MotoNews.pl

Podgrzewacz kolektora dolotowego? 1.4i

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.
Kiedyś o to pytałem, ale w innym kontekście - nie chcę odkopywać starych wątków.

Jest coś takiego jak podgrzewacz w kolektorze dolotowym (na rys. 5). Obok niego w kolektor wkręcony jest termowyłącznik (podobny jak do wentylatora chłodnicy). Póki temperatura kolektora jest niska podgrzewacz podgrzewa

na zdjęciu: 1- złącze podgrzewacza, 2 - złącze termowyłącznika.

U mnie ktoś (poprzednik) uciał kabelek zasilający to "cudo".
Sprawdzałem i działa więc powodem odcięcia mu zasilania nie była np. awaria wyłącznika (w pozycji zwartej) i stałe podawanie napięcia na podgrzewacz co skutkowało by ciągłym poborem między 8A a 4 A. Mam LPG i może z tego powodu ktoś to odciął?

Zastanawiam się czy zimą coś to daje - na benzynie pewnie tak, a na LPG? - przecież w ciepłe dni gaz po paru chwilach pracy silnika ma już sporą temperaturę... Może takie jeszcze dodatkowe podgrzewanie kolektora nie ma sensu? Co o tym sądzicie?

Pozdrówka

pamietam ze w mk4 byl podgrzewany woda... moim zdaniem daje... gaz choc sie rozpreza.. to przy nizszych temperaturach nie osiaga takiego stanu jak przy wyzszych.. podlacz i zobacz czy bedzie roznica

moi drodzy gaz przy rozprężaniu oddaje energię i jest baaardzo zimny

Cytat:
2005-07-04 12:33:13, Kielek pisze:
moi drodzy gaz przy rozprężaniu oddaje energię i jest baaardzo zimny

Ale w postaci lotnej po przejściu przez kawałek ruru (króra się nagrzewa od silnika) jest już cieplutki...A z tego co zauważyłem ten termowyłącznik jest zwarty aż prawie do osiągnięcia przez silnik temperatury pracy ... przy włączeniu wentylatora.

Za temperaturę gazu odpowiada reduktor, także ów podgrzewacz na LPG raczej nie spełnia swojego zadania.

Cytat:
2005-07-04 17:51:05, WilK pisze:
Za temperaturę gazu odpowiada reduktor, także ów podgrzewacz na LPG raczej nie spełnia swojego zadania.

No właśnie - ale czy spokojnie połączyć te przecięte przez kogoś kable? czy zostawić jak jest. Może w zimę zaraz po odpaleniu to coś daje?

A można, przez jakiś home maded przełącznik pór roku

Cytat:
2005-07-05 15:34:22, WilK pisze:
A można, przez jakiś home maded przełącznik pór roku

Też o tym myślałem, nawet sprawdzałem, czy mam jakiś przełącznik koło 10A i mam