MotoNews.pl

Gaz ziemny zamiast LPG

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
auto na gaz ziemny

no ciekawe - szkoda tylko, że nasze instalacje tego nie łykął

fakt...
ciekawe rozwiązanie...
ale 1 to inwestycja w nowa instalke...
2 nie mam w domu gazu..... buuuuuuuuuuuuu

Tak.
Ciekae kiedy do mnie dotrze gaz ziemny - pewnie za 100 lat
Ale wtedy to juz na wode bedą auta, a litr minerałki za 5 euro.

Można jeszcze mając np. dom postawić sobie beczkę z LPG do zasilania ogrzewania i kuchenek, a przy okazji zasilać z niej auto.

a jeszcze lepiej ciągać małpę za samochodem... baaa a jaki zasięg.....

A ja to wogóle jeżdżę tylko z górki. Za friko!!!

No i już temat w Polsce!!!

Cytat:
2005-05-10 10:04:35, piotr_ek pisze:
A ja to wogóle jeżdżę tylko z górki. Za friko!!!

A pod górke wysiadasz i pchasz. To jest ekonomia

jeśli nic nie pomylę to taki gaz jest w niemczech. a tak się składa że mamy na oku e-36 2,5 na gazie i znajomy chce ją zabrać do niemiec i pytał się mnie czy to będzie jeździło. No to ja za telefon i do zakładu się dowiaduję , otuż w zwykłej instalacji wystarczy przerobić kowektor lub konwekter i zawór więc nowa instalka jest zbędna koszt przeróbki to ok.150 zł

Cytat:
2005-05-10 13:26:52, SzybkiKosta pisze:
.....No to ja za telefon i do zakładu się dowiaduję , otuż w zwykłej instalacji wystarczy przerobić kowektor lub konwekter i zawór więc nowa instalka jest zbędna koszt przeróbki to ok.150 zł

No, a ile kosztuje ta sprężarka do gazu?

można jaśniej

Cytat:
2005-05-10 13:59:49, SzybkiKosta pisze:
można jaśniej

Eeee.........
A co jaśniej?

Ja pytam,
czy wie ktoś, ile kosztuje sprężarka do nabijania butli gazem ziemnym?
bo przecież nie da się podłączyć bezpoścrednio pod sieć.

Cytat:
2005-05-10 13:26:52, SzybkiKosta pisze:
jeśli nic nie pomylę to taki gaz jest w niemczech. a tak się składa że mamy na oku e-36 2,5 na gazie i znajomy chce ją zabrać do niemiec i pytał się mnie czy to będzie jeździło. No to ja za telefon i do zakładu się dowiaduję , otuż w zwykłej instalacji wystarczy przerobić kowektor lub konwekter i zawór więc nowa instalka jest zbędna koszt przeróbki to ok.150 zł

Chwila mołment. Przecie tam jest chyba 10 razy większe ciśnienie w butli o ile się nie mylę (jeśli się mylę niech mnie ktoś poprawi). Nie wierzę jakoby przystosowanie instalacji do gazu z kuchenki kosztowało tak niewiele (o ile wogóle da się ją przystosować). Przecież Polska to taki kraj cwaniaków, że gdyby to było możliwe to pełno szaleńców już by sobie poprzerabiało instalację na gaz z kuchenki.

mówię tylko czego się dowiedziałem

w niemczech gaz ziemny (ERDGAS) na stacjach benzynowych jest drozszy niz autogaz...
pozdrawiam

Cytat:
the_undertaker pisze:
Chwila mołment. Przecie tam jest chyba 10 razy większe ciśnienie w butli o ile się nie mylę (jeśli się mylę niech mnie ktoś poprawi).

Gdyby tylko było 10 razy większe to pół biedy. Jednak do butli 45 dm3 pod ciśnieniem 200 atmosfer (zwykle z LPg jest ok. 20 atm) zmieściłbyś tylko 9m3 gazu czyli równowartość ok. 10 l benzyny.

Oczywiście zwykła butla LPG zrobiłaby pod takim ciśnieniem wielkie buuum i po Twoim aucie i po stacji pozostałby tylko dół.

A sam metan po wypuszczeniu przez specjalny reduktor dałoby się spalać w zwykłym silniku i wykorzystać do tego ... samą końcówkę instalcji LPG z drobnymi przeróbkami. Problemem jest magazynowanie i dlatego poza autobusami miejskimi (z silnikiem niedislowskim) w niewielu pojazdach ma sens taka instalacja.

Cytat:
iampinki pisze:
w niemczech gaz ziemny (ERDGAS) na stacjach benzynowych jest drozszy niz autogaz... pozdrawiam

1 m3 metanu (czy to w m3 sprzedają?) to energetycznie 1,40 dm3 ciekłego LPG. W sieci gazowej metan w Polsce jest po 1 PLN za 1m3.
Jeśli z kolei metan sprzedają na kilogramy, to 1 kg metanu równowarty jest ok. 2 dm3 ciekłego LPG.

Pozdro

Cytat:
2005-05-11 13:05:28, Dariusz pisze:
1 m3 metanu (czy to w m3 sprzedają?) to energetycznie 1,40 dm3 ciekłego LPG. .....

Coś mi się w to nie chce wierzyć.
Chcesz mi powiedzieć, że jeżli kupię propan-butan na stacji i ugotuje na tym obiad to zużyję np. 0,1dm^3 (0,1L) gazu, a do ugotowania tego samego obiadu potrzebyję aż 71dm^3 (71L) gazu ziemnego?

Cytat:
kisztan pisze:
Coś mi się w to nie chce wierzyć. Chcesz mi powiedzieć, że jeżli kupię propan-butan na stacji i ugotuje na tym obiad to zużyję np. 0,1dm^3 (0,1L) gazu, a do ugotowania tego samego obiadu potrzebyję aż 71dm^3 (71L) gazu ziemnego?

Pisałem, że LPG liczę w objętości ciekłego gazu (tak jak na stacjach), stąd 0.1 l ciekłego LPG to ok. (w zalezności od proporcji propanu i butanu) 25 l gazowej mieszanki propanu-butanu ważącej ok. 56 gramów i o energetyczności ok. 2,46 MJ .
71 l metanu waży z kolei ok . 50.7 grama i ma energetyczność ok. 2,46 MJ.
Zgadza się ?

Można po polsku. Czyli można gaz ziemny zalać do butli LPG po niewielkich przeróbkach czy nie?