Szlif 1,5 na 1,7 - czy można

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam do was moi drodzy pytanie !!!, da radę rozwiercic blok silnika 1,5 na 1,7 -czyli wsadzić tłoki z 76mm na 82mm.,zdjołęm głowice z silkina i zobaczyłęm ze jak to zrobię to ścianki bedą dość cienkie9no bo to zabranie 6mm i to nie jest mało - boje się czy nie peknie blok podczas jazdy)?????

a pytanko mam jeszce jedno ewentualne takie czy bloki 1,7 sa orinalnie inne od wszystkich innych czy sa porostu rozwiecane i tyle...????

Podobno można. A bloki to raczej tylko wysokością się różnią.

znaczy błoki 1,2 1,3 mają skok tłoka 66mm
błoki 1,5 1,6 1,7 maja skok 80 mm -

ciekawi mnie czy mozna zaryzykowac bo w ksiażce od łądy nic nie pisze że są różne bloki w 1,7 od tych co w 1,5 i 1,6

Teoretycznie można, praktycznie jest to bardzo ryzykowne. 1,5 mozna rozwiercić w miare bezpiecznie do 79 mm czyli osiągniemy 1,6
Co do bloków 1,7 to oczywiście są one nieco inaczej odlane niz bloki 1,6 właśnie dlatego żeby mozna było zapodać cylondry o średnicy 82 mm.

[ wiadomość edytowana przez: andrzej_krakow dnia 2005-07-11 21:04:01 ]

właśnie martwi mnie ta ścianka i nie wiem czy ryzykowc na 1, 7 bo chce wsdzić wyczynowy włek (ten najbardziej ostry) i do tego jeszce 2 gażniki i to bedzie dużo siły wiec może strzelić przy zbyt wysokich obrtach

Może rozwierce tylko do 1,6 zobczę ale jeszce pokombuinuje poszukam popytm dowiem się , hymmm...

NIe ryzykowal bym, nawet jak wytrzyma to bedzie sie grzal masakrycznie.
Lepiej skombinowac blok 2105(1300ccm), wsatwic do niego duzy wal(2103) i tloki z opla 81,20(albo cos kolo tego-gdzies mam zapisane).
NIe ma zabawy w zadne skracane korby, i mamy 1700.

Albo zostawic blok 2103(1500ccm) i zrobic tylko srednice 79 tloka.
W szlifierni gosc mowil mi ze wierca bloki 2103 na 80 ale pod tuleje!

Nie znam się na tym, ale czemu jeszcze nikt nie próbował wsadzić silnika od Nivy, do 07?? Skoro Ruscy tka robią w nowych autkach. Ponadto taki 1.7 też przecież można spr rozwiercić.

Dex, jak to nie probowal??A co to jest Łada 2107 1,7i? (na przyklad taką ma Bobo!)

A to nie jest seria??

Jest seria.

jest seria , tyko cieżko dostać takie autko, bo tam już był wtrysk jednopunktowy z GMS,

no nic chyba zwolnie i zprzystopuje na 1,6, tak bedzie bezpieczniej