| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
serwisSJ Zgłobice | 2005-06-20 09:25:10 Jaka masz uszczelke? |
Cromm TOYOTA MANIAK Toyota Corolla CE-11 ... malopolska | 2005-06-20 11:04:06 zasada jesli chodzi o uszczelki pod głowice to niestety jest taka ze tylko ASO zadna inna. Takie jest moje zdanie ![]() |
Piotr_Dzialdowo Toyota Avensis Sol Dzialdowo | 2005-06-20 13:36:44 Slowo-widzialem karteczke zalaczona do uszczelki tak tam bylo napisane-krok po kroku...mozecie sami sprawdzic...fakt ze uszczelka Ajusy z wygladu juz wyglada do D...jakas taka gumowa i nawet przykleila sie do bloku i glowicy zobacze jaka bedzie ta ktora mi zamowili-jesli tak samo wygladajaca to udaje sie do ASO-wielkie dzieki za pomoc Pozdrowionka. |
serwisSJ Zgłobice | 2005-06-20 14:05:00 Kup w JC japońską wielowarstwową METALOWĄ, a te rozpiski na kartce np. Ajusy to znam... do grudnia daleko bo miałbyś co zaiesic na choince ![]() |
Kafi TOYOTA SPEC Mazowieckie | 2005-06-20 17:33:59 Tak tak kup w JC metalową i po bólu!
Pozdro. |
MisiekII (S) T E L E T U B I Ś Diesel Power Drift Machine Super Turbo Burnout | 2005-06-20 21:53:10
Zgadza sie To przecież nie supra MK3
Pozdrawiam |
Piotr_Dzialdowo Toyota Avensis Sol Dzialdowo | 2005-06-21 07:54:44 No i wymienilismy ta uszczelke-nie byla ona co prawda metalowa-ale wygladala dosc solidnie-zamowilem to i kupilem...wszystko jest juz OK-silnik wyraznie mocniejszy no i chyba bedzie mniej palic-przejechalem co prawda dopiero 100km ale poniewaz jestem mocno uczulony na zapalajaca sie rezerwe od gazu to wiem kiedy sie zapalala i teraz stalo sie to wyraznie pozniej czy to bedzie trzymac-ktoz to wie-jesli wydmucha to zrobie tak jak mowicie nie wiem czy czasem przy okazji czegos nie spieprzylismy-dziwnie faluja obroty na benzynie...moze to wina takiego gumowego pierscienia uszczelniajacego kolo klapki antywybuchowej-w ogole nie uszczelnial-wiec go tymczasowo wzmocnilismy tasma izolacyjna nie znam sie na tym ale moze komputer musi sie przestawic bo ma inny sklad mieszanki??a moze po prostu uszkodzila sie sonda lambda?dzis odwiedze gazownika-no i modle sie zeby to byl koniec klopotow-pozdrowionka... |
Cromm TOYOTA MANIAK Toyota Corolla CE-11 ... malopolska | 2005-06-21 09:45:46 tak jeszcze odnosnie uszczelki...
glowice planowales przed wymiana ? Tutaj pytanko jeszcze do specow: po planowaniu glowicy trzeba uwzglednic ta ilosc materialu ktora zdjelismy ? czy moze od razu zaklada sie grubsza uszczelke pod glowice ? |
Piotr_Dzialdowo Toyota Avensis Sol Dzialdowo | 2005-06-21 10:29:37 Glowice byla planowana poprzednim razem...ta uszczelka wytrzymala jakies 4 miesiace-wiec nie planowalem jej jeszcze raz...a jesli chodzi o grubsze uszczelki-mysle ze ustalilismy z kolega przyczyne wydmuchania tej Ajusy...po planowaniu szpilki wkrecaly sie do konca i nie trzymaly odpowiednio glowicy bo konczyl sie im gwint-teraz zalozylismy jeszcze jedne podkladki-od drugiej glowicy...i tak wkrecilismy gorne (krotsze szpilki) - nie mam pojecia czy to bedzie dzialac... |
Cromm TOYOTA MANIAK Toyota Corolla CE-11 ... malopolska | 2005-06-21 10:35:31 po kazdorazowym zdjeciu glowicy powinno sie j planowac |
Kafar TOYOTA DRIVER Auris Warszawa | 2005-06-21 11:23:22
A to czemu??? Nie widzę technicznego uzasadnienia.... Po długim użytkowniu się planuje ze względu na wżery i potencjalne odkształcenia lub uszkodzenia spowodowane koniecznością skrobania uszczelki. Ja po wymianie uszczelki w odstepach 50 kkm, nie planowałem. Stosowałem z dobrym skutkiem na obie powieszchnie uszczelki silicon o nazwie Polastosil, nie dodając do niego utwardzacza. Miał rzadką konsystencję, nie wpływał istotnie na dystans blok-głowica, wyśmienicie wypełniał mikronierówności a utwardzał się i tak pod wpływem temperatury po jakimś czasie. Jak się zdejmowało póżniej głowicę to uszczelka odchodziła bez problemów -przulegał do niej z obu stron cieniutki film silikonu. |
Cromm TOYOTA MANIAK Toyota Corolla CE-11 ... malopolska | 2005-06-21 11:34:18 jak bedziesz mial uszczelke do wymiany po kilkudziesiecu kkm to ci przypomne koniecznosc planowania o ktorej moze wtedy zapomniales.
Dlaczego wymieniales uszczelke co 50kkm ? |
Kafar TOYOTA DRIVER Auris Warszawa | 2005-06-21 11:38:26 To było w starym samochodzie.. tam silnik się sypał co 50 kkm . A planowanie to każą zawsze robić bo się nikomu nie chce pomierzyć głowicy na płycie wzorcowej. U mnie na 3 remonty silnika nigdyt nie było planowania bo głowica po pomiarze była OK. |
Cromm TOYOTA MANIAK Toyota Corolla CE-11 ... malopolska | 2005-06-21 11:40:56 Ja jednak siadam przy swoim ze zawsze powinno sie ja planowac po zdjeciu glowicy ![]() |
Kafar TOYOTA DRIVER Auris Warszawa | 2005-06-21 11:50:33 A ja przy swoim, że tylko wtedy gdy to jest konieczne
I to jest wolność poglądów
Pozdrawiam. |
Kafi TOYOTA SPEC Mazowieckie | 2005-06-21 17:13:24 KAfar po dokręceniu i rozgrzaniu silnika głowica jest już odkształcona!!!
Zgadzam się z Crommem zawsze powinno się planować i ja zawsze to robię! Pozdro. |
Perzan TOYOTA MANIAK ST191L-DWMNKW Kraków | 2005-06-21 20:25:33 Zgadzam się jak najbardziej, że głowicę planować trzeba.
Moja ściągnięta po ok. 50kkm od planowania i założona bez planowania wytrzymała niecałe 10kkm i pękła. O kosztach nie muszę mówić
Nigdy więcej nie dam się namówić na zakładanie bez planowania
Pozdro. |