Czyszczenie alu felg

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Chce zaczerpnąc Waszych porad. Jakie środki polecacie do wypucowania aluminiowych felg??

Pozdrawiam Adrian

taki różowy płyn/szampon (koncentrat, chorobnie mocny) z Orlenu, dość tani... W rozpylacz pół na pół z wodą, spryskuję wodą felgi, rozpylaczem koncentrat na felgi, przecieram wstępnie szczotą felgi, spłukuję...
I ulubiona zabawa: bieremy szczoteczkę do zębów, rozpylacz i lecimy
(felgi szprychowe foto w profilu chyba)

dobre są te specjalne preparaty do czyszczenia felg, ale jak ich akurat nie mam pod ręką to czyszcze felgi płynem do usuwania owadów i też jest dobrze

pozdrawiam

może to kwestia felg, ale ja u mojego ojca zawsze używałem orlenu i po 2 latach felgi nie mają już połysku, trzeba je spryskać, plakiem, żeby się świeciły.

po tym przykładzie u siebie zawsze używam porostu szamponu samochodowego, i robie to dość często, żeby zbyt dużo syfu nie zalegało

Z tymi środkam to też różnie bywa.
Znajomy kupił w niemczech spray do felg (nie pamiętam nazwy,ale firmowy),i tak jak było napisane popsikać,odczekać ... min.,spłukać.Tak zrobił.Felgi nawet były czyste,ale wszystkie 20 śrub w ML-u zardzewiało

A ja przed zmianą z zimowych na letnie:dobrze umyć,politura w ręce i jazda z koksem
Ale to raz w roku,normalne mycie wystarczy.

Do felg lakierowanych proponuję sprawdzoną pastę Tempo, przy wytrwałym szorowaniu wyczyści każdy nalot z pyłu hamulcowego, nawet taki którego nie ruszają markowe preparaty do felg. Elementy nielakierowane (np. polerowane na błysk ranty) czasem trzeba potraktować czymś mocniejszym (ja używam pasty Ultra-Cut).

Raczej nie polecam tej metody do szprych, chyba że ktoś ma duuużo wolnego czasu

Od dawna stosuje oryginalny środek Renault - niebieska buteleczka ze spryskiwaczem. Dobrze czyści i nadaje ładny połysk.

Ja tam idę na łatwiznę i biorę bezdotyk i lekko szoruję szczotką. Efekt rewelacyjny.