Temperatura pracy silnika

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam czy możeci mi powiedzieć w jakej temperaturze powinien pracowac silnik w normalnych warunkach u mnie wzkaznik pokazuje 100 stopni nie wiem czy to nie za dużo wszyscy mowia ze powinien pracoewac na 90 stopniach

Powinien w 90 stopniach pracowac. Ale wez pod uwage, ze sa straszne upaly i pewnie jezdzisz po miescie z taka temperatura. Ale tak czy inaczej, wiatrak powinien zapierdzielac i chlodzic. Wlacza ci sie? A jak z plynem chlodniczym? Moze jakis stary jest? Nie wiem jak jest w 306 wskaznik temperatury. Z tego co wiem to w kazdym aucie, wskazowka powinna byc na srodkowej kresce. Moze termostat siada...

wentylator sie włącza tylko nie wiem czy nie za późno

co innego wskaznik, a co innego faktyczna temperatura. Pokazuje 100 zle nie jest przeciez idealnie dokladny... mozesz miec np 95...
u mnie w 405 i w ojcowych 306 zalacza sie tak troszke powyzej 90. Gdzis tak o grubosc wskazowki.

Jak masz tarmometr do ok 150 st C to gotuj wodę i posprawdzaj termostat i włącznik wentylatora.
Dodam jako ciekawostkę, że w niektórych samochodach (szczególnie w Oplach ale nie tylko) normalna temperatura pracy to ok 100 st C.