| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
stanislaw Omega A- B kombi Wlkp. | 2005-06-17 18:36:18 Omega A 2,0 91r. Nie jeździłem nią kilka dni,dzisiaj otwieram ,centralny cisza,kluczyk w stacyjkę a tu ciemno.Coś mi żdżarło cały prąd. Aku nowe,nie mam zamontowanych żadnych pierdół oprócz tego co już było,znaczy CZ,szyby,szyberdach.Przypominam sobie że w ub.roku paliło mi bezpiecznik od ładowania,gdy się przepalał wskazówki wody i paliwa spadywały do zera,to przychodziło samo i samo ni stąd ni z owąd, bez naprawy odchodziło.Acha, zimą paliło bezpiecznik krótkich prawych świateł,odłączyłem wtyczkę z silniczka i jest dobrze ...dobrze, znaczy nie pali.Może ktoś ma jakiegoś sposoba by to zlokalizować choć wiem że przyczyn może być wiele, od czego zacząć ,jak zakładam klemę to nieźle iskrzy, może jakiś elektryk ( byle nie ten skoczek z Gdańska,jeszcze mi opony wetnie ) coś doradzi.
Przyznaję się bez bicia,nie szukałem tego tematu na forum, w razie czego nie żałujcie sobie.... |
kuba LOB WETERAN A Zawieje i nie zamiecie | 2005-06-17 22:24:48 Pomóc to Ci nie pomogę, ale przynajmniej pocieszę. Przed wczoraj
jechałem gdzieś tam i ni stąd ni z owąd "pospadywały" mi wszystkie wskazówki z zegarów, wysiadła klima, wentylator nawiewu, radio, szyby. Silnik, o dziwo, pracował. Zatrzymałem się, zapuściłem żurawia w bezpieczniki i okazało się, że poleciał ten z oznaczeniem KL 15. Wymieniłem, przekręciłem kluczyk na zapłon (tylko przekręciłem, nie uruchamiałem) i znów strzelił. Spocony zajechałem do warsztatu, wyłuszczyłem sprawę i Omcie odebrałem dopiero dziś. Przez dwa dni elektryk nie mógł dojść, co robi zwarcie. W końcu znalazł jakiś naderwany kabelek, ale niestety nie wiedział od czego on jest. Przeciął go po prostu, zaizolował i Omcia jeździ dalej. Wszystko działa jak powinno Ciekawe jak długo |
Diro DEADSOUL Mercedes Gorzów Wlkp. | 2005-06-19 09:11:36
|
Diro DEADSOUL Mercedes Gorzów Wlkp. | 2005-06-19 13:24:59
, dzięki.
Ja najpierw poleciałem zwaliłem klemę dodatnią i wpiąłem się miernikiem, jedna sonda dodatnia klema (zdjęta) a drugą przytykałem do plusa akumulatora całe szczęście pożyczyłem miernik od dyżurnego elektryka i miał:
|
GrzegorS LOB MEMBER Opel Omega C kombi Łódź | 2005-06-19 22:55:48 i po podłączeniu miernika zamknij autko centralnym zamkiem,uruchom domykanie szyb ,załącz alarm,poczekaj ze dwie minuty i odczytaj pomiar. |
SENATOR LOB MEMBER SENATOR B GDANSK | 2005-06-20 10:57:54 i jak wynik jest wiekszy niz te mA to nalerzy odpinac po kolei bezpieczniki na ktorym spadnie zuzycie do tych sladowych ilosci to znacie juz obwod co wpierdziela prad.Teraz pozostaje tylko znalesc co to jest a tu trzeba wiedziec co na danym bezp dziala |
GrzegorS LOB MEMBER Opel Omega C kombi Łódź | 2005-06-20 19:06:34 dokładnie tak |
Diro DEADSOUL Mercedes Gorzów Wlkp. | 2005-06-21 08:45:00 No to nie zdążyłem , akumulator powiedział dosyć i do pracy dzisiaj rano zasuwałem taksówką. |
Diro DEADSOUL Mercedes Gorzów Wlkp. | 2005-06-30 01:37:02 No i po problemie, sprawdzenie wszystkiego dzień roboty - wszystko OK, z poboru prądu 05A po 3 minutach robiło się 0,03A
Akumulator zakupiony w marzec 2004 dał dupy
Zakupiony nowy 72AH 680 prądu rozruchowego (bezobsługowy ) - 252 PLN i omcia ponownie śmiga,
Zbliżam się do granicy 20 000 wydatków na omesię , ja chyba kur..a bogaty jestem, tylko tego jeszcze nie zauważyłem |