Pytanie do lakierników

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
czesc,
mam zarysowany zderzak w ten sposob, ze zdarta jest tylko wierzchnia warstwa. Z lakieru czarny metalic zostal czarny mat
Rysa ma ok 4 centymetrów szerokości i 10 dlugosci.
Co z tym zrobic zeby w miare wygladalo?
Oczywiscie nie licze na doprowadzenie do stanu pierwotnego.

Druga kwestia to pekniety zderzak. Czy da sie sie go bardzo prowizorycznie zespawac? Tzn. czy wize z innymi plastikami "miekkimi" - ci ktorzy spawali plastiki wiedza o co mi chodzi.
Chce to zrobic tak aby bylo i zeby troszke przykryc ta pekniecie.

Prosze o rady.
Z gory piknie dziekuje
Pozdrawiam

Przyłączam się, ja mam tak zarysowana listwe boczną - nie ma lakieru bezbarwnego . Co z tym zrobić?

co do zderzaka to jakbym caly malowal skoro i tak jest pekniety.zatrzec go, przjechac na mokro i pomalowac. Co do klejenia to niewiem. W mk4 jest badziewnie twardy plastik. Ojciec tam po lutowal ale wylgalda to jak wyglada. Pozniej klar polozyc i sie bedzie swicic co do listy robic to lepiej na aucie bo pozniej tego za chiny ladnie nieprzykleisz. przy sprzedazy zaraz zauwaza i beda sie dopytywac

-----------------
Tazz, Wilk
Kopciuch Kombiak klasy E 2005r. 3.2 CDi
Kopciuch Kombiak klasy C 2003r. 2.2 CDi
Czerwony Gromiasty - KONIEC :(
Niebieski Gruzik MK4 - 2.0 150HP
Szybki Czarny Dachowiec 2.0 150KM

plastiki fordowskie maja to do siebie ze spawaja sie w gruncie rzeczy tylko z plastikami fordowskimi. nie ma tragedi. pospawac sie da. ale nie chycy sie plastik z forda jakiegos innego plastiku.

Cytat:
2005-06-28 00:27:12, mazzi19 pisze:
plastiki fordowskie maja to do siebie ze spawaja sie w gruncie rzeczy tylko z plastikami fordowskimi. nie ma tragedi. pospawac sie da. ale nie chycy sie plastik z forda jakiegos innego plastiku.

mozliwe. Zobacz sobie plastik w mk7 a w mk4 DUza roznica jesli chodzi o twardosc

-----------------
Tazz, Wilk
Kopciuch Kombiak klasy E 2005r. 3.2 CDi
Kopciuch Kombiak klasy C 2003r. 2.2 CDi
Czerwony Gromiasty - KONIEC :(
Niebieski Gruzik MK4 - 2.0 150HP
Szybki Czarny Dachowiec 2.0 150KM

zalezy jakie masz pęknięcie mój narożnik w mkVII musiałem od wewnętrznej strony wzmocnić blaszką na nity (które poprzez rozwiercenie większych otworów wpuściłem do srodka ), szpachelek i obeszło się bez klejenia

tak jak było wspomniane, plastiki forda spawają się tylko z plastikami forda (inaczej - trzeba mieć odpowiedni materiał). Pęknięcia poza tym, że się spawa od zewnątrz, to wzmacnia się też od wewnątrz doklejając kolejne kawałki takiegoż to plastiku. Żeby zorbić to odbrze trzeba zdjąc zderzak i tyle - w sumie to pół godziny roboty więcej. Co do malowania, to na metalicu też można malowac "placki" i podobno jak się dobrze zrobi, to trudniejsze do odróżnienia niż przy zwykłym lakierze.
Platiki w MK7 sa jednymi z gorszych jakie są - twardnieją na mrozie i łatwo pękają