MotoNews.pl

Co dokupic aby lepiej grało?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.

Posiadam skromny zestaw audio w samochodzie lecz planuje go troszeczke rozbudowac, aby gral lepiej i uzyskac efektywniejsze basy.

Zaczne od tego co mam:
stacja wyjsciowa - Kenwood KDC 307 - 4x50Wat
głosniki przód - System z tweeterami Magnat 216
głosniki tył - Blaupunkt Tsx 532

Przyznam, ze gra ładnie, czysto ale chciałbym aby grało troszke głośniej z wiekszym basem Zastanawiam sie co zrobić czy kupic wzmacniacz + skrzynke czy np mozna by wrzucić jakies niezłe głosniki na tylna półke (np 16x9). Przyznam, ze nie mam duzo kasy i mysle ze 500 zl to max jaki moge posiwecic na ten cel. Chyba, ze mam kupic jakis shit to doloze jeszcze troszeczke zlotowek
Macie jakies pomysły jak rozubować i poprawic ten zestaw?
Mozna jakies propozycje sprzetu?

Pozdrawiam serdecznie,
Łukasz

Witam
Myślę że sensownie byłoby kupić wzmacniacz 4 kanałowy i wszystkie głośniki podłączyć pod niego, to dałoby Ci mocniejszy czysty dzwięk i więcej basu. Mając 500zł trudno jest kupić sensowna skrzynke i wzmaka do niej. Dobrze gdyby był to wzmak 2/3/4 kanałowy, wtedy w przyszłości mógłbyś go wykorzystać pod tylne głośniki i np. suba, a dokupić tylko mniejszy na przód. Postaraj się o rozwiązanie przyszłościowe, żeby potem nie zmieniać, a tylko coś dokładać. pozdrawiam

tak sie zastanawiam - kupic wzmacniacz i podlaczyc pod wzmacniacz glosniki? hmm ale one chyba teraz nie wytrzymuja mocy tego radia bo jak rozkrecam jest na jakies 80% mozliwosci to glosniki zaczynaja "pierdziec" i wydawac nieczyste dzwieki. wiec to chyba bezsensu?

Jakiej mocy masz głośniki??
Cytat:
one chyba teraz nie wytrzymuja mocy tego radia bo jak rozkrecam jest na jakies 80% mozliwosci to glosniki zaczynaja "pierdziec"

tak naprawde to Twoje radio ma ok 14-18W na kanal i głośniki mogą być za mocne i są niedokarmione, problem powinien zniknąć po podłączeniu dobrze dobranego wzmaka. Jestem przekonany że nawet dobry wzmacniacz z mocą 25W na kanał da Ci lepszy efekt niż 50W z radia. Pozdrawiam