MotoNews.pl
12Festiwal kontrolek - zaczelo sie od kontrolki ladowania (101863/72) - PT

Festiwal kontrolek - zaczelo sie od kontrolki ladowania

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Wracamy sobie dzis do domciu po weekendzie, az tu nagle zapala sie kontrolka "ladowania". Po chwili zapalily sie jeszcze dwie kontrolki. Oto ta trojca:

Poniewaz stwierdzilem, ze i tak nic nie zdzialam (zadnego odlaczonego przewodu pod "maska" nie zauwazylem), Postanowilem jakos przejechac pozostale 30km.

Po jakims czasie mialem juz na wyswietlaczu znacznie wiecej zapalonych kontrolek. Zapalily sie jeszcze: prawy kierunek, swiatlo drogowe (dlugie) oraz swiatlo przeciwmgielne. Palily sie wylacznie kontrolki, a nie swiatla. Oto fotka:

Wyglada, ze zawarta jest w tym jakas informacja (bo chyba nie jest to tylko kwestia "ladowania"), ale jaka. Jako, ze ciemny jestem w tych sprawach, prosze bradzo o pomoc forumowiczow. Z gory dziekuje.

regulator napiecia na alternatorze, lepiej sprawdz u elektryka bo ci moze popalic instalkę. Jeżeli żarówki świeca mocniej jak przygazujesz to na 100% możesz szykować się na jego wymianę.

Cytat:
2005-06-19 21:06:09, DS pisze:
regulator napiecia na alternatorze, lepiej sprawdz u elektryka bo ci moze popalic instalkę. Jeżeli żarówki świeca mocniej jak przygazujesz to na 100% możesz szykować się na jego wymianę.

dokladnie tak jest jak mowisz. kontrolka ladowania - bo jej sie przygladalem - swieci jasniej jak zwiekszam obroty, przy malych obrotach "bladla" lub nawet migala.

czy tak sie wlasnie moze objawiac awaria tego regulatora?

p.s. jaki to koszt (orientacyjnie)?

tak, wyglada że padł regulator napięcia. Niestety nie wiem jaki jest jego koszt do Omy.

Cytat:
2005-06-19 21:18:38, DS pisze:
tak, wyglada że padł regulator napięcia. Niestety nie wiem jaki jest jego koszt do Omy.

dzieki DS.

czy ktos ma moze inna hipoteze (podejrzenie)?

Szczotki, bieżnie, kabelek masowy. Bez wyciągnięcia alternatora hipotez może być kilka. Wyciągnąć oblukać, naprawić, złożyć powinno działać. A na razie to gdybanie.

Regulator napięcia do Omegi A r.90 (do tego gorszego alternatora, czyli tego, który wszystko ma wewnątrz a nie na zewnątrz i bez jego rozbierania nic się nie da wymienić) kosztuje 22 zł. Nie wiem ile do Omegi B...
Informacyjnie: szczotki 10 zł, układ prostowniczy 80-140 zł, w zależności od rodzaju.

a tak z ciekawosci (bo mnie to nurtuje) - "uklad swiecacych kontrolek" jest przypadkowy, czy jest w tym jakas informacja?

wymiana tego czujnika jest bardzo latwa, latwa, raczej trudna, trudna, czy tez bardzo trudna?

witam.
na 100% poleciały ci diody w alternatorze.(miałem to na którymś zlocie).niestety skutki są cholerne bo jeżeli nie zatrzymałeś się to poszedł pewnie już regulator napięcia.efektem tego jest stopiona folia ze ścieżkami elektrycznymi pod zegarami(zwarcie) spalone żarówki w reflekttorach i jeszcze coś ale nie pamiętam.kontrolka kierunkowskaza tez się świeci???

Cytat:
2005-06-20 07:59:47, totr pisze:
kontrolka kierunkowskaza tez się świeci???

swieci

czyli masz to co napisałem.ciężko jest dostac samą folię elektryczną pod zegary.

Cytat:
2005-06-20 08:58:35, totr pisze:
czyli masz to co napisałem.ciężko jest dostac samą folię elektryczną pod zegary.

no trudno, zobacze co z tego wyniknie. niestety jak sie jedzie z dziecmi (w tym z malym dzieckiem) to mysli sie o tym, aby dojechac do domu.

Cytat:
2005-06-20 07:59:47, totr pisze:
... na 100% poleciały ci diody w alternatorze ... regulator napięcia ... efektem tego jest stopiona folia ze ścieżkami elektrycznymi pod zegarami ... spalone żarówki w reflekttorach ...

- mostek - 115zl
- regulator napiecia - 70zl
- wymiana wyzej wymienionych (usluga) u mechanika - 40zl
- naprawa folii pod "zegarami" u elektronika - 100zl

no coz, sam zdecydowalem, ze do domu jakos dojechac musze.

p.s. zarowki ocalaly.

o fakundo
droga impreza

Mam podobna sytuacje z tym ze kontrolki po jakims czasie gasna. Nie wiem czy w tym przypadku o ktorym piszecie pala sie na stale i po kazdym zapaleniu silnika ? U mnie zdarza sie to zadko i zapala sie i po chwili znikaja. Jak myslicie to ta sama przyczyna ?

Dodam jeszcze, ze zjawisko wystepuje raczej po b.dlugiej jezdzie najprawdopodobniej kiedy deska rozdzielcza sie rozgrzeje.

No tak i jeszcze o jednej rzeczy zapomnialem najpierw pojawila sie kontrolka ladowania a dopiero po czasie inne.

Cytat:
2005-07-04 10:43:34, Gudzy pisze:
No tak i jeszcze o jednej rzeczy zapomnialem najpierw pojawila sie kontrolka ladowania a dopiero po czasie inne.

no to pewnie podobnie jak u mnie