Rozrusznik, nie kreci...

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam, po dlugiej przerwiew zadawaniu pytan powracam z następującym problemem : Rozrusznik.
Nigdy nie było z nim najmnijeszego problemu, a tu nagle ni z tąd ni z owąd nie kręci. Wróciłem zostawiłem auto pod blokiem, za 2 dni chcę odpalić i... nic. Rozrusznik nie daje znaku życia, kontrolki nie przygasają. Włączam zapłon słyszę pompę paliwa. Potem przekręcam kluczyk w pozycję rozruchu i tylko słyszę ze pompa paliwa pracuje, a rozrusznik nic... Nawet nie przygasają kontrolki. Akumulator odpada. Podpiąłem kabelek pod to miejsce w rozruszniku, gdzie idzie kabelek od stacyjki, przyłożyłem + i nic... Tylko syczy coś w silniku.. Co to może być? Przecież nie mógł nagle ni z tąd ni z owąd paść rozrusznik.

No nic, z powodu braku sugestii będe musiał próbować radzic sobie sam..

A sprobuj postukac w niego . . . najpierw na sucho i sprobuj odpalic, a potem niech ktos probuje odpalac a ty stukaj w niego . . . moze ci sie zawiesil . . .

Też spróbuję, a mam takie pytanie. Czy jest możliwe żeby jakiś obwód dający prąd do rozrusznika był zabezpieczony przekaźnikiem jakimś?

Na moje to szczotki się powiesiły.

stukanie w rozrsznik to jest półśrodek, bo i tak się zawiesi....

Półśrodek przy powieszonych szczotkach właśnie.

Mam podobna sytuacje jak Hepos tyle ze mi przygasaja kontrolki przy startowaniu i slychac pompke, aku jest ok bo go wczoraj podlaczylem do ladowania i prawie nie bral pradu. Czytalem na forum i mysle o wymianie pierscieni i szczotek w rozruszniku. Pali mi sie kontrolka od ladowania wiec w alternatorze wymienie za jednym zamachem. Zabiore sie za to jutro. Moze ktos podsunie mi inne rozwiazanie. Z góry wielkie Dzieki!

Wg mnie szczotki, albo przyśniedziały styk przy rozruszniku.
Miałem tak samo.

Lub też padł automat, jeśli cyka przy próbie zastartowania

Styki sa okey bo to na samym poczatku sprawdzilem. Zostala mi wymiana szczotek lub ten automat. Mam nadzieje ze sie z tym uporam bo urlop mi sie konczy i samochud bedzie mi potrzebny. Dzieki za info