[Instalacja Car Audio od Podstaw] Proszę o pomoc

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam, planuje zmienić instalacje fabryczną w VW GOLF III, mam radio Blaupunkta 4x25W, chciałbym kupić do tego głośniki, mam problem wogóle z wyobrażeniem sobie tej instalacji, ponieważ nie wiem w ogóle jak to rozmieścićwszystko, nie wiem czy na przód niskotonowe, gdzie wysokotonowe gdzie tweetery, mówiąc prosto nie wiem nic. Przeglądnołem całe to forum Car Audio ale nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytania. Chciałbym abyście mi poradzili na początek jakie głośniki i gdzie je umieścić w aucie a ja rozglądnołbym się za sprzętem i zapoznał z cenami, choć nie mam na ten cel za dużej kwoty. Chciałbym aby w aucie brzmiał czysty dźwięk, troche basu, lubie techno i dlatego. Pewnie potrzebny będzie też wzmacniacz, radyjko zapewne nie uciągnie tych głośników, patrzyłem na oferty allegro ale nie wiem który będzie dobry nie mam o tym pojęcia. I jeszcze chciałem zapytać czy pod moje radio: BLAUPUNKT model: KIEL RD 104 da się w ogóle podłączyć wzmacniacz, z tyłu jest standardowa kostka ISO: REMOTE ANTENNA, ILLUMINATION, 2x POWER PLUS, POWER -, LEFT FRONT, ROGHT FRONT, LEFT REAR, RIGHT REAR. POwiedzcie mi jeszcze co onzaczają Wwtyki w zmacniaczu w INPUT, mianowicie: GND, B+, REMOTE. Bardzo Proszę Was o pomoc, jak widzicie jestem nowy w tej dziedzinie, chcę zmienić sprzęt a nie wiem jak i pewnie bez Waszej pomocy mi sie nie uda tego zrobić.
Pozdrawiam.

ile masz kasy??

Jestem studentem i narazie nie mam za dużej kwoty na to, narazie jakieś 600, 700 zł, rozglądając się na allegro, widze że za te pieniądze można już skompletować całkiem dobry sprzęt. Pozdrawiam i Proszę o Odpowiedzi.

na przod hertz dsk 165
na tyl wzmacniacz i np. red attack

tak sie sklada ze mam red attack do sprzedania ze wzmacniaczem i okablowaniem
http://www.swistak.pl/aukcje/1157561.html

ale w 700zl sie nie zmiescisz zeby kupic 4 kanalowy wzmacniacz

Może będe miał wiecej pieniędzy, napiszcie mi jakie ma być rozmieszczenie głośników tak jak pisałem wcześniej gdzie niskotonówki gdzie wysokie tony, o to mi chodzi najbardziej i czy do mojego radia wzmacniacz podejdzie. Pozdrawiam

da sie podlonczyc wmacniacz ,podlacza sie kostke ktora ma wyjscia na cziczach na wzmacniacz
a tak na marginesie przemysl napewno nie kupisz mojego sprzetu audio

Cytat:
2005-07-07 22:26:05, kryniu777 pisze:
da sie podlonczyc wmacniacz ,podlacza sie kostke ktora ma wyjscia na cziczach na wzmacniacz a tak na marginesie przemysl napewno nie kupisz mojego sprzetu audio

Narazie nie kupie Twojego sprzętu bo prawdopodobnie będe miał czterokanałówkę z Niemiec używaną za friko, skupmy się na głośnikach do 600 zł, napiszcie mi w końcu jakie ma być rozmieszczenie tych głośników w samochodzie bo chodzi o to że mam dojście do sprzętu z Niemczech i chciałbym wiedzieć jakie głośniki dać na przód, jakie na tył auta, jakie na deske z tyłu, ewentualnie do bnagażnika coś, chodzi mi o niskotonowe, wysokotonowe, średniotonowe, woofery, tweetery, subwoofery etc. Bardzo Proszę o posty osób które znają się konkternie na rzeczy. Pozdrawiam.

Witam Tarnowianina. Więc gwizdki/tweetery na słupki z przodu, mocowane gdzieś na wysokości uszu. Średniotonowe w przednie drzwi. Musisz sprawdzić głębokość montażową /jak głęboko może wejść głośnik. Może trzeba będzie zastosować dystanse. Pasowało by głośnik średniotonowy miał min 13-16 cm średnicy. Weź pod uwagę iż masz jeszcze opuszczaną szybę/ Pasuje wygłuszyć drzwi by niebyło rezonansu i dobrze umocować tapicerkę. Jeżeli masz mało kasy skup się na nagłośnienu przedniej sceny dźwiękowej. Tył dorobisz później. Modeli głośników niepodaję bo sam mam młyn. Kwestia czy chcesz by to "ładnie" grało czy dawało ciśnienie i decybele.

no dobrze na przód średniotonówki a na tył co ? a basik jakiś gdzie ? uwielbiam techno i lubie bass ? a po co są te woofery ? Pozdro dla Zgłobic

Cytat:
2005-07-08 08:21:58, AD pisze:
no dobrze na przód średniotonówki a na tył co ? a basik jakiś gdzie ? uwielbiam techno i lubie bass ? a po co są te woofery ? Pozdro dla Zgłobic

Hmm. Woofer to chyba chodzi o głośniki basowe. Poczekaj na lepszych.

wooferry to glosniki basowe. Ale ja ci osobiscie nie polecam glosnikow mocowanych w polce tylko osobna skrzynie najlepiej band-pass. zreszta wystarczy poszukac na allegro naprzyklad i bedziesz mniej wiecej wiedzial co ile kosztuje.

Ok dzięki, a co możecie mi dać linka najlepiej do allegro do tej kostki o której wspominaliście, żebym mógł pod moje radio podłączyć wzmacniacz ?

Cytat:
2005-07-07 15:34:05, Voy pisze:
na przod hertz dsk 165 na tyl wzmacniacz i np. red attack

Może lepiej ESK 165 niewiele droższe a podobno lepsze.