Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() ddar Omega B 2.5V6 Kombi Iława | 2003-02-21 12:52:00 Witam
Nie wiem jak powinien poprawnie działać ABS w Omedze B ze skrzynią automat. W innych samochodach z ABS tego nie spotkałem. Dzieje się coś takiego, że po silnym naciśnięciu hamulca na śliskiej nawierzchni pedał najpierw wchodzi płytko i samochód hamuje na mój gust delikatnie a po jakiejś sekundzie pedał wchodzi głębiej i samochód hamuje ostrzej. W obu fazach pedał "kopie". Wygląda to jakby dwustopniowy ABS. Nie wiem czy tak to wygląda w każdej Omedze B czy tylko w moim egzemplarzu. Jeśli ktoś może coś podpowiedzieć to chętnie poczytam. Do usłyszenia |
![]() 3 DEADSOUL e60, Traxxas VXL Warszawa | 2003-02-21 13:02:50 U mnie działa tak samo. Nie wydaje mi się aby było coś z nim (ABS) nie tak.
pozdro 3 |
_Krzysiek_ Opel Omega B Szczecin | 2003-02-23 22:02:51 U mnie z kolei jest jeszcze inaczej. Na bardzo śliskiej nawierzchi lub lodzie ABS reaguje bardzo szybko i jednostopniowo, a na średnio śliskiej czasami obserwuję takie "dwustopniowe" działanie. W serwisie powiedzieli mi,że to zależy od nawierzchni. Będąc w temacie mam pytanie czy jadąc prawymi kołami po śniegu a lewymi po lodzie ABS działa tak samo po obu stronach?
pzdr _Krzysiek_ |
![]() PiotrS LOB WETERAN LO016 Gdańsk | 2003-02-24 12:23:19 Moze komus pomoge moze nie.
Abs dziele sie na 3 genaracje I genaracja polega na tym iz abs dziala w momencie gdy jedno z kol wpada w poslizg na pozostalych dziala abs II genracja podzial na osie przod tyl czyli lewe tylne(wlasciwe dlaczego lewe tylne przeciez kalzue sa po prawej stronie?) wpada w poslig to na prawym tylnum rowniez zaczyna dzialc abs na przodzie nie No i III generacja kozde kolo osobno dziala i jest mozliwosc dzialania abs tylko na jedno kolo. Teraz podzial aut strzelam: omesia A I generacja (to moge potwierdzic bo u mnie tak jest jedno w poslizg reszta dziala) Koncowka omegi A II genracja ????? Omega B II generacja no i chyba III Omega C lub po liftingu B to chyba na pewno III |
_Krzysiek_ Opel Omega B Szczecin | 2003-02-25 21:45:17 Myślę, że dopiero podłączenie konkretnego samochodu do komputera serwisowego wyjaśni sprawę z jakim ABS-em mamy do czynienia.
pzdr _Krzysiek_ |