MotoNews.pl
121200 km przedemną - co sprawdzić (102087/45) - PT

1200 km przedemną - co sprawdzić

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
A więc w najbliższą sobotę wybieram się moim essim w trasę 1200km.

na co radzicie zwrócić uwagę żeby później niespodzianek nie było na trasie. Bo nie wiem czy mi samemu się wszystko przypomni.

Nio i przy okazji nie będzie mnie prawdopodobnie przez 2 miesiace z wami no chyba ze wiatraki mi użyczą Interneu do laptopa

poziom oleju, wszystkich plynow, powietrze w oponach, czyste szyby i tablice rej, nie miec promili we krwi i byc wyspanym

no i jesli diesel to ładowanie...

Cytat:
2005-06-21 01:25:31, hepos pisze:
no i jesli diesel to ładowanie...

A jak benzyna to nie, najwyzej w czasie drogi nie bedziesz mial iskry, bo akus siadzie, ale to szczegol

ja jeszcze sprawdzilem stan naprezenia paska do alternatora i zatankowalem samochod!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

nic nie sprawdzac, jak ma się cos stac to i tak się stanie
BTW: takie życie

Cytat:
2005-06-21 01:14:35, marcin_op pisze:
A więc w najbliższą sobotę wybieram się moim essim w trasę 1200km. na co radzicie zwrócić uwagę żeby później niespodzianek nie było na trasie. Bo nie wiem czy mi samemu się wszystko przypomni. Nio i przy okazji nie będzie mnie prawdopodobnie przez 2 miesiace z wami no chyba ze wiatraki mi użyczą Interneu do laptopa

Ze zupełnie innej beczki. Ostatnio się doczytałem, że mogą Ci sprawdzić w niektórych krajach (nawet na granicy, np. w Austrii), czy masz np. awaryjną kamizelkę odblaskową zgodną z normami UE. Lokalni policjanci też mogą to chcieć sprawdzać, a w razie stwierdzenia braku obłożą mandatem... Sprawdź, czy taka prozaiczna rzecz nie jest wymagana tam, dokąd jedziesz...

sprawdź, czy zabrałeś kobietę...

gdzieś czytałem, że w Czechach jeszcze zapasowe żarówki musisz mieć

zapasowe żarówki to i u nas jest obowiązek wozić
GAŚNICĘ SPRAWDŹ!!!

Cytat:
2005-06-21 08:36:28, Kielek pisze:
zapasowe żarówki to i u nas jest obowiązek wozić

Nic podobnego.

Gaśnicę, trójkąt, koc ratunkowy (a tak...), Zieloną Kartę, jeśli choć na moment będziesz przejeżdżał przez kraj nie nalezący do UE, paszport...

Jeszcze kamizelka odblaskowa.

Kamizelke mam cały czas na stanie.
gaśnica nowa
trójkąt + apteczka jest
koca ratunkowego nie mam, ale mam taki do opalania się na plaży
żarówki zawsze mam zapaspwe,
zieloną karte biore mimo tego że będe w Unii (w razie czego lepiej mieć)

a jeszcze mam pytanie, czy ktoś się orientuje czy mogą się mnie doczepić do RMG (wtajemniczeni wiedzą), bo w polsce wożę, ale jak po drodze będzie "trzepanie" żeby mnie na dołek nie wzięli.
Ps. w polsce za to na masce leżałem :/

No to myśle że jestem przygotowany. No jeszcze tylko do PZU po Assistance

Radzę zabraż ze sobą latarkę. W niedzielę byłem w Krakowie (530 km) i złapałem kapcia. Było ciemno jak w du.... ale miałem latareczkę. No i oczywiście napompuj zapasówkę i zabierz podnośnik. Szerokiej drogi

faktycznie, o latarce byłbym zapomniał

Cytat:
2005-06-21 16:24:51, marcin_op pisze:
Kamizelke mam cały czas na stanie. gaśnica nowa trójkąt + apteczka jest koca ratunkowego nie mam, ale mam taki do opalania się na plaży żarówki zawsze mam zapaspwe, zieloną karte biore mimo tego że będe w Unii (w razie czego lepiej mieć) a jeszcze mam pytanie, czy ktoś się orientuje czy mogą się mnie doczepić do RMG (wtajemniczeni wiedzą), bo w polsce wożę, ale jak po drodze będzie "trzepanie" żeby mnie na dołek nie wzięli. Ps. w polsce za to na masce leżałem :/ No to myśle że jestem przygotowany. No jeszcze tylko do PZU po Assistance

Nie wiem, ale możesz mieć problem... Tłumacz sdię za granicą...
Zresztą przygotowania poczyniasz jak przed końcem świata Ale to dobrze

Cytat:
2005-06-21 11:17:02, Skolmi pisze:
Nic podobnego.

No to niech Cię złapią ze spaloną żarówką - mandat nie za brak światła, a za brak możliwości naprawy.

Wez może z garść pieniędzy - nieraz się przydają !

A zna ktoś może jakąś mape online gdzie mógłbym zobaczyć autostrady w niemczech.

albo ma ktoś mape niemiec na CD kto mógłby mi zrobić zrzut do pliku ??

chodzi mi o trasę Olszyna - Venlo