Piaskowanie felg ....??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
... piaskowaniu aluminiowych felg ???

Witam

Jak w tytule posta , mam 4 aluminiowe felgi ( typowe szprychowe do OPELKA 15" ) wszystko byłoby OK , gdyby jakiś domorosły "czereśniak z dojczlandii" nie pomalował ich czarnym sprayem. Jak zachowa się aluminium po potraktowaniu go piachem ??? nadmieniam że po takim zabiegu mógłbym je wymalować bezbarwnym lakierem proszkowym . Co Sądzicie o takim pomyśle ????

Pozdrawiam
Edmund Dantes

ja bym sprobowal srodkiem do rozpuszczania lakieru nie pamietam jak sie nazywa ale jak bedziesz zainteresowany moge zerknac w piwnicy - kolega testowal to tez wlasnie na felgach ktore ktos pomalowal na czarno i ladnie lakier sie zluszczyl

Ten środek do niszczenia lakieru to "fosol" lub "scansol", nakładasz i za 15 minut farba się łuszczy, ździerasz szpachelką. Bałbym się traktować tym aluminium, ale ulotki nie czytałem, może można

Po piaskowaniu powierzchnia jest taka chropowata i będzie brzydko wyglądała, więc bezbarwny odpada.

w przyszłym tygodniu czeka mnie to samo

[ wiadomość edytowana przez: Randal_ dnia 2005-07-02 20:10:39 ]

albo spróbój poprostu rozpuszczalnikiem lub benzyna ekstrakcyjną. Jeśli to zwykły sprey to powinno zejść bez problemu bez uszkadzania oryginalnej farby

spróbuj szkiełkowania o wiele lepiej wychodzi niż piaskowanie
no i cena też lepsza

Cytat:
typowe szprychowe do OPELKA 15"

No właśnie w innych felgach bym staral się tego unikać ale przy tych jest tyle pitolenia ze skrobaniem że oddalem do piaskowania, później specjalna szpachla do wypelniania w płynie, podkład, kolor i bezbarwny dla błyszczenia
Cytat:
nadmieniam że po takim zabiegu mógłbym je wymalować bezbarwnym lakierem proszkowym

sam bezbarwny podejrzewam że przy tej operacji nie przejdzie, a może oddaj do polerowania

czacha jakby miał to robić benzyną ekstrakcyjna to chyba by sie posioł przy szprychowych felgach.
A może je potraktować opalarką aluminium sie chyba niestopi a lakier zejdzie

Cześć

Zajedź do malarni proszkowej (dobrej) ręcznej nie automatycznej.
Powiedz im oco biega, oni chemicznie ściągną lakier, dobiorą opowiedni RAL srebrnego proszku i fele jak nowe.

W firmie gdzie procuję kooperujemy z takimi lakierniami i malują w większości aluminium (odlewy techniczne, uchwyty meblowe itp)

Wersje piaskowanego aluminium nadają się również pod lakier bezbarwny, ale proszkowy. Grubość pokrycia proszkowego jest na tyle duża że zalewa powierzchnię i czyni ją gładką.
Bardzo ważne w piaskowaniu jest metoda - bał bym się oddać komuś kto ma małą piaskarkę i "sztyfta" do roboty, gdyż w jednym miejscu mocniej przypali, to mniej - efekt marny.

Widziałem fele stalowe i aluminiowe malowane tą metodą i efekt był bardzo dobry. Koszt to 24 do 30 groszy za dcm2.

Pozdro
Darek

[ wiadomość edytowana przez: Res dnia 2005-07-06 14:44:11 ]
[ powód edycji: zmiana tematu ]