MotoNews.pl

Pytanie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam pytanie.Jakie są oznaki uszkodzonych końcówek drązków kierowniczych?Gdzie moge znaleść informacje na tema bmw 316 compoact z 95 r. Dzieki

Jak są mocno uszkodzone to skutkiem może być luz na kierownicy. Ruszasz kierownicą jakiś odcinek i koła nie reagują.
Jak uszkodzenie jest lżejsze, możesz odczuwać na kierownicy jakby "dygotanie", drżenie.
Wymieniłem te znane mi oznaki (z Punta ).
Pozdrawiam

dygotanie kiery to raczek od zwichrowanych tarcz

Same końcówki drążków to nie wszystko co może być. Jest jeszcze jeden drążek do którego mocuje się Te małe drążki. I w tym drązku (przynajmniej u mnie ) są na stałe jeszcze dwie końcówki i wrazie by co to trzeba wymianić cały ten drążek

Witam!
Luz który wykrywa się na kole kierownicy jest luzem sumarycznym układu kierowniczego-składają sie nań luzy wszystkich elementów od krzyżaków na kolumnie kierowniczej poprzez przekładnie a na końcówkach kończąc.Sprawdzenie końcówek odbywa się przez wciśnięcie hamulca roboczego na postoju-na kanale lub podnośniku-jedna osoba trzyma noge na hamulcu i wykonuje krótkie ruchy w prawo i lewo kierownicą,druga będąca pod autem obserwuje zachowanie się drażków i końcówek względem nich.Drganie kół natomiast może być spowodowane -niewywżeniem kół,uszkodzeniem opony,krzywą tarczą,uszkodzeniem łożyska lub nie ustawieniem luzu na nim.
POLECAM DIAGNOSTYKĘ tam znajdą powód.