MotoNews.pl

Wyświetlacz informacji komputera

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam, czy myslał ktoś nad założeniem wyświetlacza komputera??
Kumpel z biura ma vectrę A - 1,8I i ma w palnie założyć a oto link do manuala dla vectry http://212.87.231.90/vu/dzialy/porady/montaz_bc.htm
Zastanawiam się czy w naszych wozach dało by się coś takiego zrobić? W końcu auta są podobne kompy te same
Co o tym myślicie????

I co nikt nie ma żadnych koncepcji??
Jak kumpel założy w vectrze to i ja się przymierzę..............

A co ten kompóter pokazuje za informacje?

Komputer ten pokazuje: temp. na zewn.; posiada stoper; chwilowe zuzycie paliwa; srednie zuzycie paliwa; srednia predkosc i ilosc km ,ktore przejedzie sie na posiadanym w baku paliwie pozd

[ wiadomość edytowana przez: Andi_K dnia 2005-06-29 08:09:40 ]

tzn. , że niby nasz komputer mierzy temp. wew. i zew. oraz spożycie paliwa - tylko nie wyświetla tych danych...??? coś mi się wierzyć nie chce - przecież nie było nigdy wersji espero z kompem - co innego vectra, tam niektóre wersje miały komp. pokładowy

Wydaje mi się, że to wszystko zależy od jednostki sterującej silnikiem i zapewne w Espero nie da rady zrobić takiego wyświetlacza...

Cytat:
2005-06-29 09:57:56, elChopin pisze:
tzn. , że niby nasz komputer mierzy temp. wew. i zew. oraz spożycie paliwa

Spójrz do książki Morawskiego jakie mamy zamontowane czujniki. Reszta jest kwestią kabelków i softu.

A co koledzy rozumieją "espero nigdy nie było z kompem"????

A ECU to niby co to jest. Kwestia rozbudowania owego ECU. W esperalu jego funkcje sprowadzają się do Obsługo silnika. Pomińmy to ze kwestia odpowiednego programowania i ECU zrobi wszystko.

ECU wystawia wszystkie dane z silnika protokołem ALDL na złącze diagnostyczne. W teorii bardzo łatwo mozna zrealizować dodatkowy mikrokontroler + display. Na podstawie czasów wtrysków, prędkości i stałego cisnienia paliwa np. łatwo mozna wyliczyć ilość spalonej wachy. Problem w tym ze przynajmniej w 1,5 DOHC użyli jakiegoś zmodyfikowanego ALDLa. W 1,8 i 2,0 temat jest łatwy do zrobienia (standardowy protoków) za jakies 50 PLN (AT90S8515 + display 2x16 znaków)

jesli chodzi o wskaznik zuzycia paliwa to zawsze mnie to interesowalo..ale pod katem zuzycia paliwa na lpg IIgen..ale jak dotad nikt chyba nie zrobil czegos takiego

Cytat:
2005-07-03 14:28:23, qbaj pisze:
jesli chodzi o wskaznik zuzycia paliwa to zawsze mnie to interesowalo..ale pod katem zuzycia paliwa na lpg IIgen..ale jak dotad nikt chyba nie zrobil czegos takiego

Bardzo ciężko było by stworzyć (moim skromnym zdaniem) tego typu wskaźnik.

Niestety II gen. to (przepraszam, ale muszę ) straszny prymityw. Działa na zasadzie - większe podciśnienie = więcej gassu, mniejsze podciśnienie = mniej gassu, jak to mieszalniki palnikowe.

Sądzę, że tego typu przybliżone wartości dot. spalania można by uzyskać na podstawie dobrze skalibrowanej, szerokopasmowej sondy AFR.

Pozdrawiam - SpeedR