Dwa tajemnicze przewody - do czego one?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,

W przedziale silnika (EFI '91), w jego przedniej czesci, z pewniej wiazki przewodow wychodza trzy kable - jeden do czujnika cieczy chlodzacej (brazowy z bialym paskiem) oraz tytulowe dwa kable zakonczone wtyczka. Nie mam pojecia co powinno byc do nich podpiete, zadnego wolnego miejsca do podpiecia nie ma w ich zasiegu.
Jeden z nich jest caly brazowy, a drugi brazowy z bialym paskiem. Po zwarciu tych przewodow (jest na nich napiecie) zauwazylem, ze wskazowka wskaznika temperatury cieczy chlodzacej podnosi sie ponad skale.

Chce z tym zrobic porzadek . Z gory dzieki za podpowiedzi.

u mnie jest tak samo, ale to chyba w niektorych wersjach bylo podlaczane do jakiegos czujnika przy wentylatorze. W kazdym razie u mnie leza sobie obok filtra powietrza

ja je owinelem wokol jakiegos przewodu, bo sie balem, ze wpadną w wentylator ale tez sie zastanawiam do czego one sa..

One z tego co wiem są do innej wersji silnika. Tem gdzie wentylator ma chyba 2 biegi prędkości, ale są 2 wentylatory , już nie pamiętam dokładnie. Wilk na 100% będzie wiedział.

A tak jeszcze jedno przy okazji, w ramach porzadkow:

Czujnik temp. cieczy chlodzacej raz dziala raz nie dziala. Z racji tego, ze kabelek byl niepewnie zamontowany, dzis go przylutowalem do blaszki czujnika. Po uruchomieniu silnika i odczekaniu kilkunastu minut wskaznik wskoczyl na 50% i sie ucieszylem, ze dziala. Wylaczylem i po 20 sek kolejny zaplon i znowu to co wczesniej, tzn wskazowka na bialym polu i nie zamierza sie podniesc.

Tak sobie mysle, ze gdyby to byl czujnik to by dzialal albo nie, a nie w trybie migacza (raz dziala, raz nie dziala).

Cytat:
2005-07-03 15:14:34, MasterCheat pisze:
One z tego co wiem są do innej wersji silnika. Tem gdzie wentylator ma chyba 2 biegi prędkości, ale są 2 wentylatory , już nie pamiętam dokładnie. Wilk na 100% będzie wiedział.

Oj, tak od razu, że niby bym wiedział

Gm, poproszę na priv lub na maila.