306 ile oleju na tysiac

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam mam problem moja 306 pali olej około pół litra (możę wiecej nie umiem sprawdzić ile dokładnie) na 1000, ma dopiero przejechane 140 tysiecy mechanik mówił cos o wymianie uszczelniaczy na zaworach lub pierścieniach poradzcie coć, brać sie za to czy to "olać" jak wasze peugeoty dużo biorą oleju
dzieki

[ wiadomość edytowana przez: stosiu32 dnia 2005-06-21 16:43:29 ]

moja 106 nie bierze nic. Mam juz ponad 7 tys km po zmianie oleju i jak bylo wlane na maks tak jest do tej pory

staruszka 306 obie wykazuja zuzycie praktycznie zerowe. Bez dolewania od wymiany do wymiany, full syntetyk. Przebiegi 70 kkm i 160 kkm.
Moja 405, 200 kkm. wypija ok. 0,8-1 litr miedzy wymianami - polsyntetyka.
Uszczelniacze moga pomoc. Po ich wymianie w ladzie zuzycie spadlo z litra na 100 km (!!!) do litra na 3000 km.

Mocno kopci przy depnieciu to autko?
Ja bym jeszcze sprawdzil kompresje....

właśnie sprawdzałem kompresje wyszło na dwóch po 12,5 a na dwoch po 12

W/g książek silnik może wziąć do 1 litra oleju na 1000km w zależności od sposobu użytkowania: prędkość jazdy, odległość pokonywanych tras, temperatura, rodzaj oleju.
Silnik weźmie więcej oleju przy szybkiej jeździe (wysokie obroty), przy zbyt niskiej prędkości na wyższym biegu (tzw jazda ekonomiczna - może nadmiernie), przy częstej jeździe na krótkich odcinkach (silnik niedogrzany), przy bardzo uszkodzonym termostacie (silnik niedogrzany) no i oczywiście zużyte pierścienie i uszczelniacze zaworów.

Myślę, że na zmianę tych uszczelniaczy i pierścieni to jeszcze za wcześnie.................no ale jeśli masz $$$$$$$$$$$ to możesz

Heh ja mam 238 tys przebiegu w klekociku i nie bierze nic,a nic

Ja bym wymieniał. Przy około 140-150 kkm robiłem uszczelnienie całego silnika łącznie z wymianą uszczelki pod głowicą i jej planowaniem (koszt 900 PLN). Pieścienie okazały się OK. Przed naprawą brał tyle oleju ile twój - teraz nic nie bierze. Jeżdżę na półsyntetyku.