Wskaźnik temperatury

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
mam zegary od caro i kontrolka temp silnika szaleje raz pokazuje 90st pozniej 60st potem 70st moze ktos mial podobne zdarzenie.z gory dzieki za odpis.

Ja mialem ale to bylo poprzedzone moim majstrowaniem przy wskazowkach, wiec jesli ty nie majstrowales to pewnie cos innego.

will - zobacz czy kabelek idący do czujnika temperatury nie jest przetarty, może się zwierać gdzieś

W moim duzym było cos takiego. Wymieniłem czujnik wskaźnika, czujnik załączający wentylator, termostat i nic nie było lepiej. Aż w końcu rozbrałem deskę, wystarczyło dokręcić nakręteczki mocujące sam wskaźnik i po kłopocie (1 była luźna, raz prąd dopywał raz nie i wskaźnik głupiał)

Mam nadzieje że masz płyn w układzie? Ja tak miałem jak nagle mi zabrakło 4l w układzie... (uszczelka głowicy)

-----------------
"Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz.
To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat.
Fiacior mój to jest to, kocham go..."

GDA ma racje. Sprawdz najpierw kabelek idacy do czujnika temperatury. Czasem trzeba po postu zmienic koncowke i po sprawie.

dzieki panowie juz wszystko w porzadku musialem poprawic kabelek.

Mam problema
Na pracującym silniku wskazówka pokazuje że wentylator włącza się ok 100 st a wyłącza przy 91-92 st - to na pracującym silniku
ale gdy w tym momencie zgaszę silnik a zostawię włączony zapłon to wskazówka pokazuje że wentylator załączył się przy ok 92 st a wyłączył przy ok 87 st
Co się pierdzieli i które wskazania są prawidłowe?
Czujnik temp wymieniłem-zero zmian.

Pozwolisz ze tez dołacze sie do watku, ja mam podobny problem tylko ze u mnie temperatura wynosi 70 oC jak jade autem a jak stoje to pokazuje 90. Z tego co sie orientuje to chyba powinno byc cały czas 90 oC jak sie nagrzeje a nie ze mam 70. Duże dziki za odpowiedzi, pozdrawiam!!!

AD1 daniel - pamiętaj ze czujnik wentylatora jest na dole w chłodnicy, a czujnik wskaźnika w termostacie na wylocie - w obu punktach są różne temperatury. Przy tym co podałeś - nie widze nic złego.
AD2 Jełśi masz za niską temperaturę to po prostu wymień termostat.

-----------------

dokladnie tak co do 2 to tylko wymiana termostatu .. ja jezdzilem na otwartym termostacie ponad rok i sie zastanawialem czemu mi sie nie chce nagrzac i w trasie trzymal tylko 70 ... po wymianie jest ok!

No dobrze, wymieniłem juz raz termostat i było dobrze tylko przez 3 dni a poznije znowu wrociło do swojej normy 70 oC Widocznie mam pecha.

A czujnik wymieniałeś

OLO ale dlaczego tak późno włącza-ok 100 st?
Gdy w tym momencie zgaszę silnik pokazuje ok 92 st
Irytuje mnie to bo wcześniej tego nie było.

daniel a wskaźnik paliwa dobrze pokazuje? Może masa jest któraś słaba. To tylko moje przypuszczenia

Wskazuje dobrze,chociaqż nie wiem na pewno bo tam ciągle suchoty
Też o tym myślałem,Danek podsunął mi myśl że prąd ładowania jest zbyt duży i dlatego przy pracującym silniku pokazuje wyżej.
Jutro zmierzę ładowanie i być może coś mi się wyjaśni

To kolejny sezonowy wątek Poczekaj do zimy - będizesz sie modlił o szybsze nagrzewanie
Went. włacza sie jak temp płynu na wyjsciu z chłodnicy (a na wejsciu do silnika ) jest za wysoka (wyższa od 90 - nie pamiętam przy ilu włacznik załącza). Ale to jest temp na wejsciu do silnika - to zupełie coś innego od temp na wyjściu - pokazywanej przez wskaźnik. Pamiętajmy że chłodnica też różnie chłodzi - mniej lub bardziej intensywnie. dziś w korku sobie to poobserwowałem. Po jakichś 10 minutach temp silnika ustabilizowałas sie i skakała tylko o 5 stopni.
Ale jeśli samo wyłaczenie silnika zmienia wskazanie wskaźnika to jest coś spierdzielone.

-----------------

Pozwolicie, ze podłącze sie pod temat. Mam następujące pytana:
- Przy jakiej temeperaturze powinien zaczac otwierac sie termostat, przy jakiej powinien osiagnąć pełne otwarcie (Polonez 1.6 GLE)?
- Czy wystepują termostaty o różnych temperaturach otwarcia, jesli tak, to jaki najlepiej zastosowac;
- Przy jakiej temperaturze powinien sie załanczać/wylanczać czujnik temperatury wentylatora chlodnicy.

Mam niestety problem ze swoim Poldkiem, zbytnio grzeje sie silnik. Moze te informacje pomogą mi dojść, gdzie tkwi problem. Z góry dzięki. Pozdrawiam. Daber.

1 Zalezy jaki ma nastaw termostat, pelne otwarcie zazwyczaj okolo 96
2 Tak wystepuja; najlepiej kupic z nastawem 88 st C - w sklepie zapewne powiedza ze to jest do Plusa - ale pasuje do GLE
3 Wlacza sie okolo 92 wylacza ~87

Termostaty produkiją obecnie rzemieślnicy i który jaką ma temperaturę otwarcia/zamknięcia zależy od fantazji kierownika zakładu. Temperatury otwarcia/zamknięcia powinny być opisane na rancie termostatu (z tolerancją +/- 2 stopnie C). Trzeba poszukać.