Poziom oleju w aut. skrzyni bieg.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Pytanko do Naviego i Szeryfa - jaki jest u was poziom oleju na bagnecie. Właśnie zmieniłem olej i tak jak na poprzednim oleju (było) jest więcej niż podziałki (ta przy 20st. C i ta przy 80 st. C) - i jak jest zimny i jak rozgrzany. BTW - za wymianę oleju na Kotsisa zapłaciłem 98 pln. weszło 3 litry Dextrona. W firmie automat.pl zaproponowano mi wymianę oleju za 600 pln (słownie: sześćset złotych), w jakiejś firmie specjalizującej się w automatach 250 pln. Mam wrażenie, że skrzynia nieco lepiej i łagodniej zmienia biegi, choć nie są to duże różnice.

może źle troszkę skierowałem pytanie - chodzi mi głównie o Naviego i Szeryfa bo mają espero w automacie, ale opinie pozostałych klubowiczów są również mile widziane

U mnie też poziom oleju jest ZAWSZE powyżej maksimum. Wymiany robię w ASO. Podobno procedury sprawdzania poziomu oleju w skrzyni są na tyle złożone że tak ma być i nie należy kierować się wskazaniami z podziałki na bagnecie (w takim razie po co ona jest???).
W każdym razie jeżeli chłopaki tak wtwierdzą to nie zawracam sobie tym głowy. Mam inne zmartwienia
A co do automat.pl to LAĆ baranów. Jak jeszcze było stare forum to trzeba było poczytać ton wypowiedzi właściciela.... Zwykły dupek... Możecie mu to powtórzyć...

[ wiadomość edytowana przez: Navi dnia 2005-06-22 20:57:09 ]

no jak to przeciez wiadomo ze olej powinien byc w granicach przedziałki
ale w automacie sprawdza sie na zapalonym silniku a jeszcze najlepiej na włozonym biegu i oczywiscie zaciagnietym recznym wtedy wskazania sa prawidłowe gdyz pompa olejowa pracuje i olej krazy po układzie ,a na zgaszonym zawsze bedzie wiecej

no to ze mnie specjalista - zbadam i sprawdzę czy jest ok - dzięki

Cytat:
2005-06-23 15:33:21, Biznes pisze:
no jak to przeciez wiadomo ze olej powinien byc w granicach przedziałki ale w automacie sprawdza sie na zapalonym silniku a jeszcze najlepiej na włozonym biegu i oczywiscie zaciagnietym recznym wtedy wskazania sa prawidłowe gdyz pompa olejowa pracuje i olej krazy po układzie ,a na zgaszonym zawsze bedzie wiecej

Że jak?
Kto Ci to powiedział?
OIDW to jest to dobry sposób na załatwienie skrzyni albo i samochodu (jak ręczny puści)
Tego bym nie próbował...
Może chodziło o trzymanie wciśniętego hamulca?

a czy ja kazuje stac tak godzine czy tylko na sprawdzenie, u nas wszystkie tak sprawdzaja i jest git , w kazdym razie silnik ma byc zapalony ,a i zapomniałem dodac ze jak sprawdzasz z biegiem to raczej w aucie niech ktos siedzi coby w razie czego nie nawiało samo ale miedzy biegiem czy bez i tak nie jestes w stanie zaówazyc róznicy oleju w tak małej skrzyni ,bo to jest dokładny pomiar jezeli np. do skrzyni wchodzi 30 litrów oleju