Antena

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.
W sobotę jakiś zgiął, a właściwie złamał mi antenę. Próbowałem ją naprawić i gdy odkręciłem plastik który ją trzyma zauważyłem że oprócz przewodu antenowego był do niej podłączony jakiś wężyk, rurka.
Zastanawiam się co to może być.Jedyne co mi przyszło do głowy że może antenka była wysuwana i gdzies (nie wiem gdzie on się kończy) na końcu wężyka jest jakiś kompresorek czy coś w tym stylu, co ją chowa, a raczej chowało i wysuwało.
Choć gdy włączyłem zapłon żadnego ciśnienia czy ssania nie wyczułem.
Wie ktoś może od czego to jest??
I czy oprócz szrotów, których nie ma zbyt wiele wokół mnie można dostać taką antenkę??
Pozdrawiam

Heh, a nie masz anteny "ręcznej" (radiowej ) ?
To chyba jest jakby taki kapturek (Rogacek - proszę nie komentować ) w którym porusza sie antena gdy sie ją chowa/wyciąga ... po co ma rezać blachę... Tak mi sie wydaje.

Pozdrawiam

To zwykła rurka osłonowa. W niej chowa sie pręt ( rogacek - no ) anteny i tyle. Żadnych ciśnień, podciśnień, kompresorków
Pozdro.

Jesli rurka osłonowa to nieco długa bo antenka to raptem ok metra (nie mierzyłem) a wężyk jest na całą długość słupka i skręca gdzieś pod maskę.Ciągnąłem żeby wyjąć i za cholerę nie chciał wyjść, a nie upierałem się zbytnio żeby czegoś nie urwać.
Poza tym, jak każdy wie : antenka skłąda się z dwóch części: cieńszej i grubszej , ta cieńka chowa się w szerszą ale ta szersza się nei chowa, a raczej nie chowała, bo już jej nie ma
Taki wyprofilowany odcinek na który nakłada się wężyk stanowi całość z tą grubszą częścią antenki, dlatego się właśnie zdziwiłem po co ten wężyk.
A tak przy okazji, nie chcąc tworzyć nowego wątku, co sądzicie o częściach z InterCars??
Nie ma w mojej okolicy sklep JC, a znalazłem IC.Ceny nawet ciekawe, zwłaszcza że pan obsługujący chciał mi dawać na wszystkie części rabat.
Warto u nich kupować??

Japońscy inżynierowie mają łeb .. po co ma woda lecieć po słupku jak może sobie rurką aż na sam dół...

Pozdrawiam

Cytat:
2005-06-27 13:15:17, kitza pisze:
Jesli rurka osłonowa to nieco długa bo antenka to raptem ok metra (nie mierzyłem) a wężyk jest na całą długość słupka i skręca gdzieś pod maskę.Ciągnąłem żeby wyjąć i za cholerę nie chciał wyjść, a nie upierałem się zbytnio żeby czegoś nie urwać.

Opór pewnie już stawiał kabel antenowy, a nie rurka

Cytat:
Poza tym, jak każdy wie : antenka skłąda się z dwóch części: cieńszej i grubszej , ta cieńka chowa się w szerszą ale ta szersza się nei chowa, a raczej nie chowała, bo już jej nie ma

A powinna się chować, tylko pewnie już raczyła przyrdzewieć

Cytat:
co sądzicie o częściach z InterCars?? Nie ma w mojej okolicy sklep JC, a znalazłem IC.Ceny nawet ciekawe, zwłaszcza że pan obsługujący chciał mi dawać na wszystkie części rabat. Warto u nich kupować??

Sklep jak sklep Jeżeli będą mieli przyzwoite japońskie zamienniki, to czemu nie ? Ale jeśli tylko jakąś chińszczyznę bez alternatywy japońskiej to raczej poszukałbym jakiegoś dealera JC.
Pozdro.

w te plastikowa rurke chowa sie wlasnie antena,to zaden odplyw,dopalacz itp!!!

Cytat:
Sklep jak sklep Jeżeli będą mieli przyzwoite japońskie zamienniki, to czemu nie ? Ale jeśli tylko jakąś chińszczyznę bez alternatywy japońskiej to raczej poszukałbym jakiegoś dealera JC.

Owszem tylko po czym poznać przyzwoite japońskie zamienniki gdy w każdym sklepie, nawet małym osiedlowym, gdy zapytam jaka to firma, sprzedawcy odpowiadają że japońska.
Że właśnie od tej firmy (prawie zawsze innej) Toyota bierze części do swoich aut.A różnice w cenach są przy niektórych częściach dość spore.
I bądź tu mądry
Jedyne co wiem, a dowiedziałem się tu na forum, że w przypadku części z JC, literki JC powinny znajdować się przed numerem seryjnym części.Wtedy wiadomo że nie jest to jakaś chińszczyzna czy Tajwan.