MotoNews.pl

Pytanie o gwizdanie.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Moze ktos z was mial taki motyw w omie B 2.0 16v X20XEV. Jak dodaje gazu zarowno na luzie jak i na biegach slysze jakby narastajace gwizdanie zalezne od obrotow, nie jest alternator i nie wyglada mi na zadne lozysko bo zjechane lozyska raczej szumia. Moja zona okreslila ten dzwiek jako wycie, ja gwizdanie. Nie mam zieloneego co to moze byc. Ktos juz slyszal w swojej omie takie dzwieki ?

Pozdrawiam

Ja mialem kiedys w kadecie jak sobie zamontowalem gwizdzaca koncowke tlumika. wraz ze wzrostem obrotow gwizd narastal

Ja mialem cos takiego w Felicji i w autoryzowanym serwisie Skody wymienili mi uszczelke (tylko za cholere nie pamietam gdzie)... jakies podcisnienie sie wytwarzalo i gwizdalo.
R.

U mnie z kolei
lozysko pompy cieczy chlodzacej gwizdalo.

Witam u mnie tez gwizdalo ale juz nie gwizdze - byla to pompa wody
pozdro LS

U mnie gwizdało w głośniku. Ale przełożyłem kable i już nie gwizda

Gwizdac może łożysko od rolki napinającej pasek rozrządu. U mnie tak gwizdało ja mi pasek za mocno naciągneli po wymianie-mimo że napinacz tez wymieniony. Po poluzowaniu i prawidłowym naciągu - jak ręką odjął.

Lozysko pompy prowadzi w rankingu.

Ok zerkne wiec na pompe wodna, dzieki

u mnie gwizdało jak dodawałem gazu, zwłaszcza przy zmnym silniku, okazało się ze mam pęknięty kolektor wydechowy...

To moze byc to !!! Mam drobne pekniecie, ktore moze spowodowalo wydmuchanie uszczelki moze nawet ktoras szpilke slag trafil. Do tej pory objawialo sie to takim "dieslowaniem" wiec szczerze powiem ze nie spodziewalem sie "gwizdania" Jak silnik troche sie rozgrzeje to gwizd jest jakby cichszy wiec moze to miec zwiazek z rozgrzewaniem sie kolektora wydechowego. Dzieki za sugestie.

sprawdź jescze stan paska od alternatora!

Ja tez mam pekniety kolektor (Fomin mi mowil ) ale nie gwizdze; ale dizlowato chodzi troche...
R.

U mni diesluje dopuki silnik sie nie rozgrzeje i rano narazam sie na komentarze typu "to ty masz dwu litrowego diesla ?" ))) Co oczywiscie mnie strasznie raduje.

czyli witaj w klube pierdzących kolektorów.a jak roman nie słyszy pierdzenia to bedzie z niego kiepski kompozytor.

trza mieć słuch absolutny żeby usłyszeć z kąd i gdzie

Cytat:
U mni diesluje dopuki silnik sie nie rozgrzeje i rano narazam sie na komentarze typu "to ty masz dwu litrowego diesla ?

Gudzy to chyba w twoim przypadku beda popychacze dieslowaly w wiekszym stopniu, a nie kolektor, ale o tym bylo juz duzo pisane.
pozdr

Popychacze tak dlugo ? To nie jest chyba mozliwe. Rozumiem 2 gura 5 min po uruchomieniu silnika ale nie 15-20. Przeciez one wypelniaja sie olejem silnikowym wiec jesli silnik ma ok 90 stopni temp. to juz nie powinno byc ich slychac. Pozatym problem bardzo mocno sie nasilil w krotkim czasie, wiec watpie zeby to byly popychacze.

Przeciez wiesz Fomin, ze absolut przeszkadza... a po za tym to Ci mowilem, ze slysze cos tylko nie wiedzialem, ze to kolektor

P.s.
A a propo kolektora, nowy w serwisie 754 zl a na Litomskiej 730 zl i koles mnie pytal o nr silnika a w serwisie nie pytal o to, dziwne.

R.

[ wiadomość edytowana przez: Romanguitar dnia 2005-07-12 16:13:46 ]

he he dobre co do numerów..... gośc mi gada ł że było pare różnych kolektorów do 16v, w sensien że różne wyjjścia na dwururke

ale co tam omcia jest git. tu cś kapie tu coś cieknie a ona sie i tak nie podda

u mnie nie chcieli numerów, poprostu facet przez telefon jeszcze stwierdził żebym przywiózł ten pęknięty dla porównania i było po sprawie...