POMOCY!!! niewiem co robic .Rzuca podczas hamowania!!!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!!!
kupilem 2 tyg temu Opla omege combi 2,5 tds w automacie rok 94'
i niemoge sie nacieszyc autkiem.

Problem polega na tym ze Piszcza mi kola podczas hamowania rzuca samochodem na prawo i lewo (ciagnie kierownice nie drga) tak samo w czasie wchodzenia w zakret wystarczy dac troche np w lewo a dalej sama skreca niemam pojecia co robic!!! opony sie niszcza nic nie puka i stuka. napisze co wymienilem moze ktos mial podobny problem...

Jak to nowe autko wymienilem plyny filtry itd. oprocz tego zauwazylem ze koncowki drazkow kier. sa w zlym stanie (jezdzilo sie ok oprucz stukuw i lekkiego sciagania w prawo) wiec wymienilem drazki wszystkie ukl kierowniczego wlacznie z srodkowym koncowki stabilizatora gumy stabil. tuleje wahacza w dobra strone dalem plastiki) i w koncu gumy i lozyska makpersona .,
jezdzilem na rilki hamulce ok amorki tak samo ustawialem zbierznosci i katy 5 razy u roznych mechanikow i nic poprostu niewiem co juz robic .
Sprawadzalem zawieszenie sam jestem mechanikiem ale w zyciu podobnej sytuacji nie mialem.....
Dziewczyna juz mnie chce zabic za ten samochod prosze PROSZE O POMOC................

Na gg czy e mail odwdziecze sie jak bede potrafil........
Pozdrawiam

Dziwna sprawa... a może oma była porządnie walnięta i masz 4-ślada albo cuś w ten deseń.

Jedź do jakiegoś speca... sam nic nie zawalczysz.

moga byc podluznice walniete, wujek kiedys kupil BMW i sie okazalo ze podluznice sa walniete (z zewnatrz nic na to nie wskazywalo) i mial 4-ro slad. Teoretycznie jak sie ustawi zbieznosc i geometrie to chyba nie ma prawa znosic? ;>
Tak mi sie jeszcze skojarzylo teraz, ze moze hamulce nierowno lapia i dlatego sciaga?

fatboy: ale sqadan pisał, że sprawdzał hamlety... Też to brałem pod uwagę ale przeczytałem 2-gi raz posta.

jakos mi uciekly
no to pozostaja podluznice, ale ja sie nie znam, wiec to sa tylko domysly laika

Witam,
Też tak kiedyś miałem.
Mechanicy podejżewali nawet nie równe zużycie sprężyn w zawieszzeniu.
Winne były tuleje wahaczy. A dokładnie to poziome tuleje wahaczy. Zwróciłem uwage że piszesz że je wymieniłeś ale pojedź na szarpaki, najlepsze jakie masz w okolicy i DOKŁADNIE sprawdź.
Jeśli będą najmniejsze wątpilwości kup dobre, markowe tuleje wahaczy i wymień jeszcze raz. Powinno ustąpić.

A tak przy okazji to taka banalna rzecz jak ciśnienie w kołach sprawdziłeś. Zdażyło mi sie kiedyś w Omie, że napompowałem w koło 4 atmosfery bo manometr był uszkodzony i pokazywał 2. I wtedy też jeździła trochę dziwnie, jakies ściagania, straszne podskoki na wybojach. Ze dwa dni spędziłem w warsztatach. Wszyscy mi mówili że ciśnienie w kołach a ja że w życiu bo przecież 3 dni temu sprawdzałem. Az wkońcu ktoś wziął manometr i sprawdził 2 raz.

A jak nie ustąpi to zmień samochód

Pozdro
MCZ

moja odpowiedz jest prosta. jezeli nie masz nadmiernych luzów w zawieszeniu to sprawdz hamulce tarcze klocki oraz prowadnice.
co do tarczy to może być lekko krzywa (np po mocnym hamowaniu wjechałec w wode) klocki krzywo wytarte a prowadnice zapieczone co jest powodem mniejszej siły hamowanie z którejs stron.
pozdr

Cytat:
2006-10-27 16:45:10, WojtGda pisze:
moja odpowiedz jest prosta. jezeli nie masz nadmiernych luzów w zawieszeniu to sprawdz hamulce tarcze klocki oraz prowadnice. co do tarczy to może być lekko krzywa (np po mocnym hamowaniu wjechałec w wode) klocki krzywo wytarte a prowadnice zapieczone co jest powodem mniejszej siły hamowanie z którejs stron. pozdr

Wielkie dzieki wszystkim!!!!!!!
co do tarcz i hamulcow rowniez zmienialem na rolkach jest prawidlowe branie jak i na tyle nawet ABS odpinalem bo podejzewalem popmpe ale nic bez zmian
co do tulejek rowniez zamowilem nowe lepsze niepamietam firmy ale komplet L P wynosi 130zl wiec moze to bo wczesniej kupilem jakies ca 70zl komplet L P sa tam luzy ale w kazdej stacji mowili ze takie maja omegi hmmmm....

Cytat:
2006-10-27 14:08:38, fatboy82 pisze:
moga byc podluznice walniete, wujek kiedys kupil BMW i sie okazalo ze podluznice sa walniete (z zewnatrz nic na to nie wskazywalo) i mial 4-ro slad. Teoretycznie jak sie ustawi zbieznosc i geometrie to chyba nie ma prawa znosic? ;> Tak mi sie jeszcze skojarzylo teraz, ze moze hamulce nierowno lapia i dlatego sciaga?

THX bylem tez BO BRALEM POD UWAGE ZE MIALA NIEZLA STLUCZKE lecz na ramie u dobrego blacharza ten stwierdzil ze nawet oś wzdluzna samochodu jest idealna 0' i mowi ze nawet auta bez wypadku maja czasami krzywa os wiec wykluczyl jakekolwiek nieprawidlowosci po badaniu punktowym auta....hmmmm

Wywazales opony?? Zamien opony przod z tylem, a najlepiej pozycz od kogos komplet na chwile i sprawdz. Powinno pomoc. mam nadzieje

pozdr.

Fajny temat,
user - mam all ok ale i tak rzuca.Co jest?
A w/g mnie jest coś zwalone.
Ja bym zaczął od pomiarów geometri raz jeszcze i sprawdzenie luzów a to, że tak ma być w oplu. Mnie nie przekonuje.

Dlatego uważam, iż "biednych nie stać na tanie rzeczy".
Kup raz a dobrze, zamiast kombinować jak koń pod górę.
Prędzej czy później przekonasz się, iż zaoszczędzone pieniądze wydasz podwójnie.

WItam. A na jakich oponach jeździsz tj stan i ich rozmiar jeśli są już zdarte nie równo to może dlatego takie zachowanie sprawdź czy masz równe konty pochylenia.

Witam, tez mi sie wydaje ze to przez tuleje wahacza. Bylem ostatnio u dobrego mechanika w moim miescie cos robic w omedze, zobaczyl przy okazji ze mam zmienione tuleje wahacza, osob stala omega c i mechanik spytal czy wszystko ok po wymienie tulei (je zmienialem w innym warsztacie), ja ze tak, on mowi ze w tej omedze c 2 razy zmieniali bo dali jakies podrobki i dzialo sie dokladnie to samo co u Ciebie, tez rzucalo i chcialo samo jechac w rozne strony, mowil ze te pierwsze tuleje byly za miekkie
Pozdrawiam

witam
dzieki bogu takich problemow nie ma , ale znajomy pol zawieszenia wymienil bo tez cuda podczas jazdy sie dzialy ,
opon nie bral pod uwage bo prawie nowe , dopiero jak sie przewioz po kraweznikach i opony musial wymienic to dolegliwosci ustaly dobrze ci ktorys z przedmowcow radzi zamien na chwile opony z innej omy a pozniej szukaj dalej zycze powodzenia

Cytat:
2006-10-27 21:56:17, seweryn80 pisze:
WItam. A na jakich oponach jeździsz tj stan i ich rozmiar jeśli są już zdarte nie równo to może dlatego takie zachowanie sprawdź czy masz równe konty pochylenia.

Dzieki wszystkim!!!

Oponki sa oki przekladalem od kupla kola a on jezdzil na moich wykluczam to bo on mial oki a ja dalej problem......katy sa wrecz idealne 1,20 i 1,23 tak wiec oki tolerancja to 0,45 hhhmmmm niemam poojecia w poniedzialek biore sie znowu za zmiany tuleji wahaczy kupilem lepsze dam znac jak sie zmieni
Ale troche watpie ze az taki maja wplyw zle (nowe) tuleje.....

Cytat:
2006-10-28 07:23:25, Karol_2000 pisze:
Witam, tez mi sie wydaje ze to przez tuleje wahacza. Bylem ostatnio u dobrego mechanika w moim miescie cos robic w omedze, zobaczyl przy okazji ze mam zmienione tuleje wahacza, osob stala omega c i mechanik spytal czy wszystko ok po wymienie tulei (je zmienialem w innym warsztacie), ja ze tak, on mowi ze w tej omedze c 2 razy zmieniali bo dali jakies podrobki i dzialo sie dokladnie to samo co u Ciebie, tez rzucalo i chcialo samo jechac w rozne strony, mowil ze te pierwsze tuleje byly za miekkie Pozdrawiam

Dzieki stary....
zrobie tak bo i tak kupilem nowe watpie w to ale dales mi MOCY i moze to bo juz 2 tyg nawet 130 niemoge przekroczyc ehhh boje sie puzniej hamowac bo na prostej jest oki!!!

POZDRAWIAM!!!!

Miałem kiedyś podobny efekt (tyle że nie w Omie) i winny był kurewski luz na dźwigni pośredniej drążków kierowniczych. Przyjrzałeś się dokładnie przekładni? Co prawda przekładnia rzadko pada ale już Ci za wiele do sprawdzania nie zostało...

Cytat:
2006-10-29 22:13:16, Browarny pisze:
Miałem kiedyś podobny efekt (tyle że nie w Omie) i winny był kurewski luz na dźwigni pośredniej drążków kierowniczych. Przyjrzałeś się dokładnie przekładni? Co prawda przekładnia rzadko pada ale już Ci za wiele do sprawdzania nie zostało...

Dzieki
przed wymiana bylo oki tyle ze stukalo lekko i sciagalo na prawo tez nie wiele ale wymienilem wszystko i od tamtej pory cuda
jutro jade z wahaczami moze pomoze...!!!
Pozdrawiam!!!

PANOWIE VICTORY

Wymienilem gumy w wahaczu na firme FABI czy cosik takiego i caly problem odszedl juz na zawsze w zapomnienie )
Nawet niewiedzialem ze ta ome sie tak zaj... prowadzi

WSZYSTKIM ktorzy mi pomogi i dali jakiekolwiek sugestie DZIEKUJE!!!!

POZDRAwiam TOMEK!!!

pewnie Febi patrz Bilstein
Omesia jezdzi jak po szynach nie inaczej

Gratuluje zwyciestwa