MotoNews.pl

Excel coupe

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,
szukam po internecie i nie mogę znaleś nic o Hyundaiu Excel coupe . Mozecie podrzucic mi jakies info ? Jakies fotki. Był bym bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam

[ wiadomość edytowana przez: luckp dnia 2005-07-24 16:52:51 ]

hmm Excel Coupe osobiscie pierwszy raz słysze o takiej wersji być może chodzi o SCoupe lub Excel'a 3 drzwiowego (zwanego też PONY) czasami na allegro jak wpisze się w wyszukiwarkę Coupe to ludzie wystawiają na sprzedaż Accenty Coupe a w rzeczywistości sa to 3 drzwiówki

No może też chodzić o to co u nas nazywa się Accent, a w USA czy Kanadzie to nadal Excel.
Tam na wersję 3d czasem mówią Coupe...

Chodzi własnie o amerykańską wersję, rocznik koło 90' . Cięzko wyczaic , hyundai namotał nieźle.

To nie Hyundai namotał...
Jeśli chodzi o rocznik 90, USA, to będzie to zapewne Excel 3d, czyli po prostu 3-drzwiowe Pony.

Zdaje się że sytuacja ciągnie się do 94' roku ?

Tzn jaka sytuacja?

Sytuacja nazewnictwa oczywiscie Interesuje mnie jeszcze czy w latach od około 89 do 94 nastąpiły zmiany w designie tego excela 3dr pony ? Zdaje mi sie ze niektore są kanciaste a kolejne juz opływowe. Mylę się ?

No więc dokładnymi datami nie porzucam bo nie wiem w którym roku jaka modernizacja nastąpiła, ale zdaje się, że Pony przeszło face lifting na przełomie 91 i 92 roku. Główne różnice zaszły z przodu auta, pojawiły się większe reflektory, inny grill, inna maska...
Całkiem opływowy Excel to już coś koło roku 95, 96 (nie wiem dokładnie) - u nas to już Accent.
A ogólnie sytuacja z nazewnictwem trwa do dziś i nie dotyczy tylko Hyundaia Wiele marek stosuje różne nazwy na różne rynki...

No i tak w ogóle to te wszystkie informacje można znaleźć w necie

To jest Excel (Pony) przed face liftingiem

A to po:

A tutaj to co w USA nadal nazywa się Excel, a u nas to już nie Pony, tylko Accent:

Super, dzięki a nie wiesz w ktorym modelu zaczynają montowac klimatyzację ? tym kanciastym czy tym 2 ? a moze w obydwu ?

Tego nie wiem, na pewno znajdą się osoby zorientowane o wieleeee lepiej ode mnie w Ponych/Excelach

zdjęcia które wstawiliście to pony, ten biały robiony był do jesieni 91' , ten poniżej później, najprościej poznać po przednich kierunkach, w nowszych modelach są dłuższe i zachodzą bardziej na błotnik;
brakuje tu natomiast zdjęć excela, w nich przód jest taki kanciaty jak w starych mazdach lub polo, reflektory są bardziej kwadratowe

Jarku, chyba nie do końca masz rację. To co wstawiłem to Excel, oba zdjęcia pochodzą z rynków na których Pony to Excel.
A taki Excel o jakim mówisz to nawet nie wiem jak wygląda, poproszę o zdjęcie

Jarkowi pewnie chodzi o takiego Excela :

Ale to jest chyba strasznie stara wersja sprzed 90' ?

ja się nie upieram, ale na własne oczy widziałem takie na ulicy;
excel w większości był produkowany na amerykę i są właśnie takie kanciate, te dla europy są inne, takie bardziej jak pony; wydaje mi się że nazwa excel zawsze była połączona z silnikiem mpi, nie spotkałem z gaźnikiem, szkoda że nie mam cyfrówki, u mnie w Radomiu widywałem nawet taki rarytas jak stellar;
pamiętam jak kupowałem tylną lampę do ponego 5d, był problem bo są z różnymi szkłami i innym podłączeniem elektr.; skończyło się na tym że kupiłem od excela na europę i dodatkowo musiałem przełożyć kable z żarówkami ze starej, bo w tej nowej paliły się inne żarówki, poszukam może zachowały mi się pudełka, to może to coś wyjaśni

dokładnie o to mi chodziło jak ten czerwony na zdjęciu, dzięki

[ wiadomość edytowana przez: Jarek_2 dnia 2005-07-25 12:05:23 ]

Już rozumiem.
Takiego jak na zdjęciu wydaje mi się że też gdzieś widziałem.
Bardziej to skomplikowane niż sądziłem
Pony/Excel to było dla mnie to samo, tylko różniły się drobiazgami (choćby tapicerka - na europę była materiałowa, na USA "skajowa")...

Cytat:
2005-07-25 16:35:57, MacTB pisze:
.....Takiego jak na zdjęciu wydaje mi się że też gdzieś widziałem.....

Tak na gumie Turbo

Co do klimy, to w Pony po Faceliftingu już była.

Na gumie Turbo to na gumie Turbo, mam nawet ten egzemplarz (nie gumy, tylko to zdjęcie z gumy ), mam na myśli, że widziałem na żywo

http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C403162
a moze cos takiego klasyk

http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C403162

to ja pisalem "SAAAA" byłem w pracy a nie pamiętam klubowego hasło dostępu na forum, i nie chciało mi się kombinowac

o podoba mi się wnętrze tego excela tak jak juz pisałem klasyk, klub powinien złożyc sie na takie cacko

[ wiadomość edytowana przez: gt115pssss dnia 2005-07-25 20:20:39 ]