[OT] Notebook MEDION

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam, przymierzam się do kupna notebooka. Ze względu na atrakcyjną cenę przy dobrych parametrach zwróciłem uwagę na Medion. Zaznaczam na początku że nie znam sie na tym sprzęcie prawie w ogole. I teraz pytanie: czy zdecydować się na Mediona, Pentium4 2.4 Ghz, naped Combo, 40GB 64 MB graficzna itd, czy na trochę gorszego Della, P4 1.6 Ghz, 20 GB itd. W grę wchodzi tylko nowy notebook (f-a vat) a za dużo pieniędzy nie mogę przeznaczyć.

Pracowałbym w 80% na zasilaczu.

Z góry dzięki za rady, pozdrawiam
[jak ktoś ma tanio notebooka to może dać znać]

Stary, poczekaj do jutra, podeślę Ci parametry na Maxdatę i Hundaya.
Maxdata za ~2900, Hunday za ~3100.

z tych dwóch - Dell.

Jeśli mogę coś zasugerować... nigdy nie kupuje się wynalazków.
Mam porównanie jak chodzi "chińszczyzna" i sprzet markowy i nigdy nie kupie jakiegoś cuda tylko dlatego, że na papierze miało lepsze parametry...
Pomyśl o czym takim jak wsparcie producenta, sterowniki, warunki serwisu... Wyobraź sobie, że za 1.5 roku zgubisz gdzieś albo uszkodzisz płytę ze sterownikami ....co wtedy ? Przykładowo HP po jednym telefonbie przysyła za darmo płytę recovery do domu.
Porządny producent daje Ci spokój

Mediony maja niezłe wyposażenie ale jakość wykonania

A ja bym sie nie zgodził! W przeciwieństwie do Dell IBM Maxdaty czy HP Mediony są składane w europie i jakość wykonania mają nieraz solidniejszą niż niektóre badziewia ze wschodu daaalekiego! Osobiście miałem okazje bawić sie takimi laptopami i chodzą całkiem przyzwoicie, a złożone są również na przyzwoitych podzespołach!

a ja niestety handluje notebokami i ne tylko .
nie wierze firmie medion i nie wierze ze są robione w europie bo to sie nie opłaca.
a teraz moja opinia dlaczego warto kupć firmowego notebooka.
1) GWARANCJA .. kupując firmowego masz 100% pewności ze wrazie czego ci naprawią ale nalezy żadac oryginalnej gwarancji.. na dzien dzisiejszy prawie wszystkie notebooki sprzedawane do klienta indywidualnego maja 24 m-ce
2) dostęp do częsci zamiennych i opcji.. wyobraz sobie ze za 4 lata rozwali ci się np nadęd lub bateria .. jak masz np HP to spisujesz PN i idziesz do kogokolwiek kto ma czescici z oficjalnego zódła i ci sprowadza w/w czesc ( ja ostatnio sciagałem oryginalne wentylatoru do serwera Compaq sprzedf 5 lat czas realizacji było około 1,5 tyg)
3) wykonanie !!!! notebooki i inny sprzet np Aristo medion czy accer sa prostu brzydkie a do tego plastiki uzyte sa gorsze niz w Daewoo
4) do firmowego sprzetu masz dodawany zawsze jakis pakiet softu i sterownikii .. do tego modemy np. sa homologowane
5) co firmowe nie zawsze znaczt droższe . dzis wmozna kupić fajowego notebooka za rozsądna cene ale musisz sie KŁÓCIC ze spzredawcą .. niektóre firmy chcą zarabiac na notebokach bóg wie jakie pieniądze.
pozrd

Vital: ja mogę max do 2500 brutto.

JA sobie zdaję sprawę że lepiej mieć firmowego niż nie, no ale po prostu nie przeskoczę pewnego pułapu cenowego a w zadne raty itp sie nie chce pakować. To może lepiej kupić używanego po leasingu z 3 miesieczna gwarancją jakiegoś HP 1.3 Ghz, 14'' matryca, 20GB 128 ramu, za jakies 1600? Poradźcie. Potrzebny mi będzie do bezprzewodowego netu (wystawianie aukcji na llegro), obróbka zdjęć (zmniejszanie rozdzielczości ze skanera - żadne tam skomplikowane prace graficzne), żeby mi chodziła Opera i divX.

Pozdrawiam

PCMCIA WiF kosztuje około 120 zł zalezy jaka i jaki stadart .
kuowanie olisingowe.. czasami do wyminay o 3 m-ca bateria i dysk .. trzba dobrze trafić

Cytat:
2005-07-06 07:04:29, Gerusik pisze:
z tych dwóch - Dell. Jeśli mogę coś zasugerować... nigdy nie kupuje się wynalazków. Mam porównanie jak chodzi "chińszczyzna" i sprzet markowy i nigdy nie kupie jakiegoś cuda tylko dlatego, że na papierze miało lepsze parametry... Pomyśl o czym takim jak wsparcie producenta, sterowniki, warunki serwisu... Wyobraź sobie, że za 1.5 roku zgubisz gdzieś albo uszkodzisz płytę ze sterownikami ....co wtedy ? Przykładowo HP po jednym telefonbie przysyła za darmo płytę recovery do domu. Porządny producent daje Ci spokój Mediony maja niezłe wyposażenie ale jakość wykonania

Powiem tak - moze i masz racje - ale dziwi mnie fakt ze taki producent jak HP daje na swoje notebook'i 12 m-c gwarancje - natomiast chinszczyzna typu maxdata daje od 24-36 m-c. W koncu te komputery roznia sie tylko obudowa i tak wszystko sie produkowane na tajwanie tylko jeden ma znaczek HP a drugi maxdata.

P.S Mam maxdate moze dlatego tak ja lubie

z opisu notebooka HP
Podstawowa gwarancja: 12 miesięcy; Dodatkowe informacje o gwarancji:: 12 miesięcy w serwisie, 24 miesiące dla klientów indywidualnych
tak wynika z ustawy !!

Ja jestem tego zdania co gerusik, młody jestem ale siedzę w tym fachu już parę lat i miałem do czynienia z różnymi laptopami i jakbym miał sobie kupować to są trzy firmy - toshiba, sony, ibm . Może to jakieś uprzedzenie ale z czegoś jednak ono wynika, w innych że tak powiem dziedzinach też mam wiele uprzedzeń.

Fever a moze wspomnialbys o problemach z glosniczkami i o tym co Ci pani z serwisu powiedziala ?

Esh nie lubie jak ktos nie jest obiektyny :/

ja bym wzial della ale glownie dlatego ze to centrino pewno nie pelne ale wydajniejsze niz ten zwykly)

co do jakosci - mam w pracy i dell'a i HP i acera a teraz przymierzam sie do amilo i z nich wszystkich najlepiej pracuje sie na acerze (a HP jest super wypasiony)

Witam
Moja żona kupiła MEDION i OK.
Na allegro znalazłem ofertę polizingowych notebooków MEDION. Ponieważ firma sprzedająca jest z Krakowa podjechałem tam i żona kupiła sobie notebooka, rachunek + 3 miesiące rękojmi. Okazało się, akumulator nie trzymał to na drugi dzień wymienili mi od ręki. Firma MEDION ma swoją stronę z wykazem serwisów (także Polska) oraz sterowniki do pobrania. Ponieważ miał niemiecką klawiaturę na allegro kupiłem naklejki i już jest tak jak lubię. Komputer to Pentium 4 /2GHz. Można było kupić goły lub z licencyjnym windows. Na razie działa bez problemu (zainstalowałem Windows XP).
pozdrawiam
Arturek
P.S. Maxdata to nie jest firmowy sprzęt. Jeśli szukasz firmowego to kup Fujitsu - Siemens

A ja polecam IBM'a ... wg mnie sa to najsolidniej i najprecyzyjniej wykonane notbooki. Nie psuja sie, wszystko jest testowane 1000 razy ... tylko cena jest zabojcza. Wlasnie w tej chwili mam IBMa T23 1 GHz uzywke kupionego w UK - super sprawa.

Dalej w kolejnosci pewnie Dell, nie mialem HP/COMPAQ wiec sie nie wypowiem o nich.

Generalnie odradzam wszelkie wynalazki, a dlaczego to niech Fever opisze dokladnie

Acha mialem : Dell'a, IBM'a, Toshibe.

PS - po wakacjach kupuje ASUSA i to w AMD 64 na przekor wszystkim

Acha jeszcze jedno - co do konkretnych notbookow wymienionych przez Ciebie. To pentiumow 4 jest kilkarodzajow i nie nalezy patrzec tylko na zegar - generalnie mysle ze ten Dell bedzie chodzil podobnie jak ten drugi z 2.4 GHz bo to na 90% roznica w 2 generacjach.

I - Pentium M - wbudowane 1 MB pamięci Cache L2, Szyna główna FSB - 333 Mhz

II - Pantium M Dothan - 2 MB pamięci Cache L2, Szyna główna FSB - 400 Mhz ( ok. 40% szybszy od Centrino I )

III - Pentium M Sonoma - 2 MB pamięci Cache L2, Szyna główna FSB - 533 Mhz ( ok. 5-10% szybszy od Centrino II ).

Ja też chciałem sobie kupić notebooka,ale narazie mam inne wydatki

Zadaj sobie kilka pytań
1) Po co Ci notebook ?
2) Czy wogóle potrzebujesz go ?
3) Do czego ma służyć ?
4) Ile masz kasy na to ?
5) Jeśli się nie znasz, to wskazane skorzystać z porad kogoś
6) Czy stać cię na naprawy, bo czasem płyta czy wyświetlacz potrafi kosztować chore pieniądze
7) Jeśli już sobie upatrzysz i bedziesz już prawie zdecydowany, to zastanów się jeszcze czy na pewno ...

Wydać od 1500-3000 zł nie jest problem
Ja mam dość dobre zdanie o Toshibach (chociaż jedną mi spalili)
IBMy też mi się obiły
Z Compaqem i HP nie miałem wiekszych problemów ale starsze modele
ARISTO - mam mieszane uczucia
Ostanio trafiły mi się ASUSy i ACER ale za krótko by oceniać

Cytat:
2005-07-06 14:56:47, NoSeK pisze:
Fever a moze wspomnialbys o problemach z glosniczkami i o tym co Ci pani z serwisu powiedziala ? Esh nie lubie jak ktos nie jest obiektyny :/

Znaczy o konkretnie o jaka wypowiedz pani z serwisu - bo to co ja pamietam to tylko tyle ze prosze zglosic problem i przyslemy kuriera - a problem z glosniczkami nie przeszkadza mi na tyle zeby pozbyc sie komputera ktorym pracuje na 2-3 tygodnie. Ot i tyle - Patrz na stosunek ceny do jakosci i masz odpowiedz.

A i zapomnialbym - czekam az dobiegac konca bedzie okres gwarancyjny czyli 2 lata - moze zepsuje sie cos jeszcze - a wtedy naprawia wszystko.

[ wiadomość edytowana przez: fever dnia 2005-07-06 16:15:45 ]

Kurde i jak tu być mądrym?! każdy mówi co innego wiadomo że lepiej mieć notebooka za 7000 niż za 2000 tak samo jak wiadomo że lepiej jeździć jaguarem niż skodą, no ale coż... mam do 2500 i potrzebuje go do pracy do końca wakacji - mam możliwość wyjechać na odludzie i mieć 3 miesiace wakacji za darmochę tylko na weekendy zmieniac miejsce pobytu, ale nie mogę wziąć swojego kompa domowego. Potrzebuję laptopa do obsługi aukcji na allegro i moze divx w wolnej chwili, do tego zbliża sie pisanie pracy magisterskiej . I to by było na tyle. Dobry notebook do 2500. jestem w stanie znieść niższe osiągi kosztem bezproblemowej pracy. Koniecznie gwarancja i faktura VAT... Połaże jutro po sklepach to może zmądrzeję bo to zawsze lepiej jest miec do czynienia na żywo ze sprzedawcą jak cos to jest kogo opier... a słać maile to mozna do smierci w razie problemów i braku dobrej woli u sprzedawcy

A teraz jeszcze pytanie o firmę ACER. Co o niej powiecie?

Ja aktualnie sprzedaję swojego notka bo kupiłem sobie nowy z silniejszą grafiką

allegro

Dobra to dam dwie przykłądowe aukcje:
DELL czy medion ?

ja jestem swierzym posiadaczem IBM THINKPAD - nieco starszy model, ale dopasiony..., jest OK.
Jakbym kupował nowy to byłby to ACER ; komputery na procesorach celeron, dosc tanie ale fajnie wypasione....

Nówkę można kupić już za 2200PLN a z panoramiczną matrycą za 2800PLN.

Pracowałem na tym kompie i jeśli miałbym kupić nowy to napewno ten.