| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
SpeedR Była biała lodówka, ... Wawa/ Perth (Aussie) | 2005-07-27 10:18:14
Jeśli nigdy tego nie robiłeś, najprawdopodobniej pęknie przy próbie samodzielnego wyjecia. Aby włożyć ją na miejsce, zwykle stosuje się prymitywny kawałek sznurka. Potrzebujesz 1 - 2 osoby do pomocy. Pozdrawiam - SpeedR |
Tom69 Passek B4 Combi Piaseczno | 2005-07-27 10:43:50
No to moje espero chyba jest inne, bo moja szyba nie jest wklejana tylko na uszczelkę
Tom |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2005-07-27 10:46:13
E tam... musi być wklejona! Szyba przednia i tylna jest elementem konstrukcyjnym usztywniającym nadwozie, a żeby ta funkcja była spełniona szyba musi być wklejona. |
Tom69 Passek B4 Combi Piaseczno | 2005-07-27 10:49:11
W takim razie może kiedyś była (u poprzedniego, poprzedniego właściciela) teraz tam żadnego kleju nie widać, uszczelka odchodzi od szyby i blachy bez problemu. Tom |
Wiktor_ galant Kielce | 2005-07-27 10:54:20 bo uszczelka ma odchodzić i da sie ją wyjąć, dopiero jak to zrobisz bedziesz mógł wyciąć szybe,
|
Tom69 Passek B4 Combi Piaseczno | 2005-07-27 10:57:12
A no chyba że tak, myślałem że jak jest wklejana szyba to uszczelki już nie ma, jak w passatach na przykład
Tom |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2005-07-27 11:06:59 Wyjęcie/włożenie. Potrzebne będą Ci minimum:
- 2 osoby - 2 łapki - klej Jeśli w/w nie posiadasz, to taniej wyjdzie skorzystać z warszatatu. |
AdamZuk NissanAlmera Białystok | 2005-07-27 14:17:09 Mi też, mi też rdzewieje nad szybą ale nie będę jej wyjmował. W ostateczności zastosuję gumę do rzucia. |
![]() JaRabbit Klubowy Weteran Toyota Corolla WF | 2005-07-28 09:05:09 Zamiast wyjmować szybę,ja zastosowałem tańszy sposób. Jest taki preparat antykorozyjny co się nazywa CORTANIN produkcji Organika w Łodzi. Działa on tak,że łączy się chemicznie z tlenkiem metalu (czyli rdzą).Wyciągnąłem uszczelkę,zdrapałem purchle (jeszcze nie było dziur) i potraktowałem to Cortaninem. W wyniku reakcji chemicznej rdzawe miejsca znieniły kolor na fioletowo-czarny i teraz reszta auta zgnije a te miejsca zostaną nienaruszone.Co do reszty obróbki zostawiam pole do popisu.
Dlaczego jestem taki pewny tego? Ileś lat temu miałem malucha,którym nadziałem się na słupek. Do wymiany poszedł przedni pas i oba błotniki.Ponieważ te elementy były z gołej blachy ( prywaciarskie),więc po chamsku,pędzlem potraktowałem je Cortaniniem (kiedyś inaczej się nazywał).Autko poszło do lakieru.Efektem było to,że po paru latach odpadły progi,odpadły krawędzie tylnych błotników,wyżarło przednią klapę a na pasie i błotnikach nie było plamki rdzy |
![]() JaRabbit Klubowy Weteran Toyota Corolla WF | 2005-07-28 09:12:39 Zamiast wyjmować szybę,ja zastosowałem tańszy sposób. Jest taki preparat antykorozyjny co się nazywa CORTANIN produkcji Organika w Łodzi. Działa on tak,że łączy się chemicznie z tlenkiem metalu (czyli rdzą).Wyciągnąłem uszczelkę,zdrapałem purchle (jeszcze nie było dziur) i potraktowałem to Cortaninem. W wyniku reakcji chemicznej rdzawe miejsca znieniły kolor na fioletowo-czarny i teraz reszta auta zgnije a te miejsca zostaną nienaruszone.Co do reszty obróbki zostawiam pole do popisu.
Dlaczego jestem taki pewny tego? Ileś lat temu miałem malucha,którym nadziałem się na słupek. Do wymiany poszedł przedni pas i oba błotniki.Ponieważ te elementy były z gołej blachy ( prywaciarskie),więc po chamsku,pędzlem potraktowałem je Cortaniniem (kiedyś inaczej się nazywał).Autko poszło do lakieru.Efektem było to,że po paru latach odpadły progi,odpadły krawędzie tylnych błotników,wyżarło przednią klapę a na pasie i błotnikach nie było plamki rdzy |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2005-07-28 11:58:49 Mnie po Cortaninie się odbijało przez rok. W br zastosowałem brunox... znając życie, to też wystarczy na rok. |