Pytanie o oświetlenie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Dowiedziałem się przypadkiem od kolegi, że założył żarówki xenonowe do zwykłych lamp.Czy to jest możliwe żeby to dobrze grało?

Z tego co wiem, to policjantom taki pomysł może nie grać.
Zwykłe klosze są przystosowane do zwykłych żarówek. Z punktu widzenia panów z twardymi daszkami nie masz homologowanych kloszy do xenonów i płacisz.

A przeróbki są możliwe, widziałem coś takiego co prawda w mesiu 124, świeci fajnie i fajnie oślepia

Cytat:
2005-06-22 11:17:44, Fal pisze:
Dowiedziałem się przypadkiem od kolegi, że założył żarówki xenonowe do zwykłych lamp.Czy to jest możliwe żeby to dobrze grało?

Zobacz czy kolega jest trzezwy, badz moze trzyma sie go bardzo dobry humor
Takie cos jest niemozliwe

Ja myślę że to jest możliwe, ale kolega powinien się leczyć... (sorry).

Takie przeróbki można robić, ale nie w ten sposób i są bardzo kosztowne...

a poza tym przy ksenonach spryskiwacze reflektorów są obowiązkowe

Przede wszystkim to nie ma "żarówek ksenonowych"

A jak kolega rozwiązał problem zasilania? Bo do zasilania ksenonów nie wystarczy 12 V z instalacji, pomijając już samą konstrukcją łuku świetlnego a nie żarówki jak napisałeś. Znając życie kolega założył żarówki z Biedronki za 9.99 malowane na niebiesko i powiedział ci że to są właśnie ''ksenony""

Po 1. Żarówki ksenonowe są zasilane wysokim napięciem wiec bez przetwornicy nie podchodź,

po 2. ksenony nie potrzebują rozproszenie światła więc klosze są z poliwęglanów - przeźroczystych.

W Poznaniu jeździ CC sporting z ksenonami ale ma wymienione całe reflektory!!!

jest to mozliwe , nawet na zlocie w Żninie byl taki MK4 jesli dobrze pamietam , mial zalozone palniki i przetwornice ale nijak nie mozna wtedy zrobic zmiany swiatel , ot poprostu sobie nieeeezle swieca .
ale nie mylcie tego z zarowkami typu ksenon ligth , to tylko światłonasladowczy produkt

a co do homologacji to faktycznie potrzebna , i potrzebne spryskiwacze i jeszcze potrzebne uklady stabilizujące wiązke swiatla w poziomie ! masa zachodu i pracy i kasy a i tak mozna dowod stracic

taka przerobka jest oczywiscie mozliwa, znam takie przypadki. z tym,ze jest to nielegalne,niebezpieczne i chamskie dla innych kierowcow .... wysoka temperatura pracy ksenonow moze stopic seryjne lampy. ponadto takie lampy chyba nie maja ukladu samopoziomujacego ... wiec nie beda swiecily na droge, tylko po okolicy. odradzam.

w necie czytałm że firma wlłada cału układ -wszystkie klamoty , przewody spryskiwacze- full ale ta impreza to jedyne 4.5 tyś
-jak dlamnie to cena odstraszająca !!

Cytat:
2005-06-22 11:59:56, Skolmi pisze:
Przede wszystkim to nie ma "żarówek ksenonowych"

Witam - prosze tutaj sa prawdziwne zarowki xenony:
KLIK 1
KLIK 2
KLIK 3
KLIK 4

Przerobka moim zdaniem nie kosztowała by az 4,5 tysia - mysle ze w najgorszym przypadku 2600
Mianowicie zetaw jak widac na linkach plus dodatkowe koszty to zamocowanie spryskiwaczy w zdezaku na reflektor - ale chyba istniały wersje esich z takimi wiec jedynie trzeba zakupic dodatkowe elementy.

POzdrawiam

To po prostu wkładajmy OSRAM Azurro Dają radę