MotoNews.pl

Klimatyzacja

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
czy da rade założyć klimatyzację do samochodu, który fabrycznie jej nie miał? Chodzi mi oczywiście o klimę wyjętą z innego eskorta. Jeśli można to czy duzo jest z tym roboty?

Dać się na pewno da, tylko pytanie o koszty.

Roboty też troche na pewno będzie bo nawiewy (kanały) sa troszkę inne w takim bez klimy

Jak masz klimę od innego esiego ze wszystkimi klamotami , elektryką , plastykami -----> 1 dzionek roboty jak sam z tamtego auta wyciągałeś .
Jeśli zbieranina to (tanio napewno nie będzie) !

hmmm... a co powiecie na to żeby zaapliklować klimę elektryczną ... może to śmieszne ale realne do zrealizowania , u mnie w pracy sa takie dystrybutory baniaków z wodą mineralną i jest tam albo mocno zimna albo ciepła , całość pobiera około 800w czyli niecałe 4 ampery

a czy przy 12v ----> to nie będzie 67 A
CHYBA ŻE PRZETWORNICA na 220v
wirowa ? a , koszta ?

A moze ktos zakladal nowa klime i wie jakie to koszty? Mysle o zalozeniu do swojego, ale nowiutkiej bo slyszalem ze nie jest to dobry pomysl przekladac z innego auta... a moze to nieprawda...? sam juz nie wiem...

Wydaje mi sie, ze moc pozostaje moca. A wysokosc napiecia i natezenia to sprawa drugorzedna. 800W to zaledwie 0,8kW.
Wlaczenie klimy seryjnej powoduje spadek mocy powiedzmy o 10-20%, czyli w przypadku silnika 90KM czyli 66KW/h nawet do 12KW/h pozera klima, albo nawet wiecej. Bardzo to odlegle od 0,8KW nieprawdaz?

Cytat:
2005-06-30 04:37:42, Malinek pisze:
A moze kto zakladal nowa klime i wie jakie to koszty? Mysle o zalozeniu do swojego, ale nowiutkiej bo slyszalem ze nie jest to dobry pomysl przekladac z innego auta... a moze to nieprawda...? sam juz nie wiem...

Ktoś tu zakładał samemu. Stworzył cały wątek z pieknym opisem i kosztami. Więc szukajcie a znajdziecie.

w elektryce to jest :
V (volt) razy A (amper) daje nam W (wat)
mnożenie jest przemienne , wzór można przekształcać !
KLIMĘ do essiego z nowych klamotów to jedyne ok.6 tyś zł !!
-- sensu niema żadnego !!
a spadek mocy przy włączonej klimie jest bardzo mocno wyczuwalny !!!
taniej zamienić się na auto z klimą !!

oczywiście że tylko przetwornica wchodziła by w grę , ale to napisałem tak tylko dla ciekawosctki, może ktos się z czymś takim się spotkał