| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
PJB HF MEMBER Hyundai Accent I Łódź | 2005-06-19 18:16:22 Nikt nie powiedział, że Accent jest mułowaty, ale zawsze można chcieć i mieć więcej . Mam taki sam model i też się zastanawiam co zrobić. Zainsporowany reklamą (bodajże BF Goodrich) "Power is nothing without control" zacząłem od zawieszenia. Szersze kapcie, sztywniejsze sprężyny i amortyzatory. Przy okazji obniżyłem go troszkę (za jakiś czas umieszcze może zdjęcia w profilu). Zalety ocziwste.
Co się tyczy mocy, to sprawa wygląda dość kiepsko. Accent jako samochód rodzinny nie jest ulubionym materiałem do tuningu i poza optycznym, rzadko spotyka się jakiegoś "dłubańca". Jeśli masz trochę grosza to możesz się udać do jakiejś profesjonalnej firmy tuningowej i zobaczyć co oni tam proponują, np. sportowe wałki. Fajną opcją jest także przełożenie turbiny z scopue lub swap silnika (np. z colta 1,6). Druga możliwość to magnetyzery, stożek, strumiennica, tłumik etc. Elementy dostępne do każdego auta, które "gwarantują" wzrost mocy. Jest to opcja dużo tańsza i prostsza w montażu. Jeśli zdecydujesz się na cokolwiek to dobrze byłoby przeprowadzić testy (np. czas do 100km, osłuchać dokładnie pracę silnika, a najlepiej hamownia) przed i po, gdyż może się zdażyć iż nowe elementy zadziałają w sposób dokładnie odwrotny od zamierzonego. Efekty montażu różnych urządzeń możesz znaleźć np. http://www.chojnacki.com.pl/ Jeśli cokolwiek wymyślisz, to jestem zainteresowany efektami. Jak będą zadowalające, to ściągne pomysł . Powodzenia. |
daar HF MEMBER hyundai lantra sosnowiec | 2005-06-22 20:17:58
? przepraszam czy ktoś mi może przetłumaczyć powyższy tekst |
speedmaster HF MEMBER Pony&i30 Częstochowa | 2005-06-22 20:37:18
hehe nareszcie ktoś z właściwym podejście do sprawy
do Daar: krótko mówiąc miał na mysli kolega to że albo sie robi cos pożądnie czyli żeby była moc trzeba zainwestoać albo kupuje się swiece sportowe i masz "moc" ale duchową
osobiście zacząłem od tej strony duchowej ale z czasem zszedłem na ziemię |
Bolls_no1 HF MEMBER Hyundai Sonata 2,5 V6 Włocławek | 2005-06-22 21:29:18 A wsztstko to, było napisane językiem dyplomatycznym i dyplomowym |
daar HF MEMBER hyundai lantra sosnowiec | 2005-06-22 23:29:25 dziękuje za wyjaśnienia , to suchy typowo analityczny i naukowy język jaki używa kolega Chrzaniu jest dla mnie prostego człowieka
nieco za trudny |
gt115pssss HF MEMBER scoupe gt wawa | 2005-06-23 00:44:31 popieram speeda, wszystko ma efkt proporcjonalny do ilości zainwestowanych pieniędzy, tak naprwdę topicu tuning wogle na razie nie powinno byc na stronach klubowych,,,
pewnie teraz dostanę zjebę ale nie ma co się oszukiwać panowie ....wyjątki to speed , oddi bolls może jeszcze o kimś zapomnialem ale to nie wazne .... dziwi mnie fakt że jest tyle osób w klubie z coupe I i nie maja się czym pochwalić, PS. JA swoją deklarację dałem w inny topicu jak nikt nie wie o co chodzi to chodzi o ..... |
PJB HF MEMBER Hyundai Accent I Łódź | 2005-06-23 16:31:40 Nie wiem chrzaniu dlaczego napisałeś, że twoje zdanie jest ciut inne. Ja się z Tobą całkowicie zgadzam. Jeśli się chce zwiększyć moc, to bez zdejmowania głowicy silnika, zadanie dość karkołomne. Cały sprzęt tuningowy może być dodatkiem do porządnej zmiany, gdyż może (a nie musi) dodać więcej hp po przestrojeniu komputera (koszt takiej operacji to ok 500pln więc przy jednym stożku sprawa nieopłacalna). Co do propozycji gt115pssss, to mam mieszane uczucia. Z jednej strony ma rację, bo o większości naszych auta nie można powiedzieć, że są tuningowane, są jedynie poddawane obróbce kosmetycznej. Z drugiej jednak, jak sam autor zauważył wszystko kosztuje, a polacy nie są narodem bogatym. Na pocieszenie mogę dodać, iż spotkałem się z uturbionym Accentem. Niestety nie udało mi się nawiązać kontaktu .
Na koniec chciałbym wysunąć nieśmiały projekt. Z tego co przeczytałem to klub zakupił Gtech. A gdyby tak zainwestować w używany smt6? ![]() |
chrzaniu opel calibra gorzow wlkp. | 2005-06-23 19:23:11 wiec tak ,dzikei chlopaki za to z emnie niezjechaliscie, wiecie moje marzenei to teraz uturbic mojego SCOUEP, bop mam zapal dop tyuningu ( przez 1,5 roku robilem malca i byl najnizszy i najszybszy z 650 w moim miescie,i wygral niejden zakret z lepszymi autkami--- scopuie tez by baty dostalo ![]() ![]() 0 ale coz), wiec takei bqajery to koszt spore, ale podlstenek teraz juz schodiz z ceny i ksozt chyba z monatzem okolo 1500-2000zl wie cnie zaduzo ,a sporo mozna dodac ( tylko trzeba rozwaznei walczac NX ) np. po nagrzaniu silnika do kolo 90 stopni i wlaczac podt. powyzej 3000obr( z tego co pamietam) z trubo tez sa zabawy , bo mozna soft ,czyli bez dodatkowego wtrysku benzyny, mozna mocneiejsze ale to juz kompy oddtakowe,tloki ,korbowody kute i wieel innhych bajerow ,jak sprzegla speikane i takei tam ,niejstem fachowcem ,ael troszke sie znam , moz enioektryre rzeczy zle pisze ale .............. coz nikt niejste alfa i ome3ga![]() ![]() ![]() |
gt115pssss HF MEMBER scoupe gt wawa | 2005-06-23 19:35:50 po mojej krytycznej wypowiedzi, dziś doszedłem do wniosku że dział musi jednak pozostać, nie chciałem pisać na temat pieniędzy bo jest to dla niektórych bardzo drażliwy temat. proponowałbym by w dziale było dużo artykułow o tuningu samochodów naszej marki zdjęcia samochodów stiunowanych pomysły z innych stronek.
w innym topicu dałem link do fan klubu scoupe gt turbo...,panowie którzy są tam klubowiczami pisza różne dziwactwa np że jak włożyli cały wydech przelotowy filtr stożkowy i siakiś mały intercooler to moc podskoczyła do 145km ?/?/?no nie wiem,specem nie jestem ale to chyba za dużo, a propo tych danych czy ktoś hamował swojego hyundaia p.s na stronce scoupe turbo jest gt z podwójnym symetrycznym wydechem super to wygląda w scoupe |
HIN HF MEMBER Stara Toyota Warka | 2005-06-23 19:35:51 Zamiast zaturbiać N/A kup G4EK TC to zdecydowanie lepsze rozwiązanie; ew można go później poddłubać |
MacTB HF MEMBER S60 i CBR600 Warszawa | 2005-06-23 19:41:28 Ja mam jedną prośbę
Chrzaniu, pisz uważniej!! Nie da się czytać Twoich postów, jeden na 5 jest napisany normalnie, a inne to ciąg słów z pomieszanymi literkami Poświęc 30 sekund dłużej na napisanie posta, ale niech każde słowo zawiera tylko te literki które powinny, oki? Bo chcesz coś przekazać a naprawdę trudno jest wyłapać sens
Pozdrówki ![]() |
gt115pssss HF MEMBER scoupe gt wawa | 2005-06-23 19:48:38 zgadzam sie z hinem, lepiej kupic z zatartym turbo i je dać do regeneracji niż od początku uturbiac, bo albo trzeba mieć na to kasę albo bardzo dobrego mechaniora i do tego znającego się na hyundaicach,i niejedną flaszkę z nim wypic co by było taniej za robociznę.....jak już jesteśmy przy flaszce to ty chyba chrzaniu cały czas pijesz wiesz dlaczego ...)
p.s. do chrzania chodzi mi o czytelność postów w której ja też nie jestem mistrzem |