MotoNews.pl

Licznik Polski Fiat a 2.0 DOHC i skrzynia od 132?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam pytanie czy licznik mi nie przekłamuje? Nie wiem czy to jest przekłamanie czy ten samochód naprawde nabiera tak dobrze prędkości, ale tak na oko to wyjdzie poniżej 10s do 100km/h. Przy rozpędzaniu spokojnie 1, 2 , 3 i 4, i po chwili było prawie 90km/h. Nie testowałem go jeszcze naprawde, bo silnik na dotarciu i przejechałem nim dopiero 12km + troche pracy na postoju.
Licznik mam standardowy (termometr ) silnik 2.0 DOHC, skrzynia V z Fiata 132 i dyfer kwadratowy FSO.
Jakie jest Wasze zdanie?

Cytat:
2005-12-15 11:29:27, Mikso pisze:
Mam pytanie czy licznik mi nie przekłamuje? Nie wiem czy to jest przekłamanie czy ten samochód naprawde nabiera tak dobrze prędkości, ale tak na oko to wyjdzie poniżej 10s do 100km/h. Przy rozpędzaniu spokojnie 1, 2 , 3 i 4, i po chwili było prawie 90km/h. Nie testowałem go jeszcze naprawde, bo silnik na dotarciu i przejechałem nim dopiero 12km + troche pracy na postoju. Licznik mam standardowy (termometr ) silnik 2.0 DOHC, skrzynia V z Fiata 132 i dyfer kwadratowy FSO. Jakie jest Wasze zdanie?

ojj... zbiera sie zbiera.. mozesz miec przeklamania -jakie masz przełozenie dyfra ?

Nie wiem, dyfer seria, kwadratowy.

Jeżeli przełożenia w obu mostach są takie same i masz pewność że skrzynia biegów była od zawsze z tym silnikiem i orginalnym mostem, to licznik nie będzie przekłamywał.

od czego masz skrzynie i jaki most mial "dawca" ? To podstawowa informacj zeby ustalic czy licznik Ci klamie - w 131 bylo kilka przelozen mostow (4,4;4,1;3,9;3,5 w argentach 4,1 lub 3,72 wiec i przelozenia napedu predkosciomierza przy kazdej ze skrzyn byly inne.

Trudno powiedzieć. Części które kupiłem miały być zamontowane do poloneza, ale to było z 15 lat temu i facet od którego to brałem już niepamięta od czego to było. Prawdopodobnie było to z PN 2000 albo fiata 132 ale co dalej to już sie nie dowiem

[ wiadomość edytowana przez: automatic dnia 2007-02-19 15:32:53 ]

Oki Czyli pozostaje metoda testu

ale ja znasz przełozenia skrzyni i mostu oraz posiadasz obrotomiesz to sa odpowiednie tabele w WW

A skąd sie dowiedzieć jakie mam przełożenie skrzyni? Jeżeli po numerach to w którym są miejscu ? Jak w jakimś niedostępnym to chyba sobie odpuszcze tą sprawe bo nie bede wyciągał wszystkiego ponownie.

Było ostatnio w poście o "mostach do 2.0"

Przy okazji tej rozmowy chciałbym zadać pytanie : czy napęd licznika od f 132 / Argenta jest taki sam jak w Polonezie czy różni się w znaczący sposób ( i czym )?

Jesli pytasz o ślimaka.
To różni się ciut.
Ma o ok. 1cm dłuższy wałek który wchodzi do skrzyni.
Wiem, bo na wakacjach porównywałem.
pozdro!

Mam 1.8 DOHC ze skrzynią fiata 132 i mostem od 1.5 . Chyba przekłamuje licznik. Nalicza za duzo kilometrów przebiegu moim zdaniem. Jak to jest?

Wykonałem 2 pomiary. Jechaliśmy razem, równo w dwa auta. Fiat pokazywał 70km/h, a sierra kolegi niecale 60. Za drugim razem fiat 90, sierra 80. Tak wiec ogólnie stypa Poza tym szpero dyfer sie rozlatuje i jeden zawór strasznie wali, ale wrażenia z jazdy bardzo miłe

[ wiadomość edytowana przez: automatic dnia 2007-02-19 15:32:26 ]

jest jakiś sposób zebym mógł to dokładnie policzyć? jakie przekłamanie jest.

[ wiadomość edytowana przez: automatic dnia 2007-02-19 15:31:53 ]

Skuteczniej jest korzystać ze słupków kilometrowych. Sprawdzone.

[ wiadomość edytowana przez: automatic dnia 2007-02-19 15:31:32 ]