Krzywa felga?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Od jakiegoś czasu huczało tylne koło. Przełożyłem do przodu i zaczeło bić na kierownicy. Zamieniłem oponki. Bez efektu. Wygląda na to że felga krzywa. Tylko od czego. Była z tyłu i nie przypominam sobie żebym na coś najechał Huczenie nasilało sie od jakiegoś czasu .
Jak to jest z prostowaniem ? Czy pomoże, bo widoczengo skrzywienia nie ma ? Jak jest cena takiego prostowania i czy któś może polecić warsztat w Krakowie ? A i czy taka felga może "rozwalić" łożysko?

Koszt takiego prostowania to około 40 zl, nieraz da sie wyczuc nierowność przejezdzajac dłonią po feldze,
łożysko moze jak najbardziej rozwalic, a jezeli nie to przyczynia sie do skrócenia czasu ekploatacji.

Cytat:
2006-09-17 20:08:54, T7 pisze:
Jak to jest z prostowaniem ? Czy pomoże, bo widoczengo skrzywienia nie ma ?

Skrzywień nie widać zazwyczaj na 1 rzut oka. Wszystko wychodzi podczas jazdy i jak wrzucą na maszynę.
Cytat:
Jak jest cena takiego prostowania

To zależy co konkretnie jest krzywe. Ceny wahają się od 40 - 120 zł.
Cytat:
A i czy taka felga może "rozwalić" łożysko?

Tak.

Pozdro

[ wiadomość edytowana przez: Miro600V dnia 2006-09-17 23:57:23 ]

Ja mam jedno pytanko - jak wrzucałeś nowe oponki to na bank wywarzali ci całe koła. Więc jak to możliwe, ze nie wyszło, ze felga jest krzywa ?? No chyba, że wyważali tak jak mojemu kumplowi i przy okazji wrzucili mu opony kierunkowe tył na przód Czyli odwrotnie niż powinni.

Cytat:
2006-09-21 17:22:45, Buczer pisze:
Ja mam jedno pytanko - jak wrzucałeś nowe oponki to na bank wywarzali ci całe koła. Więc jak to możliwe, ze nie wyszło, ze felga jest krzywa ?? No chyba, że wyważali tak jak mojemu kumplowi i przy okazji wrzucili mu opony kierunkowe tył na przód Czyli odwrotnie niż powinni.

no niestety wulkanizatorzy sa tacy a nie inni mi raz nowiutka fele zrysowali od srodka przy sciaganiu opony....

co do zakladu ktory prostuje felgi to jest na ulicy dauna... lub we wieliczce nie pamietam dokladnie adresu.

a jezeli chodzi o te opony kierunkowe.... ja rozumiem zle zalozyc prawa na lewa strone ale przod na tyl?? jakie to ma znaczenie??

edit:
stronka zakladu na ul dauna :

klik klik

wieliczka aklad pana Marka Czaji ul podlesna 3 wieliczka{ 50 metrow nad stara siedziba RAKO-TUNING} 278 18 21 (dane z dorum f&f)

i jeszcze jakis inny zaklad we wieliczce: klikklik

[ wiadomość edytowana przez: PG dnia 2006-09-27 11:59:36 ]

Cytat:
a jezeli chodzi o te opony kierunkowe.... ja rozumiem zle zalozyc prawa na lewa strone ale przod na tyl?? jakie to ma znaczenie??

HEHEHE dobre - no cóż źle się wyraziłe, chodziło mi poprostu o kierunek ułożenia lameli Ważne jednak, że wiadomo o co chodzi.

Cytat:
2006-10-01 23:53:10, Buczer pisze:
HEHEHE dobre - no cóż źle się wyraziłe, chodziło mi poprostu o kierunek ułożenia lameli Ważne jednak, że wiadomo o co chodzi.

i wszystko jasne