Word

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Kolejne moje pytanie z kategorii komputerowych - co zrobić, żeby przypisy były na swoim miejscu...????
Nie wszystkie dolne są na tych stronach, co liczby zaznaczone tekście. Można to ustrojstwo jakoś przenosić?
Już mnie po trochu kur...ca strzela, bo siedzę nad mgrką mojej Szanownej .
Pozdr. P.

Jedyny sposób jaki znam to przenieść linijkę, lub kilka linijek na następną stronę. Na tej gdzie powinien być przypis robi się w ten sposób miejsce i przypisy wracają tam gdzie trzeba.

pozdro

Dzięki!!!
Jutro muszę oddać pracę...
Pozdr. P.

zwiększ stopkę

Cytat:
2005-06-21 21:04:44, Navi pisze:
zwiększ stopkę

nie pomaga - ćwiczyłem.....
Ostatnie wiersze i przypisy w jakiś niekontrolowany, bliżej nieokreślony sposób przeskakują ze strony na stronę.... Pierdzielę, złożę tak, jak wyjdzie. W mojej pracy też parę przypisów się rozjechało i nikt z tego nie robił tragedii.
P.

No niestety z Wordem tak jest, że gubi przypisy.

1. Rozwiazanie najlepsze - przerzucic sie na TeX'a
2. Rozwiazanie dla użytkownika Word - pisac każdy rozdział w innym pliku worda, do 10 stron raczej nie gubi

W Office 2000 się z tym problemem nie spotkałem. W Office XP również nie.
Gdy pisałem pracę magisterską na office 97 to myślałem że sie pochlastam z tego powodu.

Cytat:
2005-06-23 18:32:49, Robert_S pisze:
W Office 2000 się z tym problemem nie spotkałem. W Office XP również nie. Gdy pisałem pracę magisterską na office 97 to myślałem że sie pochlastam z tego powodu.

Ja mam XP...

No i który sposob w końcu zadziałał?

Dobrze, jest jeszcze wstawiać znak podziału strony, też może pomóc, zamiast spacji, która ma przenosić tekst na drugą stronę.

Cytat:
2005-06-24 07:05:53, plump pisze:
Dobrze, jest jeszcze wstawiać znak podziału strony, też może pomóc, zamiast spacji, która ma przenosić tekst na drugą stronę.

O tym nie pomyślałem...

Cytat:
2005-06-21 01:44:24, funky pisze:
Jedyny sposób jaki znam to przenieść linijkę, lub kilka linijek na następną stronę. Na tej gdzie powinien być przypis robi się w ten sposób miejsce i przypisy wracają tam gdzie trzeba. pozdro

Twój!!!
Tylko wymaga on jeszcze kilku zabiegów, typu dopasowanie tych ostatnich (zostających na stronie) linijek do szerokości wiersza, kontrola akapitów (czy nie przeskoczył jakiś na następna stronę - chodzi o spis treści), no i w moim przypadku sprawdzenie rozstrzelonych wyrazów (moja żonka nie robiła tego formatem czcionki, tylko na zasadzie literka-spacja, literka, spacja, etc. ).
Dzieki za pomoc!
Pozdr. P.

Pomaga znacznie - tak jak już ktoś to zasugerował - pisanie każdego rozdziału w oddzielnym pliku - mniej wariuje, równiez w trakcie drukowania, a i w trakcie pisania, jesli rozdziały są jakos powiązane to łatwiej się przeżucac z jednego na drugi niż szukac w całej pracy. No i ułatwie znacznie robienie spisu treści i bibliografii z przypisów.

Pracuje z Wordem od wersji 2.0.
Spro jest w nim błędow zwłaszcza jesli chodzi o pisanie sporej objetosci dokumentow.

Do tej pory Microshit nie uporał się np. z dzieleniam wyrazów na sylaby.
Dzielicie wyrazy, zamykacie plik, otwieracie go na drugi dzien, a tam nie dosc że brakuje podziału to jeszcze myslniki, ktore powstawiał przy dzieleniu są w tekscie.

Nagminne są kłopoty z wstawionymi obiektami graficznymi, na drukarce potrafia wyskoczyc w innym miejscu. Potrafia zmienic miejsce np. gdy przenosicie z jednego kompa na drugi na płytce CD .

A z powodu tego, że prace magisterską miałem napisac w TeX'u (taki wymóg na wydziale) wiec poznałem profesjonalny system tworzenia dokumentów (używany np. w drukarniach - pliki worda konwertuja do TeX'a przed drukowaniem np. książek).
W tej chwili gdy siadam do worda to nie pisze w nim dokumentow dłuższych niż 5-6 stron, bo potem mogą już byc kłopoty (i czesto są).

No ale niestety nie wszystko co jest najpopularniejsze jest najlepsze (patrz. mały fiat swego czasu )

No i jeszcze jeden plus TeX,a nad Wordem.
Miałem taki przypadek - przepisałem dokumet w wordzie i potem konwertowałem na TeX'a. Plik w Wordzie miał ponad 15 MB, a w TeX'u 200KB

Sorki za przydługi wywód