[DOHC] Nadmierna temperatura

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam poloneze 2.0 od pewnego czasu zaczol mi sie grzac na krotkich odcinkach 110-130 temp. zostal wmieniony termostat pommpa wodna i wzaz sie grzeje.Co to moze byc ?????????

Jeśli grzeje się do takich temperatur to na 99% jest uszczelka pod głowicą ewentualnie przytkana chłodnica ale to się zdaża niezmiernie żadko najszybciej sprawdzisz to mierzac kompresje na cylindrach, jeśli kompresja na którymś wyraźnie odstaje to masz winowajce

Cytat:
2005-07-27 10:55:41, ICE4BREAK pisze:
Jeśli grzeje się do takich temperatur to na 99% jest uszczelka pod głowicą ewentualnie przytkana chłodnica ale to się zdaża niezmiernie żadko najszybciej sprawdzisz to mierzac kompresje na cylindrach, jeśli kompresja na którymś wyraźnie odstaje to masz winowajce

Ja ostatnio wymieniałem uszczelkę powód ?
1-wydobywanie się bombli gazu z układu chłodzenia.
2-brak możliwości utrzymania temperatury poniżej 100* bo była zawsze poduszka gazowa w głowicy
Przyczyna:
mały kanałek wodny na 4-tym cylindrze (wielokrotnie wspominany przez Mrozka ) i wydrążona przetoka w materiale głowicy do cylindra pod metalowym okuciem uszczelki głowicy - trzeba planować po zdięciu głowicy to widać raczej gdzie problem !

tydzien temu to przerabialem.
powod uszczelka pod glowica.