[PONY] bagażnik na rowery

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam, mam takie pytanko może i nie związane z tym działem, mianowicie czy ktoś z właśicieli poniaka montował u siebie bagażnik na rowery?? czy jest w ogóle możliwość zamontowania takiego bagażnika na dachu bądź na tylnej klapie?? zaznaczam, że nie mam haka holowniczego.

pozdrawiam

Mam taki bagażnik , dachowy na swoim poniaczku . Na jeden rower. Mocuje się dwie belki i na to uchwyt na rowerek.
beleczki wykorzystuję , ale uchwycik na rower ( nóweczka ) leży sobie i się kurzy. Nie miałem okazji wozić roweru.

Ja tez mam taki bagaznik i przez dosc dlugi czas wykorzystywalem go do wozenia rowerow, ale teraz juz nie jezdze ponym w dluzsze trasy wiec rzadziej tez uzywam bagaznika. Mysle ze obiego szczegolnie interesuje sposob mocowania takiego bagaznika. No wiec mocuje sie go lapiac za uszczelki w drzwiach, tzn nie same uszczelki tylko otwiera sie drzwi i lapki zachodza na uszczelki pomiedzy drzwiami a rama i sie je dokreca. Sa jednak 2 zwiazane z tym niewygody:
- dosc glosno swiszcze od 80km/h w gore
- jak pada deszcz moze kapac do srodka bo w miejscu mocowania uszczelka jest przycisnieta i tam sie moze przedostawac woda. Z tego powodu nie polecam zostawiania bagaznika na np. caly sezon na dachu, trzeba raczej przewiezc i zdjac. Ale to nie jest wielki prooblem.
Ogolnie role przewiezienia rowerow z miejsca A do B jak najbardziej spelnia.

Dzięki za podpowiedzi, z tym że mój poniak to wersja hatchback (nie dodałem tego w pytaniu, sorki). w związku z tym, czy przy uchylnych szybach mocowanie opisywane przez Kolargola też się sprawdzi??

pozdro

Woziłem rower na dachu kiedys w poniaku 3-drzwiowym hatchbacku.
U mnie bagaznik dachowy jezdzil chyba z 8 lat bez przerwy, bo ciągłe wyjazdy na działke itp w kilka osób, a przestrzen bagazowa dosc mala. Rzeczywiscie troche swiszcze przy szybszej jezdzie.