1,6 DOHC z Policji!!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam mam sposobność zakupić silnik 1,6 DOHC Mirafiori. Ponoć pochodzi on z samochodu policji. Czy wie ktoś czy taki silnik był jakoś modyfikowany, czy coś w tym stylu specjalnie dla policji ??

A kto to może wiedzieć?
I niby jak? Telepatycznie?
Bez rozebrania silnika i dokładnego oejrzenia go, nikt raczej nic Ci nie powie...
Temat modyfikacji silniów w autach policyjnych już się kiedyś pojawił, i z tego co pamiętam morał był taki, że różnie bywało. Czasem dłubali silniki, a czasem nie mieli $ nawet na bieżące remonty.

Cytat:
2005-06-15 09:19:24, Czacha666 pisze:
Witam mam sposobność zakupić silnik 1,6 DOHC Mirafiori. Ponoć pochodzi on z samochodu policji. Czy wie ktoś czy taki silnik był jakoś modyfikowany, czy coś w tym stylu specjalnie dla policji ??

Samego silnika z policji bym nie bral, chyba ze jednak jest wszystko OK... Oni raczej nie szanuja aut. Modyfikowac mozesz sobie podczas remontu dowolny silnik w dobrym stanie.

mam odmienne zdanie o autkach policyjnych - tam nie ma:
jutro wymienie albo jak za miesiac dostane kase razem z premia to kupie - nic sie nie stanie
przynajmniej nie tam gdzie ja bylem
budzetowka to budzetowka i tam raczej jest cos wymieniane przed czasem/przebiegiem niz po - przynajmniej tak bylo jak tam byłem na praktykach
w 1,6 z policji nie chce mi sie wierzyc raczej - 2,0 owszem ale 1,6 mocno watpie choćby sie i sam Admirał zarzekal ze tak może byc a jezeli to faktycznie jest 1,6 to watpie zeby bylo cos dlubane

Cytat:
2005-06-15 09:19:24, Czacha666 pisze:

Żyję na tym świecie dość długo i Fiata 131 w Policji nie widziałem . Co prawda teraz mamy Polskę regionalną i każdy niemal gminny komendant może ogłosić przetarg na dostawę samochodów dla Policji , ale kiedyś było to centralnie sterowane . Owszem jeździły jako służbowe limuzyny - Fiaty 132 . Woziły tyłki komendantów wojewódzkich . A juz na pewno nikt tych silników nie modyfikował , bo 20 lat temu żadnych aut pościgowych policji nie było potrzeba ...

No właśnie dziś byłe oglądać ten silnik i dokładnie się dogadać. okazało się że jest to 1.8 a dokładnie 1756cm3 Ponoć było to auto jakiegoś komendanta, który odchodził to załatwił sobie przekładkę tego silnik do swojego auta (Poloneza). Jutro będę dowiadywał się w droguwce co i jak muszę załatwić żeby sobie go przełożyć

Cytat:
2005-06-19 18:31:38, schab pisze:
Żyję na tym świecie dość długo i Fiata 131 w Policji nie widziałem . Co prawda teraz mamy Polskę regionalną i każdy niemal gminny komendant może ogłosić przetarg na dostawę samochodów dla Policji , ale kiedyś było to centralnie sterowane . Owszem jeździły jako służbowe limuzyny - Fiaty 132 . Woziły tyłki komendantów wojewódzkich . A juz na pewno nikt tych silników nie modyfikował , bo 20 lat temu żadnych aut pościgowych policji nie było potrzeba ...

1756ccm? ! (koniec produkcji 1977- weszło 1995ccm)
prawdopodobne pochodzenie :
z132p ( miała milicja ich parę - nawet jest widać takiego w 07zgłoś się)
ew. 125p 1.8 to raczej MSW i smutni panowie nim dokazywali
warsztaty milicji i ub. były przeważnie wspólne a że pojazdy te nie były na ogólnych warunkach rejestrowane -to silniki zmieniano w nich jak buty w wrazie potrzeby - a co? ktoś im dowód zabierze?
silniki takie były na oryginalnych częściach naprawiane - bo na wiernych socjalizmowi służbach nie oszczędzano a fiaty 132 były praktycznie w każdym ministerstwie lub ich silniki i części gromadzono na składzie w magazynach i magazynkach każdej wysokiej instytucji na zapas strategiczny.
reasumując - jeśli nie zarżnięto go w boju to żyć będzie 1756ccm! pierwszy miesiąc eksploatacji to pokaże - ale ja bym sprawdził i ew. wymienił : małe koło rozrządu, pasek zębaty 146zębów i rolkę napinacza oraz 4 przednie uszczelniacze wał+3 wałki
jest to i tak znikomy koszt przy ew. wymianie zaworów !
i silniku luzem - dostęp-!
JEST to silnik rodem z MILICJI !!! policja (od 91) ich się wyzbywała jako staroci !!!