| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Buczek21 Niska Suka zabrze | 2005-07-05 00:11:41 To co opisujesz tak pieknie
To przepływomierz...(to cos w tej okragłej rurce-miedzy przepustnica,a obudowa filtra powietrza). Tak jest zbudowany-ze ma sie grzac!!!!I własnie o to chodzi :: Słuzy do mierzenia ilosc przepływajacego powietrza..ble ble...ble.
Co do buczenia-zobacz piny w wtyczce i w przepływce.Moga sie jakies nie stykac-poluzowac..itd.Zobacz tez i to chyba na pierwszym miejscu-czy nie jest wyłamany zatrzask na koncu wtycznki???
Nie swieci sie przypadkiem check engine???Paskudna lampka
Jak przepływomierz nie działa poprawnie-albo jest zepsuty.To nie ma h** ze silnik bedzie poprawnie działa..I zazwyczaj zdycha
U mojego tescia(tez włąsnie accent 2000),pomogło przeczyszczenie samego przepływmierza(jes wkrecony w ta rurke na 2 torxy).Nie wiem skad-ale w przepływomierzy poprostu była woda... Nie wiem skad...Moze kondensacja paryw wodnej
[ wiadomość edytowana przez: speedmaster dnia 2005-07-05 20:39:19 ] |
mariogr HF MEMBER Hyundai Lantra Świnoujście | 2005-07-05 20:33:46 jak na moją wiedzę to nie jest przepływomierz. Przepływomierz prawie zawsze znajduje się w obudowie filtra powietrza. To co opisujesz najprawdopodobnie jest silnikiem krokowym i reguluje obroty biegu jałowego-a jeśli po załączeniu ustawia się w określonym położeniu(lekkie cykanie) to jest objaw prawidłowy. Jeśli jest tak jak napisałeś że się grzeje ,to zdemontuj ,rozkręć ,wyczyść w benzynie ekstrakcyjnej i przesmaruj delikatnie WD40. NApisz jeszcze czy te objawy występują na benzynie czy na gazie -bo w twojej instalacji najprawdopodobnie masz jeszcze drugi silnik krokowy w instalacji gazowej. |
Buczek21 Niska Suka zabrze | 2005-07-06 00:18:08 mariogr
Niestety nie moge sie z toba zgodzic
Własnie ze nie... Robiłem juz mase aut róznych marek,i zazwyczaj przepływomierz własnie jest za filtrem.Miedzy obudowa a przepustnica...
Tak to prawda..ale jest intergralna czescia samej przepustnicy-bardziej obudowy przepustnicy
Przed przepustniaca jest taki mały kanał(ktorym moze płynce powietrze omijajac sama przepustnice),pozniej jest własnie silnik krokowy(słuzacy do regulacji przepływajacego" bokiem" powietrza).A powietrze wychodzi juz za przepustnica.Tyle teori
Tak ze na bank nie jest to silnik krokowy: -za daleko od przepustnic-jakies dobre 10 cm przed przepustnica.. -nie wychodza zadne weze..itd...idace za przepustnice.itd. -jak to rozbierałem to wygladało jak 100 innych normalnych przepływmoierzy, Silnik krokowy w tym silniku jest na dole przepustnicy-własnie z 4 kabelkami. Kazdy przepływierz z "goracym drutem"...własnie musi sie grzac,przed normalna prace.Zeby osiagnał odpowiednia temp. Takie jest jego zadanie
Najczesciej jak jest uszkodzony to tak: -traca sie wolne obroty,albo zaczynaja "pływac" -jak pozadnie padnie to silnik poprostu juz nie zapali
To taki potecjometr..niestety to jest nie naprawialne I jak juz to trzeba wymieniac Jak wszytko co elektroniczne... |
mariogr HF MEMBER Hyundai Lantra Świnoujście | 2005-07-06 20:08:19 napisz jakii masz typ silnika, sparawdzę w Autodacie i dam ci odpowiedź co to jest. |
5dzienni HF MEMBER Accent Szczekociny | 2005-07-06 20:35:33 Accent LC 1341 cm
G4EAY....... (poczatek z numeru silnika, to jest to?) i numerki, SOHC |