MotoNews.pl

Zawiecha-fiat 125p-chyba problem:)

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witajcie
mam problem pewnej natury technicznej..otoz chce obnizyc fiata.juz skrocilem sprezyny o 1 zwoj ,troszke sie poprawilo ale nadal miedzy przednim kolema nadkolem jest szpara okolo 6cm.wiem,ze moge obciac jeszcze jeden zwoj(wtedy pojdzie okolo 3cm w dol)-ale kolo-ktore wystaje i jest rowno z blotnikiem bede pewnie zachaczac o rant..wiec nie wiem co zrobic-czy metoda bedzie obciecie 1 zwoja jeszcze i dolozenie gumy w sprezyne??pomozcie bo chce gada obnizyc,tylko nie wiem co i jak

Zależy czy masz seryjne spręzyny. Jeżeli za dużo zetniesz seryjne czyli tam jak piszesz 2 zwoje to bez gum niewidzę przyszłości. Niestety nasz DF ma na tyle nie ciekawe zawiesznie, że przy takim obniżaniu będzie juz praktycznie leżał na odbojach belki przedniego zawieszenia. Więc jeżeli chcesz obcinać sprężyny to proponuję:
1. Pojechać do kogoś kto zajmuje się spręzynami(dorobi takie jakie bedziesz chciał w granicach zdrowego rozsądku), ewentualnie wykożystać sprężyny od poloneza diesla-są sztywniejsze i zciąć 2 zwoje + gumy usztywniające(one moim zdaniem nie są zbyt rewelacyjnym wynalazkiem jak to piszą na allegro że super i cacy i wogóle bajera... jak dla mnie to ostatnia deska ratunku.)
2. Napewno sztywny amortyzator bez tego to nie ma co obcianć sprężyny.
3. zawsze możesz przeżucić sie na felgi 14 albo 15 wtedy ten dystans o którym piszesz znacznie się zmniejszy

Jeżeli masz 13 na niskim profilu i chcesz żeby nie było szpary przy przednim błotnikiem to czarno to widze

Jak obniżysz to poporszę o foty

pozdro

[ wiadomość edytowana przez: pwr79 dnia 2005-07-12 22:16:02 ]

[ wiadomość edytowana przez: pwr79 dnia 2005-07-12 22:17:03 ]

hmm ja mam 15stki i nadal jest szpara miedzy kolem a blotnikiem...pwr-nie chce robic fury ze sporotwym zawieszeniemchce tylko go obnizyc...jesli chodzi o amorki o dorabiane sprezyny to na to trzeba miec troche kasy a z tym u mnie biedana razie chce obnizyc,jak tylko cos skapnie to zrobie zawieche ganz nowkea tymczasem....

Cytat:
2005-07-12 22:32:39, Krupek pisze:
hmm ja mam 15stki i nadal jest szpara miedzy kolem a blotnikiem...pwr-nie chce robic fury ze sporotwym zawieszeniemchce tylko go obnizyc...jesli chodzi o amorki o dorabiane sprezyny to na to trzeba miec troche kasy a z tym u mnie biedana razie chce obnizyc,jak tylko cos skapnie to zrobie zawieche ganz nowkea tymczasem....

krupku, albo twardo albo wcale , nie dasz rady ttak zglebic fiata zeby lezal nad kołem na milimetry i jeszcze zeby zachowywał sie normalnie, ja mam na granicy rozsadku obciete sprezyny z trucka i powiem ci ze czasem wachacze odbijaja sie od odbojnika gumowego co daje efekt piłki do tenisa stołowego, dlatego jesli chcesz go tak połozyc to musisz dac twardy amor a jesli nie masz na nie to nie idz w ekstremalne obnizanie, lepiej odłozyc $ i zabrac sie za to profi

wiec gumy miedzy sprezyny nic nie wskuraja??

[ wiadomość edytowana przez: Krupek dnia 2005-07-13 01:57:11 ]

Cytat:
wiec gumy miedzy sprezyny nic nie wskuraja??

Przkro mi... niestety nie...

Tak dla ciekawostki znajomy miał gumy w 131 na tyle. Po wyjęciu powiedział, że czuje jak by mu tył sie zaczoł normalnie prowadzić Tak, więc niewiem na ile to prawda(nieprowadziłem), ale proponuje odłożyć $ tak jak pisał Poramancza i zabrać sie za to jak należy. Ja za nowe "wierzbickie" 2szt. zapłaciłem ~160pln. Nie wybiera to jak bili, ale zawsze cos... no i sztywno...