Mobil czy Castrol?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam zalany Castrol GTX Magnatec 10W40.
Teraz moge kupic Mobil Super S 10W40 za 98zl za 4+1l , a Castrol jest po 120 za 4l.
I zastanawiam sie czy nie zmienic, bo kiedys slyszalem opinie dobrego majstra o Mobilu ze jest OK. Poza tym troche mi stuka zawor, moze inny olej pomoze?
Co radzicie?

Mobil.
Miałem kontakt z castrolem ale nie nadaje się on do niektórych silników (nie mówię, że do wszystkich). Zwłaszcza castrol slx.

Mobil, shell jest dobry.

Jeździłem kiedyś na mobilu super S ( półsyntetyk).Wprawdzie było to w innym aucie ale to naprawdę świetny olej.Z castrolem nie mam niestety żadnych doświadczeń.

Proponuje Shell 10W40 dobry olej długo zachowuje swoją pierwotną konsystencję polecam .

mobill polecam! zajeb... olej

Przy okazji spytam jeszcze o filtr oleju. Jak go odkrecic, da rade bez jakichs specjalnego klucza?
Mam kanal i moge to sam zrobic, tylko nie wiem jak z tym filtrem? MKVI 1.4CVH

Coppi jasne ze jest sposób bez klucza. Ja kiedys odkrecalem za pomoca zwyklego paska od spodni i zabki takiej z dlugimi raczkami. Nie jest to proste i filtr moze ulec malej deformacji ale nie koniecznie. Oplatasz filtr paskiem skózanym i w mijscu zejscia sie dwuch koncówek paska jak najcasniej chwytasz zabka powodujac jednoczesnie zaciskanie sie paska na filrrze i obracasz w lewo. Oczywiscie najlepiej zlapac na krawedzi filtra tam gdie sa specjalne wglebienia. Ja tak odkrecilem trzy filtry z czego z jednym troche walczylem i troche ucierpial w starciu. teraz wymieniam olej i filter w warsztacie z braku garazu choc dorobilem sie klucza.

Cytat:
2005-07-16 00:36:31, coppi pisze:
Przy okazji spytam jeszcze o filtr oleju. Jak go odkrecic, da rade bez jakichs specjalnego klucza? Mam kanal i moge to sam zrobic, tylko nie wiem jak z tym filtrem? MKVI 1.4CVH

Wkrętak ślusarski, młotek... wbijasz w filtr i odkręcasz.

Cytat:
2005-07-16 04:37:34, WilK pisze:
Wkrętak ślusarski, młotek... wbijasz w filtr i odkręcasz.

Bardzo inwazyjna i brudna robota ale jest to najlepsze wyjście jak nie masz klucza.

A zakrecenie? Bo z wkretakiem to pomysl ok Moze bede wygladal jak ktos kto na platformie robi.

Mobil to NAPRAWDĘ dobry olej, a chciałem was zapytać co sądzicie o ELF sporti 15W40 ? jakiś baranek (poprzedni właściciel) zalał mi essiego minerałem i teraz mam tylko wybór w minerałach wachałem się między Shell Mobil a ELF za Elfem przemówiła darmowa wymiana oleju

Dokrecanie:smarujesz uszczelke olejem i mocno reka dokrecasz bez zadnych lkuczy

Cytat:
Wkrętak ślusarski

czyt. śrubokręt?

[ wiadomość edytowana przez: coppi dnia 2005-07-16 13:22:58 ]

wiem duzo o Mobilu... i dlatego go nie stosuje

Cytat:
2005-07-16 12:08:30, Quattro pisze:
wiem duzo o Mobilu... i dlatego go nie stosuje

Ja na szczęście nie wiem o nim nic i dlatego stosuję

Ręką dokręcaj i to też z wyczuciem bo łatwiej potem odkręcisz.