| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Prowo LOB WETERAN ![]() Kura Indian ze wsi (OPO) | 2005-07-14 08:36:41 Solltys ma rację. Jak zresztą w większości przypadków - zdążył zrozumieć co oznaczają jakie objawy na forum.
I do tematu: Jakie wężyki? - fotka, szczegóły, ... Co to znaczy rura ssąca od filtra? - jakoś gaziorem tu ciągnie... ----------------- Benzinový 3,6litrový vidlicový šestiválec [ wiadomość edytowana przez: Prowo dnia 2005-07-14 08:39:09 ] |
![]() Biznes LOB SYMPATYK OMEGA BFL Stary Sącz | 2005-07-14 13:44:48 rura ssaca to ta co łączy kolektor ssacy z filtrem do niej podpinany jest wezyk podcisnieniowy a wezyki to te dwa czarne cienkie igielitowe jak ktos ma taki silnik to bedzie wiedział o co idzie |
Prowo LOB WETERAN ![]() Kura Indian ze wsi (OPO) | 2005-07-14 13:48:33 Miałem taki silnik (no, niech będzie że 3.0) i nie wiem o co chodzi.
Między kolektorem a obudową filtra jest - przepustnice - dwie rury łączące się w zaworze RAM - rezonator - przepływomierz - kolanko z IAT To bądź łaskaw sprecyzować o czym myślisz. Wróżek tu nie ma. ----------------- Benzinový 3,6litrový vidlicový šestiválec |
![]() Biznes LOB SYMPATYK OMEGA BFL Stary Sącz | 2005-07-14 13:55:05 tam gdie łącza sie dwie rury i jest ten zawór i do niego idzie cienki wezyk a drugi wezyk idzie do jakiegos zaworka koło rogu chłodnicy |
Prowo LOB WETERAN ![]() Kura Indian ze wsi (OPO) | 2005-07-14 16:14:44 Obecnie pozostały mi tylko fotki, niezbyt dokładne, ale chyba ten z kolankiem do RAM.
Ale: czy one oba nie wychodzą z połączonego źródła? Wtedy nie miałoby to znaczenia. I jeszcze próba: gdy podłączysz do RAM wężyk, to przy przekraczaniu 3500obr/min (albo 4xxx - nigdy nie pamiętałem który zawór się kiedy otwiera) zobaczysz czy otwiera się klapka. I to będzie poprawnie. Ale może ktoś rzuci okiem pod maskę. ----------------- Benzinový 3,6litrový vidlicový šestiválec |
Szarbia Ford Sierra Powiat Wolomin | 2005-07-15 16:23:42 Oto fragment postu jaki posłałem do 3 w podobnej sprawie:
Oba te zaworki (jak zreszta tez pere innych w naszych autach) dzialaja na zasadzie zaworku elektromagnetycznego (sterowanego z ECU), ktory dopuszcza potem podcisnienie sterujace do membranki uruchamiajacej zawor wlasciwy. Tak wiec moga byc dwa rodzaje przyczyn niesprawnosci: elektryczna i braku podcisnienia. 1. Poza oczywistym sprawdzeniem wtyczek, mysle, ze warto rzucic okiem na kody bledow: 59 Inlet Manifold Valve 1 - Voltage Low - zwarcie, 63 Inlet Manifold Valve 1 - Voltage High - przerwa, Nie wiem, ktory to jest Valve 1, dla Valve 2 nie znalazlem odpowiedniej informacji. I dalej: 123 Inlet Manifold Valve 1 - Blocked - zablokowany, 124 Inlet Manifold Valve 2 - Blocked - zablokowany. 2. Brak podcisnienia. Tak wiec zaczynamy od zaworu w dolocie (pomiedzy dwoma rurami), ktory latwo znalezc i sprawdzic. Z tamtad przewod zasilajacy biegnie pod zaworem wolnych obrotow (ktory nie ma nic do rzeczy moim zdaniem)...
...do trojnika za kolektorem dolotowym (fota po zdjeciu podszybia ale nie jest to konieczne do sprawdzenia polaczen)...
... ktory zasila tez sterowanie drugim zaworem w tym kolektorze. Do tego trojnika glowne zasilanie dochodzi z innego trojnika polozonego po prawej stronie auta obok zasilania powietrza nawiewu:
Z tamtad tez wychodzi przewodzi do zaworu nagrzewnicy...
...ale nim sie nie nalezy przejmowac moim zdaniem. Jeszcze jedna rzecz. Wg Haynesa nasze zaworki sa sterowane przez ECU nastepujaco: a. bieg jalowy: zawor w dolocie zamkniety, zawor w kolektorze otwarty, b. pelne obciazenie i mala predkosc silnika: oba zamkniete, c. pelne obciazenie i srednia predkosc silnika: zawor w dolocie otwarty, zawor w kolektorze zamkniety, d. pelne obciazenie i wysoka predkosc silnika: oba otwarte. Wg Haynesa tez uklad mozna sprawdzic tylko testerem, moze oprocz przypadku a. moim zdaniem. Także tu może coś znajdziesz. |