MotoNews.pl
7 Pompa paliwa a LPG (105995/45) - PT

Pompa paliwa a LPG

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.

Nie dawno założyłem instalację LPG do mojego bolida 1,8 16V. Jest to zwykła instalacja bez komputera.

Zatem pytanie: Jak odciąć pompę paliwa kiedy silnik chodzi na gazie?
Z tego co wiem kiedy silnik chodzi na gazie odcięte są tylko wtryski, natomiast pompa chodzi (przecież nie ma po co). Może jakiś schemacik jak to zrobić.

Niech sobie chodzi, tylko miej zawsze wiecej niz rezerwa. Uklad wtryskowy musi byc przelotowy, tzn nadmiar paliwa jest odprowadzany do baku.

Ale jak sie uprzesz, to takie cos sie bardzo latwo robi. Bierzesz przekaznik rozwierny, czyli taki, gdzie po podaniu napiecia styki sa rozwierane. Teraz zauwaz, ze po zalaczeniu gazu podawane jest napiecie na elektrozawory. Podlaczasz przekaznik na przewodzie pompy, a cewke przekaznik pod centralke gazu (czyli zalaczenie elektrozaworow). Kiedy centralka zalaczy elektrozawory, uruchomi rowniez przekaznik, ktory rozewrze styki zasilajace pompe paliwa

Wielkie dzięki.
Skoro mówisz że pompa może chodzić to jej nie będę odcinał. Nie wiedziałem że układ paliwowy jest przelotowy.
Jeszcze raz WIELKIE DZIĘKI TORADEK

gdyby nie był przelotowy to cały czas silnik dostawałby taką samą dawkę paliwa

no chyba że jakąś przetwornicę podłączyć do pompy paliwa

Cytat:
2005-07-17 23:32:52, toradek pisze:
Podlaczasz przekaznik na przewodzie pompy, a cewke przekaznik pod centralke gazu (czyli zalaczenie elektrozaworow). Kiedy centralka zalaczy elektrozawory, uruchomi rowniez przekaznik, ktory rozewrze styki zasilajace pompe paliwa

Tak jak mowi Ja mam tak wlasnie zrobione bo po co biedula (pompa) ma sie niepotrzebnie meczyc

Cytat:
2005-07-21 21:07:10, borys pisze:
Tak jak mowi Ja mam tak wlasnie zrobione bo po co biedula (pompa) ma sie niepotrzebnie meczyc

Borysku,po to ,zeby pozniej Twoje wtryskiwacze pracowaly "normalnie"

klik

a po co ja odcinac przeciez skoro i tak musi byc benzyna w baku bo odpalamy samochod na benzynie to niech se dziala ta pompa gdy jest gaz, nic na tym nie tracimy i nie trzeba kombinowac z przewodami. ja tam nic nie ruszam i zostawie tak jak jest.