Licznik-hałasuje-pomocy

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Panowie mam taki problem:
Kiedy temperatura spadnie poniżej O stopni to moj licznik tak hałasuje ze można dostać pierd.......a, od 60km jest coraz głośniej,nawet radio nie wydala i te JBLe
Sa to ogrągle zegary, linke już wymieniłem-nadal nic.
Może wie ktoś jak to można wyczyścić i nasmarowac albo co z tym zrobić??

A lnke smarowales?

ludzie, myslcie... nasmaruj linke...

I to powino pomóc, a czym najlepiej?

olej maszynowy, ewentualnie smar grafitowy chociaz ten drugi sie wypracuje i operacje trza bedzie powtarzac za miesiac

albo najzwyklejszym olejem...

-----------------
"Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz.
To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat.
Fiacior mój to jest to, kocham go..."

Całą linke czy tam gdzie jest przykręcana do licznika?

wyjmij z pancerza linke i po calej dlugosci ja przelec jakis smarowidlem

mozesz nasmarowac nawet maslem.

Moje okrągłe tyz to maja(dlatego leza w garazu ) i zgrzyta cus w srodku a nie linka!Co raz je rozbiore nasmaruje podokrecam...mija tydzien i wszystko od nowa ...wiec latam na kresce smierci...i nic nie zgrzyta

Wine za to ponosi wirujacy magnes krory ociera o taka "miseczke"
Ja poprostu wymienilem cały stalowy element predkosciomierza (ten z magnesem).

Ma ktos okragle zegary do sprzedania, jesli tak to w jakiej cenie??
Moga byc uszkoczone.

Cytat:
2004-01-09 11:41:39, dreX pisze:
Wine za to ponosi wirujacy magnes krory ociera o taka "miseczke" Ja poprostu wymienilem cały stalowy element predkosciomierza (ten z magnesem). Ma ktos okragle zegary do sprzedania, jesli tak to w jakiej cenie?? Moga byc uszkoczone.

A to jest do kupienia?

Mam problem opisany na początku tego postu i właśnie się zastanawiam czy samo przesmarowanie linki wystarczy. Poza tym drugie pytanko: czy wyjęcie zegarów (kompletnych) w Plusie żeby mieć dostęp do tej linki to trudna sprawa czy prostota? Widziałem 4 miejsca gdzie jest przykręcana ta czarna maskownica co m.in otacza nawiewy na desce. Czy wystarczy tylko to odkręcić, czy coś jeszcze?

u mnie licznik stukał a nawet czasem wył wymieniłem tą część co sie linke przykęca i ucichło ale prędkość wskazuje mi źle, zbyt dużo i nie wiem co z tym zrobić. pozostaje chyba oryginalny licznik z paskiem.

I jak Plusowcy? Nikte tego nie rozbierał jeszcze?

wyciągasz całkiem plastiki od nadmuchów, odkręcasz wkręty i jeszcze są tam zatrzaski do odblokowania np.cienkim srubokrętem.
Linkę nasmarowałem zwykłym smarem i pomogło 100%(już 2miesiące)

Witam.
POdłaczam sie pod temat.- otóz mój licznik nie hałasuje itp,ale skacze(drga) mi wskazówka predkosciomierza.Linka wraz z pancerzem wymieniona.
Wie ktos jak sobie z tym poradzic?

Cytat:
2005-08-26 11:33:21, KraseK pisze:
Witam. POdłaczam sie pod temat.- otóz mój licznik nie hałasuje itp,ale skacze(drga) mi wskazówka predkosciomierza.Linka wraz z pancerzem wymieniona. Wie ktos jak sobie z tym poradzic?

inaczej poprowadzić linkę szybkościomierza... metodą prób i błędów dochodzisz do etapu w którym linka drżeć przestaje...

powodzenia

To samo u mnie, linka hałasuje, a popsułem sobie właśnie jak grzebałem przy nawiewie, bo mi w zimę szyba rosieje i chciałem sprawdzić czy wszystko w porządku ze szczelnością rurek nawiewu na szybę od nagrzewnicy. Przy okazji poruszyłem pier...ą linkę i od tamtej pory stukało i wskazówka drżała, a uspokajała się tak od 60-70 km/h. Im szybciej tym ciszej.
Pomogło nasmarowanie linki zwykłym smarem łożyskowym. Wyjąłem zegary i linkę z pancerza, potem smarowałem całą linkę smarem dość obficie i z powrotem z nią do pancerza. Pomogło i dość nieźle. Po smarowaniu zegary prawie całkowicie się uciszyły choć nie do końca (ale miód na uszy w porównaniu z tym co było jak poruszyłem linkę) i tylko wskazówka prawie niezauważalnie w zakresie ok 50 km/h drga, ale im szybciej to przestaje drgać.
Także teraz po nasmarowaniu smar wygłuszył uderzenia i jest w miarę spoko.
A co do tego:
Cytat:
inaczej poprowadzić linkę szybkościomierza... metodą prób i błędów dochodzisz do etapu w którym linka drżeć przestaje...

to na pewno jest to metoda, ale ja próbowałem może z 10 razy poprawiać i prowadzić linkę różnymi drogami i tylko zmieniało się albo natężenie klekotania albo zakres prędkości przy których zaczynała hałasować. Może za tym 11 razem by się udało...

A tak poza konkursem gdzie mogę znaleźć jakieś porady dotyczace modyfikacji układu wentylacji i poprawy wydajności wentylatora?

[ wiadomość edytowana przez: Bambek dnia 2005-08-26 12:35:21 ]

[ wiadomość edytowana przez: Bambek dnia 2005-08-26 12:36:14 ]