Problem z gazem - essi zaczal palic o litr wiecej

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,

mam problem, ktory pojawil sie znikad.

Moj essi 1.6 16v palil sobie 10l/100 bez wzgledu na wszystko (brak krokowca, regulacja zaworkiem). Jezdzilem tak od zeszlych wakacji, na 35l perzejezdzalem 350km, i bylo OK.
Od jakichs 2 miechow auto spala mi okolo 11l, tzn na 35l przejezdzam za kazdym tankowaniem max 320km, dzis nawet 312. Myslalem ze za ostro jezdze, to zaczalem jezdzic oszczednie, potem ze kiepski gaz albo oszukana stacja, zmienilem na orlen, zero efektow. Nic nie grzebalem w aucie.

Gdzie do jasnej cholery moze lezec przyczyna? dodam, ze z sobote wyjezdzam daleko na 2 tyg. i pozostalo malo czasu, dodatkowo w okolicy nie ma zadnego serwisu godnego zaufania, najblizej w lodzi 100km ode mnie :-.

Moze jakies sugestie co moze byc grane??

może jestem ignorantem, ale póltora roku temu Essi zaczął palić 1,5l LPG więcej i miałem pojechac na regulację, ale jakoś do tej pory nie pojechałem... 1,7PLN więcej na 100km... niby jest to dla mnie ponad 500PLN rocznie, ale jakoś się nie mogę zebrać....

A chyba jednak byłem na regulacji w ramach usługi mam montażu mam darmowe, ale niewiele pomogło.

a jak wygladaja swiece w jakim stanie jest filtr powietrza no i ostawtnia sprawa co z sonda L??

i znowu Puniu nie zdązyłem....heheh

właśnie pamietaj ze przy gazie wymiana częsta świec.....!!!!

dzis jestem szybki - jak to kilka piw ktore spozylem

przesadzacie z ta czesta wymiana swiec

ale jak pomaga to czemu nie

hm swiec nie wymienialem od roku... wszystko dziala jak nalezy, odpala, nie przerywa, przyspiesza - wiec ich nie ruszalem, a swiece mam motorcrafta chyba (wiem ze markowe, bo w zeszlym roku ostro w tym kierunku dzialalem)... czy swiece wplywaja na spalanie??

Filtr powietrza jezdzi juz prawie 20tys, ale niedawno go wyjmowalem, sprawdzalem, i nie wyglada na zasyfialy, jest tylko lekko szarawy miejscami.

Sonda chyba jest OK, bo niedawno koles mi sprawdzal sklad spalin, i sa w normie.