CD Jaktorów | 2005-03-24 12:18:27 not to mnie nie pocieszyliście panowie. a już myślałem że to coś z elektryką. |
the_undertaker Klubowy Weteran Passat/New Beetle Złotniki Kujawskie | 2005-03-24 14:47:25 No niestety, jak nie masz cisnienia w układzie to sprężarka choć sprawna i tak Ci się nie załączy. No, ale co tam, używanego skraplacza przecież nie ma co kupować tylko nówkę i jak na lata to już oryginał. Co jednak wybrać, naprawić złom czy otworzyć sobie okno To drugie kurna tańsze, ale po co w takim razie wozić to niesprawne żelastwo Jak będzie kasa to trza będzie naprawić, proste bo są ważniejsze wydatki. |
the_undertaker Klubowy Weteran Passat/New Beetle Złotniki Kujawskie | 2005-04-25 14:22:20 Wywlekam wątek:
W temacie skraplacza wypowiadacie się, że Nissens to kicha i tylko kupowac oryginał. W sklepie (www.automotosklep.home.pl) znalazłem takie skraplacze do Espero (ponoć): http://www.automotosklep.home.pl/cgibin/shop?info=5I1JS100&sid=4abfd651 http://www.automotosklep.home.pl/cgibin/shop?info=5I1JS101&sid=4abfd651 http://www.automotosklep.home.pl/cgibin/shop?info=5I1JS102&sid=4abfd651 http://www.automotosklep.home.pl/cgibin/shop?info=5I1JS103&sid=4abfd651 Czy komukolwiek obiły się te nazwy o uszy czy to firma taka a producentem może być Nissens??? Gdzieś w starszych postach wyczytałem, ze ponoć oryginalne skraplacze do Espero to też dzieło Nissensa?!?!?! |
kobar Klubowy Weteran Ford Mondeo Warszawa-Bemowo | 2005-04-25 16:11:56 Witam.
Mam podobny problem. W sklepie z częściami do klimatyzacji (Centrum Handlowe Bemowo w Wawie) skrapiacz Nissensa kosztuje 250 zł i go nie polecają. Można kupić produkcji holenderskiej - firma chyba RFN za 400 zł. Kobar |
dudek ESPERO 1.8 CD Jaktorów | 2005-06-16 23:08:07 witam!
Byłem ostatnio na sprawdzeniu i nabiciu klimy i dzała! a raczej działała przez tydzień
pojechałem na sprawdzenie co jest nie tak i okazało się że ciśnienie trzyma pawidłowo ale klima nie działa to znaczy nie chlodzi (sprzężarka się włącza). objaw był taki że klima z dnia na dzień CORAZ SŁABIEJ CHŁODZIŁA aż w końcu nie chłodzi wogóle
mechanik postawił diagnozę że może to filtr pyłkowy, osuszacz albo dysza rozprężna (czy jakoś tak) nie miałem niestety czasu sprawdzać u niego tego wszystkiego więc pytam was czy miał ktoś może coś podobnego? |
-JACO- Klubowy Weteran Megane RS250 Cup Warszawa | 2005-06-16 23:17:56 Ja przed sprzedażą dałem w zakładzie 1000 zł. za naprawę klimy, w tym:
- skraplacz: 500 zł. - robocizna: 100 zł. - spawanie aluminiowej rurki: 150 zł. - ręczne napełnienie: 250 zł. Wszystkie łączniki były tak zapieczone ,że robili to wszystko pół dnia |
the_undertaker Klubowy Weteran Passat/New Beetle Złotniki Kujawskie | 2005-06-17 07:00:45
Yyyyyy filtr pyłkowy To było Espero??? Coś tego mechaniora chyba zapyliło... znaczy zaćmiło najprawdopodobniej.
To to taki mechanior co chyba będzie do skutku kolejno wszystko wymieniał i nie zdziw się jak wymieni tenże filtr przeciwpyłkowy No chyba, że to nie było Espero |