MotoNews.pl

Elektryczne szyby w Pony 1,3 91r

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Hejka wszystkim właścicielą koników!
Mój Pony 1,3 wersja 3drzwiowa z 91r nie ma elektrycznych szyb, a ja bardzo chce je mieć. Czy ktoś z was już dokonywał może takiego ulepszenia swojej bryki? Może poradzicie z jakich samochdów można zastosować siłowniki, zeby wyszło tanio, bo znalazłem ostatnio orginalne do Pony'ego za 350zł.

Też się przymierzam do takiego podrasowania. Chciał bym zaintalować elektryczne szyby w sedanie z 1992 roku i mam parę wątpliwości.
Chodzi mi o to czy ręczna korbka do podnoszenia szyb wówczas zostaje, czy może musi być usunięta? Poza tym ciekawi mnie jak dużych interwencji wymaga taka modyfikacja?

kurde tez mam poniacza 1.3 z 91r 3drzwiowy i zastanawialem sie nad szybami elektrycznymi....czeba poszukac na szrotach albo u kolekcjonerow czesci za takimi silownikami..z tego co sie orietuje czeba zdemontowac mechanizm korbkowy zeby zamontowac podnosniki do szyby bo wtedy ni ebedzi emiejsca na przykrecenie go..a wogule jak to bedzie wyglad szyba elektryczna z korbka w drzwiach..pozdrawiam

Wszystko jest możliwe do zrobienia. Koszt montażu i zakupu odpowiednich elementów nie jest jednak mały.Wynosi on ok.500zł
Po zamontowaniu wszystko poprawnie działa.
Sam zestaw kosztuje ok 350zł+ robocizna 150-200zł.

OKi !!! Dzięki za info. Jeszcze tylko pytanko, czy te elementy za 350zł to używane, czy nowe i czy są to oryginalne do Ponego, czy jakieś uniwersalne?

Elementy są nowe,uniwersalne.Znajomy prowadzi sklep motoryzacyjny w którym sprzedaje takie cudeńka ale na allegro też można trafić.Cena jest zbliżona. Ja ostatnio dokupiłem sobie modół który sam domyka moje szyby po zamknięciu pilotem-to jest super sprawa

hejka.
jezeli chodzi o szybki elektryczne to wystarczy zdemontowac stare silowniki zalozyc elektryczne i jezeli nie ma seryjnie zamontowanych przewodow trzeba je doprowadzic do tego zalozyc wlaczniki najlepiej seryjne sa montowane przy biegach miedzy siedzeniami,( trzeba wowczas wyciac taki maly pojemniczek na monety i tam wskakuja przyciski do elektryków).
oczywscie jest roznica miedzy silownikami od 2 czy 4 drzwiowki - rozna jest długosc linki bo wiadoma rzecza jest ze do 3 drzwiowki jest potrzebna dluzsza niz do sedana czy hatchbecka 5 drzwi.
Pozdrowionka.
w dziale gielda napisalem ze sa do sprzedania elektryczne szybki z tym ze nie wiem czy jeszcze sa bo ktos mial po nie przyjechac,ale najwyzej jutro to sprawdze.

........ a co do korbki to albo trzeba dokupic ze szrotu tapicerke bez otworow albo dorobic zaslebki plastikowe lub ladne aluminiowe,kazdy tokaz wam to dorobi a przy okazji beda delikatna ozdoba drzwi. )