Zegary ala Indiglo

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witajcie!
Zastanawiam sie nad zmiana podswietlania zegarow. Jakis czas temu rozebralem wskazniki, zdjalem z zarowek kapturki i pomalowalem na niebiesko. Efekt jednak mizerny ze wzgledu na to, ze przezroczyste fragmenty tarczy i tak sa zielone.
Zegary Indiglo sa raczej dostepne (przynajmniej do mojego auta), a pewnie koszt wykonania na zamowienie dosc wysoki.
Sa jednak inne mozliwosci, zreszta zerknijcie na ta strone.
Powiedzcie co o tym sadzicie.

PS.Moze znacie jakies strony gdzie mozna znalezc, zeskanowane tarcze zegarow (ja znalazlem do Paseo, ale pierwszej generacji i niestety wyskalowane w milach) ?

Pozdrawiam
K

Bawiłem się troszkę w zmianę koloru podświetlenia w wielu autach u siebie w poprzednim aucie zrobiłem mocno czerone ale wywaliłem kapturki i kupiłem filtr bordowy i gotowe zabawy na 2 dni ale było ok. Problem był tylko z tym iż tarcze były fabrycznie malowane ale patent na to opanowałem.
Tu w Cari widziałem że było by prościej jeśli chcesz coś więcej wiedzieć to pisz na priva

Pozdro.

można zrobić indiglo za małą kasę. koszt poniżej 30 zetów

to moje tylko zdjęcie słabej jakości

rogacek bez urazy ale twoje zegary nawet nie leżały obok indiglo .
Proszę oto LINK jak moą wyglądać takie zegary. Jeżeli znacie angielski, to jest tam też instrukcja, jak należy je zrobić. A to jest MOJA próba zrobienia czegoś podobnego. . Niebawem montuję do Cariny.
Pozdrawiam.

no tak ale moje to hand made przy pomocy drukarki. jeśli ktoś chce to łatwo zrobić prawdziwe indiglo moją metodą

Witam.
Te do których podałem linki też są robione na drukarce.
Potrzebna jest jednak folia EL. A ona jest nieco droga. Do Cariny koszt folii to 150 zł.
Pozdrawiam.

Witajcie!
Na stronie, do ktorej podalem link zegary sa robione w innej technologii. Zasada dzialania jest podobna jak w zwyklych zegarach. Tarcza jest nieprzezroczysta, a elementy przezroczyste moga byc roznych kolorow. Tarcza jest podswietlana standardowymi zarowkami, ale musza byc biale.

To cytat z maila:
"Mamy 2 rozwiazania:

1) sztywne zamienniki - montowane do aut majacych podswietlenie deski od
dolu, kazda cyfra i kreska moze swiecic na inny kolor !!

2) naklejki na tarcze oryginalne - stosowane do aut majacych oswietlenie z
gory

Zarowno przy 1 jak i 2 wersji istnieje mozliwosc modyfikacji kolorow, mozna
dodawac wlasne loga, napisy etc, modyfikowac skale, czcionke...
Wszystko dostaje Pan wyciete na wymiar wraz z otworami montazowymi, a przed
ostatecznym wykonaniem zegarow - plik podgladowy na maila"

Cena tych tarcz to ok. 150PLN.
Myslicie, ze warto ?

PS.Napisalem, ze do mojej Paseo sa Indiglo, oczywiscie nie ma

Pozdrawiam
K

Witam.
Nie polecam takiego rozwiązania bo efekt jest marny.
Niestety nie działa Forum Toyota TKP bo zapodałbym linka do wątku o zegarach. Jeden z forumowiczów kupił tam tarcze o których piszesz(jakieś dwa trzy miesiące temu ). Z podświetleniem walczy do dzisiaj. Podświetlenie żarówkami daje światło niejednorodne,pełne przebarwień i refleksów. Próbował żarówki zastąpić diodami - efekt nijaki.
Oczywiście może Tobie będzie odpowiadał efekt na żaróweczkach, ale w tytule umieściłeś "Indiglo"a to już inna rzecz. Od "ala indiglo" ładniejsze są tarcze oryginalne . Szanując wasze opinie na ten temat, moje zdanie jest takie jak napisałem wyżej.
Pozdrawiam.

Zawika1,
a mozesz zdradzic z czego zrobiles tarcze i czym wycinales ?

Pozdrawiam
K

Moje tarcze po zeskanowaniu zaprojektowałem w Corel'u.Są wydrukowane na drukarce i na dobrej jakości przezroczystej folii do drukarek atramentowych. Dla lepszego efektu są dwie drukowane-jedna nad drugą. Tarcza jest położona na folii elektroluminescencyjnej czyli indiglo.Te świecące folie sa w różnych kolorach. Niebieskie, białe, czerwone itd(takimi kolorami świecą). Kolory na drukowanej tarczy możesz wybrać dowolnie. Po podświetleniu będą wszystkie świeciły (oprócz czarnego oczywiście) własnymi barwami. Efekt jest niesamowicie superancki.
Pozdrawiam.

witam moze jakies foto tych zegarow

Witam.
Oto Link
Jest tam zdjęcie z zamontowaną tarczą prędkościomierza. Niestety zegary stoją na stole i wskazówka i liczniki nie są podświetlone. Świeci się tylko tarcza indiglo. W realu wygląda 1000 razy lepiej.
Pozdrawiam.

[ wiadomość edytowana przez: Zawika1 dnia 2005-06-29 11:03:46 ]

[ wiadomość edytowana przez: Zawika1 dnia 2005-06-29 11:06:25 ]

Witam.
Prace nad zegarami dobiegły końca . Prezentuję te zdjęcia również na forum TKP.
Oto efekt :

Zdjęcia przedstawiają zegary zamontowane w samochodzie, które były fotografowane dzisiaj(27.06.2005) w pełnym słońcu. Podświetlenie zegarów jest włączone.

Zdjęcia po kliknięciu na nie, można powiększyć D
Oto linki:
Indiglo 1
Indiglo 2
Indiglo 3
Indiglo 4
Indiglo 5
Indiglo 6
Indiglo 7
Indiglo 8

ostatnie zdjęcie zrobione jest nocą bez lampy błyskowej.
Indiglo noc

Pozdrawiam.

Po prostu swietne...

Sorki ale nic a nic mi się nie podobają ale to rzecz gustu!

Kafi ma racje, kwestia gustu , mi sie nie widzi ten wzor ale jestem pelen podziwu pracy jaka w to wlozyles
P.S Wolalbym ladnie wydrukowane cyfry na bialych tarczach