Jakie najlepiej świece?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam ma Hyundaia Elantre 1,6 16v (dohc) 91' i mam w nim LPG jakie polecacie Świece do niego?
Pozdrawiam Aldor

Witam.
Generalnie najlepsze świece to japońskie NGK.

Słyszałem tez bardzo duzo dobrego o jakiś czeskich do lpg. W zasadzi bardzijj mi chodzilo konkretną świece jaką ... niz firme
Ale dziękuje za zainterwsowanie i jakąkolwiek odp.
Pozdro. Aldor

Witam.
Tylko nie czeskie BRISK.
NGK BPR6ES-11
A jeśli jeździsz na gazie to zmniejsz przerwę z 1,1 na 0,9 mm.

Croma1 a do omegi MV6 jakie byś polecił NGK i z jaką przerwą?

to moze i mi podpowiecie. posiadam samarke 1500 na gazniku w lpg i również zastanawialem sie na NGK. jakiś konkretny model polecacie??

A co daje zmniejszenie przerwy...?
pozdro Aldor

Witam.
Oryginalna przerwa ma 1,1 a do gazu ta świeca ma mieć 0,9 mm.
ze względu na gorsze spalanie gazu niż benzyny mogą być problemy z dobrą iskrą przy gazie (możliwość strzałów w kolektor).

No dobra a jak ma się z otpalaniem w takim wypadku na bęzynie?I jazdą na niej przy zmniejszonej przerwie?

Witam.
Nie będzie żadnego problemu bo do prawidłowej pracy instalacji wysokiego napięcia jest to dolna granica jeśli chodzi o przerwę.
i jednocześnie lekko wyprzedzi się zaplon co jest istotne w instalacjach gazowych.
Jak przygotowujemy samochody do sportu to także ustawimy indywidualnie przerwy na świecach i dobieramy odpowiednią ciepłotę świecy.

świece gazowe. np. Brisk silver to fabrycznie już mają zmiejszoną przerwe...tak?...bo ja sie nie przyglądłem no ale mi sie wydaje ze tak jest napewno...........świece wymienia sie co 20kkm

pozdrawiam

Oki dzięki wam -)
Pozdro Aldor